Πολιτική | 29.08.2022 07:23

ΣΥΡΙΖΑ: Τα ερωτήματα που απέφυγε να απαντήσει ο Μητσοτάκης - Νέα ευθεία αντιπαράθεση σήμερα

Βούλα Κεχαγιά

Για μία ακόμη ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε σχέση με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στη σημερινή συζήτηση για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή προϊδεάζει η Κουμουνδούρου δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να δώσει καμία απάντηση σε καίρια ερωτήματα που τού έθεσε μετ’ επιτάσεως ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ώρα που και η δημοσκόπηση της εταιρείας GPO καταδεικνύει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υποστεί σοβαρότατα πλήγματα για την υπόθεση των υποκλοπών με τους 6 στους 10 πολίτες να δηλώνουν ότι έχει τρωθεί η εμπιστοσύνη τους απέναντι σε αυτήν. Κατά τις πληροφορίες του ethnos.gr, την πρόταση (με πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ) για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την σκοτεινή υπόθεση των υποκλοπών θα υποστηρίξουν σήμερα στο Κοινοβούλιο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι Νίκος Βούτσης, Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης και Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη κατηγορήσει τον Κ. Μητσοτάκη ότι επιχειρεί αντιπερισπασμούς και φθηνούς συμψηφισμούς στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ζητώντας να διερευνηθεί η «δραστηριότητα» υποκλοπών της ΕΥΠ σε βάθος χρόνου και μάλιστα έχει προκαλέσει τον πρωθυπουργό ο οποίος απέφυγε να απαντήσει, να προχωρήσει στην συγκρότηση, εάν επιθυμεί, ξεχωριστής εξεταστικής επιτροπής μόνο για την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέον πως στη δευτερολογία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας διασαφήνισε με απόλυτο τρόπο ότι ουδέποτε έδωσε εντολή για την παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού, πολιτικού αντιπάλου, εκλεγμένου ευρωβουλευτή ή βουλευτή και δημοσιογράφων προκαλώντας εμφανή αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Κι αυτό διότι ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή να αναφέρει ότι δεν γνωρίζει και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ μολονότι από την πρώτη ημέρα της θητείας του λειτουργεί υπό την εποπτεία του.

Σημειωτέον πως ο πρωθυπουργός εκτέθηκε πολλαπλώς στη Βουλή καθώς κατερρίφθησαν οι ισχυρισμοί του πως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσαν πρώην υπουργούς. Τον κ. Μητσοτάκη διέψευσε κατηγορηματικά από το Βήμα της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης καθώς και οι Νίκος Κοτζιάς, Γιάννης Πανούσης και Νάντια Βαλαβάνη. Επίσης, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου αρνήθηκε ακαριαία στα social media τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι παρακολουθούνταν εκείνος και συγγενικά του πρόσωπα.

Τα ερωτήματα που απέφυγε να απαντήσει ο Μητσοτάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τη συζήτηση της Παρασκευής επισημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει:

  • Για ποιους «εθνικούς λόγους» γινόταν η παρακολούθηση Ανδρουλάκη
  • Για την παρακολούθηση Κουκάκη κατά την περίοδο που ο δημοσιογράφος ερευνούσε τραπεζικά σκάνδαλα καθώς και το «ξέπλυμα» τους με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
  • Για την ΑΔΑΕ και το εάν προτίθεται να καταργήσει την τροπολογία που έφερε αιφνιδιαστικά μετά το αίτημα Κουκάκη στην ανεξάρτητη Αρχή το 2021, ώστε να μπορούν όσοι παρακολουθούνται να μάθουν εάν έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση.
  • Για τις «διαβολικές» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ συμπτώσεις παρακολουθήσεων μέσω της ΕΥΠ αλλά και με το κακόβουλο λογισμικό Predator.
ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραπαρακολουθήσειςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήΑλέξης Τσίπρας