Πολιτική | 31.08.2022 07:14

Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα Μητσοτάκη: Η αναφορά σε Πούτιν και Ερντογάν, ο δύσκολος χειμώνας και η υπουργική κινητοποίηση

Newsroom

Μια εικόνα της στρατηγικής με την οποία θα φτάσει μέχρι τις επόμενες κάλπες - τις οποίες τοποθέτησε χρονικά σε εννέα μήνες - έδωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε χθες να κάνει μια γενική αναφορά στο θέμα των παρακολουθήσεων και στη συνέχεια να εστιάσει στην ατζέντα της επόμενης ημέρας.

Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να «εγκλωβιστούν» σε μία πολιτική συζήτηση που θα περιστρέφεται γύρω από το θέμα των παρακολουθήσεων αλλά εστιάζουν πρωτίστως στη στρατηγική που θα ακολουθηθεί μέχρι τις κάλπες. Κάλπες που ο πρωθυπουργός προσδιόρισε πως θα γίνουν σε εννέα μήνες από τώρα, κλείνοντας ουσιαστικά για μια ακόμα φορά οποιαδήποτε συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Άλλωστε σε αυτή την χρονική συγκυρία όπου στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής θα δοθούν μάχες για τις παρακολουθήσεις και ο ενεργειακός εφιάλτης απειλεί την Ευρώπη δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα Μητσοτάκη

Αποκωδικοποιώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού τρία είναι τα βασικά σημεία που πυροδοτήσαν συζητήσεις :

1.Η αναφορά σε Ρωσία και Τουρκία. «Ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα σημείωσε πως «η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή, αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της».

Ουσιαστικά το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι αναφορές στους «ρωσικούς εκβιασμούς στην ενέργεια» αλλά και στην προσπάθεια της Άγκυρας να εργαλειοποιήσει εκ νέου το μεταναστευτικό. Είναι εμφανές πως η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες επιχειρεί να εμφανιστεί ως εγγυητής της σταθερότητας, με το συγκεκριμένο αφήγημα να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Να σημειωθεί πάντως πως η συζήτηση περί αποσταθεροποίησης και αστάθειας μένει να φανεί αν μπορεί να αγγίξει το χώρο του κέντρου. Ένα χώρο τον οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει λόγω των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη. Άλλωστε το συγκεκριμένο κοινό είχε σε μεγάλο βαθμό συμβάλει στην γαλάζια εκλογική νίκη το 2019

2.Το μήνυμα για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως τα δύσκολα είναι μπροστά στο ενεργειακό πεδίο και επισημαίνει πως είναι επιτακτική ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση, Η Αθήνα έχει καταθέσει προτάσεις εδώ και πολλούς μήνες για την ανάγκη πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου και τώρα αναμένει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Και ανάλογα με τις εξελίξεις στο ενεργειακό θα εξαρτηθεί και ο δημοσιονομικός χώρος που θα απομείνει για πρόσθετα μέτρα στήριξης.

3.Η αναφορά σε ένα υπουργικό συμβούλιο που θα λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση τονίστηκε από τον πρωθυπουργό πως το υπουργικό πρέπει να αποτελέσει ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με εκλογικό ορίζοντα του 2023.

Ουσιαστικά μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και μπροστά σε έναν ενεργειακά δύσκολο χειμώνα στόχος είναι να κινητοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι υπουργοί αλλά και η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες.

Μάλιστα αυτή η αναφορά του πρωθυπουργού ερμηνεύθηκε ως ένα μήνυμα πως το μοντέλο του επιτελικού κράτους μπορεί να γίνει πιο ευέλικτο και περισσότερο «ανοιχτό». Άλλωστε όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες τόσο θα απαιτείται ένα πιο ομαδικό πολιτικό παιχνίδι και το επόμενο διάστημα αναμένεται να πυκνώσουν οι περιοδείες υπουργών και γαλάζιων βουλευτών σε όλη τη χώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραπαρακολουθήσειςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαυπουργοί