ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια «ξεπλύματος» των ευθυνών Μητσοτάκη στην Επιτροπή - Οι τοποθετήσεις που κατέρριψαν το αφήγημα
Βούλα ΚεχαγιάΠροσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των πολιτικών ευθυνών του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή όσα έγιναν και κυρίως όσα δεν ειπώθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Παρ’ όλα αυτά η αναφορά που αποδίδεται στον νέο διοικητή της ΕΥΠ κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη, ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός είναι απολύτως ενημερωμένος από τον ίδιο για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη συνιστά «βόμβα» καθώς καταδεικνύει σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνεται ως ο πολιτικά υπεύθυνος της Υπηρεσίας για το θέμα. Επιπλέον, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση η συγκεκριμένη θέση αποτελεί και έμμεση διάψευση των όσων υποστηρίζει ο αποπεμφθείς πρώην διοικητής κ. Κοντολέων λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ενημέρωση.
Παρά την προσπάθεια της πλειοψηφίας να παραμείνει στο σκοτάδι το σκάνδαλο των υποκλοπών -όπως επισημαίνουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- υπήρξαν χθες και δύο τοποθετήσεις που επί της ουσίας κατέρριψαν το πρόσχημα της κυβέρνησης και προσώπων που κλήθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών να καταθέσουν ότι κωλύονται από το απόρρητο. Από τη μία ήρθε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Χρήστος Ράμμος να τονίσει κατά τις πηγές ότι το απόρρητο δεν μπορεί να προβληθεί ενώπιον της Βουλής κι από την άλλη ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Τζαβάρας να επισημάνει ότι η επίκληση του απόρρητου δεν μπορεί να προβάλλεται για ζητήματα που συνδέονται με τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Θέση που συνιστά και την επίσημη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σημειωτέον πως τόσο ο κ. Κοντολέων όσο και ο παραιτηθείς κ. Γρηγόρης Δημητριάδης αρνήθηκαν να απαντήσουν στο μείζον ερώτημα «γιατί παρακολουθήθηκε ο Ανδρουλάκης» αλλά και στο φλέγον ερώτημα για το «εάν παρακολουθούνται κι άλλοι πολιτικοί» επικαλούμενοι το απόρρητο. Όμως ο πρώην γενικός γραμματέας στον πρωθυπουργό φέρεται να απάντησε με τρόπο που ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει τις παρακολουθήσεις κι άλλων πολιτικών προσώπων λέγοντας «δεν λέω ούτε ναι, ούτε όχι».
Σύμφωνα με παράγοντες της Κουμουνδούρου η χθεσινή συνεδρίαση εξελίχθηκε σε φιάσκο για το «παρακρατικό σύστημα Μητσοτάκη»καθώς ο κ. Δεμίρης με την απάντηση που έδωσε διέψευσε και τον προκάτοχο της θέσης του κ. Κοντολέοντα αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό τονίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης είναι απολύτως ενημερωμένος από αυτόν για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που είναι σε εξέλιξη. Στη συνεδρίαση της Βουλής την προηγούμενη Παρασκευή ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως “κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ”, ενώ και ο κ. Κοντολέων είχε δηλώσει σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για τις επισυνδέσεις.
Σε δήλωσή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος μέλος της Επιτροπής Θεσμών από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καυτηρίασε το γεγονός πως ενώ η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ότι θα δίνονταν απαντήσεις στο συγκεκριμένο όργανο που ασκεί τον έλεγχο επί της ΕΥΠ, «με το πρόσχημα του απόρρητου αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη πρώην και νυν που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνιση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας που τάχα οδήγησαν στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα τούς τέθηκε».
Εξ αυτού του λόγου ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε να γίνει ψηφοφορία στην επιτροπή ώστε να ξεκαθαριστεί η ακριβής ερμηνεία του άρθρου 43Α που επιτρέπει τον έλεγχο της ΕΥΠ και δήλωσε δια του Νίκου Βούτση όταν ο Πρόεδρος αρνήθηκε την ψηφοφορία ότι θα προχωρήσει σε δήλωση καταγγελίας αυτού «που θεωρούμε προσπάθεια ακύρωσης και υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ειδικά της Επιτροπής Θεσμών στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας συγκάλυψης».
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ