Πολιτική|19.09.2022 07:43

Κυβέρνηση: Στο τερέν της οικονομίας μεταφέρει τη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ- Οι αναφορές στο 2015 και το… λεφτόδεντρο

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με αφήγημα  σταθερότητας σκοπεύει να πορευθεί η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες, επισημαίνοντας διαρκώς πως σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει να ξαναζωντανέψει το λεγόμενο αντι - ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ανασύροντας μνήμες από το 2015 και κατηγορώντας την Κουμουνδούρου για υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτέλεσε αφορμή για έναν νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης και η κυβέρνηση μιλά για «κρεσέντο ακατάσχετης παροχολογίας». Από το γαλάζιο στρατόπεδο κατηγορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως καταθέτει προτάσεις που δεν είναι σωστά κοστολογημένες και πως χαϊδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες. Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να υπογραμμίζει πως «όλοι  πάντως κατανοούν ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπόσχεται τα  πάντα, χωρίς κόστος, αφού δεν θα κληθεί να τα εφαρμόσει. Η  διεθνής πραγματικότητα και το μέγεθος των προκλήσεων επιβάλλουν σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια. Όχι αερολογίες και μυθεύματα, όχι πειραματισμούς, όχι ανευθυνότητα».

Από την κυβερνητική πλευρά σε αυτή τη μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο θα επισημαίνεται διαρκώς πως δεν υπάρχει «λεφτόδεντρο» και επομένως τα μέτρα που λαμβάνονται δεν πρέπει να τινάξουν στον αέρα τη δημοσιονομική ισορροπία. Με τις τιμές των spreads να έχουν πάρει την ανηφόρα αυτό που τονίζεται  είναι πως  δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη που θα αναβιώσουν μνήμες του πρόσφατου μνημονιακού παρελθόντος.

Δεδομένο είναι πως οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι και στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί πλήρως η επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά. Επομένως αναζητείται η λύση σε μια δύσκολη εξίσωση ανάμεσα στα μέτρα στήριξης για να αποφευχθεί το ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά και στη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας. 

Την ίδια στιγμή ωστόσο γαλάζιος στόχος είναι να περάσει στους ψηφοφόρους  το μήνυμα πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και αυτό που θα τονίζεται το επόμενο διάστημα  είναι πως οι προτάσεις της αντιπολίτευσης δεν πατάνε σε στέρεες δημοσιονομικά βάσεις. Δεν είναι τυχαίο πως το υπουργείο Οικονομικών προσδιόρισε το κόστος των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ σε 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2023, ενώ κάνει λόγο για  επιπλέον μόνιμο δημοσιονομικό κόστος 10 δισεκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα έτη.

Πως οι παρακολουθήσεις επηρεάζουν την στρατηγική της κυβέρνησης

Παρά το ό,τι οι «γαλάζιοι» δημοσίως υποστηρίζουν πως οι παρακολουθήσεις δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, στις κατ/ ίδιαν συζητήσεις δεν αρνούνται το μεγάλο πλήγμα που αυτή η υπόθεση έφερε στις σχέσεις με το Κίνημα Αλλαγής. Τα παράθυρα  για μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων κλείνουν και πλέον στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν στη γραμμή της αυτοδυναμίας.

Με τις δημοσκοπήσεις ωστόσο να δείχνουν πως ούτε στις δεύτερες κάλπες δεν επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος στη Νέα Δημοκρατία αναζητούν ένα ισχυρό αφήγημα για να απευθυνθούν στην πολυπόθητη μεσαία τάξη. Πρόκειται για ένα κοινό που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση  της επόμενης αναμέτρησης και το οποίο πολιορκεί στενά ο  ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή την αμφίρροπη μάχη για την κατάκτηση της μεσαίας τάξης  η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως μια αξιόπιστη λύση, βάζοντας μια σειρά διλημμάτων όπως «σταθερότητα ή περιπέτειες» και «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση». Το  βασικό πάντως δίλημμα θα παραμείνει «Μητσοτάκης ή  Τσίπρας», με τη Νέα Δημοκρατία να κοιτά πρωτίστως προς  το κοινό του «ναι» στο δημοψήφισμα του 2015. Στις πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσπάθεια ταύτισης της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς στόχος είναι να περιοριστεί η επιρροή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στο λεγόμενο εκσυγχρονιστικό κέντρο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΠΑΣΟΚΝέα ΔημοκρατίαοικονομίαΔΕΘειδήσεις τώραπαρακολουθήσεις