Πολιτική|10.10.2022 17:23

Παρολίγον δυστύχημα σε αερομαχία πάνω από το Αιγαίο: Τουρκικό μαχητικό κόντεψε να συντριβεί

Newsroom

Παρολίγον να σημειωθεί δυστύχημα κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Αεροναυτικής Άσκησης με την επωνυμία «EUNOMIA 3-22» που έλαβε χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής του Ant1 «Καλημέρα Ελλάδα», την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, κατά την διάρκεια της άσκησης που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD Ελλάδος, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου, σχηματισμός 4 οπλισμένων μαχητικών ελληνικών F-16 πέταξε ανατολικά στο FIR Λευκωσίας, εντός των τμημάτων που είχαν δεσμευτεί με NAVTEX για την εν λόγω άσκηση.

Η τετράδα αεροσκαφών πέταξε σε πολύ χαμηλό ύψος από Κρήτη μέχρι Κύπρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής υπήρξε σκέψη να πραγματοποιούσαν τα μαχητικά διελεύσεις πάνω από την Κύπρο, κάτι που τελικά δεν προχώρησε.

Κάποια στιγμή, οι Τούρκοι, απογείωσαν 2 μαχητικά προκειμένου να αναχαιτίσουν τα ελληνικά αεροσκάφη, αλλά επειδή ο σχηματισμός ήταν κλειστός πιθανότατα θεώρησαν ότι πρόκειται για δύο αεροπλάνα και όχι για τέσσερα. Τα τουρκικά μαχητικά αποπειράθηκαν να κατευθυνθούν προς τον σχηματισμό και τότε ξεκίνησαν αερομαχίες.

Κάποια στιγμή ένας από τους Έλληνες πιλότους «λόκαρε» το τουρκικό αεροσκάφος και λίγη ώρα αργότερα ο πιλότος του μαχητικού είδε ότι τα καύσιμά του λιγοστεύουν επικίνδυνα. Οι Έλληνες πιλότοι σταμάτησαν να πιέζουν προκειμένου να μη σημειωθεί κάποιο δυστύχημα και να επιστρέψει το μαχητικό στην βάση του Ντάλαμαν.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η εκπομπή, ο Τούρκος πιλότος κάποια στιγμή είπε στον ασύρματο ότι δεν θα καταφέρει. Τελικά, παρόλο που οι δεξαμενές είχαν σχεδόν αδειάσει, κατάφερε να το προσγειώσει στην τουρκική βάση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μαχητικό αεροσκάφοςειδήσεις τώραΤουρκίααερομαχία