Πολιτική|21.10.2022 15:15

«Ανεξέλεγκτη διαρροή» η είδηση του Tayfun;

Μαρία Ζαχαράκη

Σε ρεπορτάζ του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Ραγκίπ Σοϊλού, με πηγές από την τουρκική προεδρία, στην αγγλόγλωσση τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Middle East Eye προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι «η δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Tayfun διέρρευσε κατά λάθος!».

Μάλιστα, οι προσπάθειες απόκρυψης της είδησης γύρισαν μπούμερανγκ στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αξιωματούχοι των οποίων συνεχίζουν την αναζήτηση της πηγής της διαρροής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Τούρκοι αξιωματούχοι που εργάζονταν επί χρόνια μυστικά για την ανάπτυξη ενός πυραυλικού συστήματος μικρού βεληνεκούς ξύπνησαν το πρωί της Τρίτης με ένα από τα μυστικά τους να προβάλλεται στην εθνική τηλεόραση.

Ενώ στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν απασχολημένοι με το να γιορτάζουν την ύπαρξη του πυραύλου και να θέτουν ερωτήματα σχετικά με το αν το βεληνεκές του Tayfun θα ήταν επαρκές για να στοχεύσει τη γείτονα της Τουρκίας, Ελλάδα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού αναζητώντας την πηγή της διαρροής.

Πολλοί στην Τουρκία πιστεύουν ότι η Άγκυρα σχεδίαζε να ανακοινώσει σύντομα τον πύραυλο Tayfun και το υλικό ήταν μέρος της προσπάθειας δημοσίων σχέσεων. Πολλοί άνθρωποι που μίλησαν στο Middle East Eye δήλωσαν ότι το υλικό διέρρευσε κατά λάθος.

Ποιος έκανε τη διαρροή;

Αυτός που έκανε τη διαρροή ή αυτοί που την έκαναν δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Οι εικασίες σχετικά με την ταυτότητά τους οργιάζουν. Κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν χαμηλόβαθμο υπάλληλο εταιρείας δημοσίων σχέσεων, ένας πρωτάρης που έκανε ένα ειλικρινές λάθος.

Άλλοι υποψιάζονται πιο εξελιγμένα σενάρια, δεδομένου ότι το βίντεο ήταν υψηλής ποιότητας

«Σε κάθε περίπτωση, αν το δείτε από τη θετική πλευρά, ήταν μια καλή διαφήμιση για την Tayfun», δήλωσε ένας αξιωματούχος στο MEE. «Μπορούμε να το πουλήσουμε κάποια μέρα».

Από τότε που δημοσιεύθηκε το βίντεο, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να κατανοήσουν πώς ένα μυστικό βίντεο δοκιμών κατέληξε στο δεύτερο μεγαλύτερο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Demiroren (DHA).

Το DHA δημοσίευσε το βίντεο μαζί με λεπτομέρειες για τις δυνατότητες του πυραύλου.

Μετά το αρχικό σοκ, οι αξιωματούχοι ζήτησαν ανεπίσημα από τους φορείς ενημέρωσης και τα τηλεοπτικά κανάλια να λογοκρίνουν ορισμένες από τις λεπτομέρειες, όπως το βεληνεκές του πυραύλου.
Το DHA συμμορφώθηκε και αφαίρεσε το αρχικό ρεπορτάζ, αντικαθιστώντας το με ένα άλλο που παρέλειπε τις λεπτομέρειες σχετικά με τον πύραυλο και διατηρούσε μόνο τα πλάνα.

Πολλά άλλα τηλεοπτικά κανάλια σταμάτησαν να προβάλλουν το ρεπορτάζ

Παρόλο που δεν υπάρχει διεθνής συνθήκη που να απαγορεύει τα προγράμματα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, η Τουρκία είναι επιφυλακτική όσον αφορά την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τις δυνατότητές της στην κατασκευή όπλων.

Δύο άλλοι πύραυλοι είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν στη χώρα, ο Yildirim (Thunderbolt) και ο Bora (Storm), οι οποίοι έχουν βεληνεκές 150 και 280 χιλιομέτρων αντίστοιχα.

Η Άγκυρα δεν αποκαλύπτει δοκιμές πυραύλων που έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων και άνω, σύμφωνα με πολλαπλές πηγές.

Ελληνικά μέσα ενημέρωσης

Η προσπάθεια των Τούρκων αξιωματούχων να αποσιωπήσουν την ιστορία δεν απέδωσε, καθώς οι πληροφορίες είχαν ήδη κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλοί διεθνείς παρατηρητές συζητούσαν online.
Η είδηση έφτασε τελικά και στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρθηκαν εκτενώς στην εξέλιξη.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρέκαμψαν στη συνέχεια την άτυπη απαγόρευση αναφοράς της ιστορίας παραθέτοντας τα λόγια των Ελλήνων συναδέλφων τους, με ορισμένα, όπως ο τηλεοπτικός σταθμός A Haber, να τους περιπαίζουν για την έκφραση φόβου κατά του συστήματος Tayfun.

Την Πέμπτη, το τουρκικό δημόσιο ειδησεογραφικό κανάλι TRT World άρχισε επίσης να καλύπτει τη δοκιμαστική εκτόξευση.

Ερντογάν: «Τώρα έχουμε τον δικό μας Τυφώνα που σημαδεύει κάπου»

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ο οποίος συμμετείχε σε πρόγραμμα για την τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, αναφέρθηκε στον πύραυλο Tayfun, η δοκιμαστική εκτόξευση του οποίου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τώρα έχουμε και τον δικό μας Τυφώνα (σ.σ. Tayfun) και αυτοί σημαδεύουν κάπου. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία, που θα προσθέσει αξία στην οικονομία μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της παγκόσμιας ανθρωπιστικής μας βοήθειας έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επιταχύνουμε το έργο μας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικές σχέσειςΕλλάδαειδήσεις τώρα