Πολιτική|24.10.2022 07:10

Νέα μέτρα για την ακρίβεια: Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις και το made in Greece σχέδιο της κυβέρνησης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Από τη μία κρίσιμη σύνοδο στην … επόμενη εξίσου κρίσιμη σύνοδο πηγαίνει η Ε.Ε. που συνεχίζει να αναζητά το τελικό μείγμα μέτρων που θα μπει σε εφαρμογή για να αντιμετωπιστεί ο ενεργειακά δύσκολος χειμώνας. Μετά από δύο συνόδους των Ευρωπαίων ηγετών μέσα στο μήνα το μπαλάκι πηγαίνει εκ νέου στους υπουργούς Ενέργειας, που συνεδριάζουν αύριο σε μία προσπάθεια να καθορίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες του πολιτικού σχεδίου που έχει συμφωνηθεί. Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση έχουν ήδη στα σκαριά τις επόμενες κινήσεις σε εθνικό επίπεδο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το «καλάθι του νοικοκυριού», νέα επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος αλλά και διευρυμένο επίδομα θέρμανσης

Το μεγάλο βέβαια ζητούμενο είναι να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται πως ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα όπως είναι το ενεργειακό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την κάθε χώρα κατά μόνας. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής - την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή- έγινε ένα βήμα για την οριστικοποίηση των τελικών αποφάσεων, ωστόσο το σχέδιο πρέπει να εξειδικευθεί για να μπορέσει να εφαρμοστεί.

Επομένως η αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και πιθανότατα θα υπάρξει ένα ακόμα «ραντεβού» μέσα στο Νοέμβριο για να κλειδώσουν οι αποφάσεις. Στόχος βέβαια είναι να βγει επιτέλους λευκός καπνός και να μην χρειαστεί το θέμα να παραπεμφθεί σε νέα σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών τον επόμενο μήνα.

«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ξαναγυρίσει το θέμα σε μας. Αν γυρίσει σε εμάς θα είναι κακή εξέλιξη, γιατί σημαίνει ότι θα έχει προκύψει κάποια απρόβλεπτη δυσκολία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να επισημάνει πως προφανώς, ο «διάβολος» κρύβεται πράγματι στις λεπτομέρειες και πρέπει να συμφωνήσουν οι υπουργοί στο δικό τους επίπεδο μετά από όσα συζητήθηκαν στο σύνοδο κορυφής των 27

Να σημειωθεί εδώ πως το ενεργειακό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση που έχουν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που θα επισκεφθεί τη χώρα μας. Μία συνάντηση που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Βερολίνο έχει αντίθετη οπτική στο θέμα του πλαφόν ενώ προχωρά και σε ένα εθνικό σχέδιο δράσης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ποια μέτρα ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα

Μία σειρά μέτρων ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες από την κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Ειδικότερα μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την επιδότηση στο ρεύμα για το μήνα Νοέμβριο.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν σημαντική υποχώρηση (είναι χαρακτηριστικό πως από τα 185 ευρώ την μεγαβατώρα έπεσαν στα 113 ευρώ). Αυτό «συμπαρασύρει» και την τιμή χονδρικής για το ηλεκτρικό ρεύμα, που επίσης καταγράφει σημαντική πτώση. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα μεταβλητό σκηνικό και στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν να δουν πως θα κυλήσουν οι επόμενες εβδομάδες.

Στο μεταξύ η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης (η καταβολή του οποίου θα ξεκινήσει εκτός απροόπτου το Δεκέμβριο). Οι δικαιούχοι εκτιμάται πως θα φτάσουν το 1.3 εκατομμύρια, ενώ μία βασική αλλαγή είναι πως το επίδομα θα είναι διπλάσιο για όσους θα επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης από κάποιο άλλο καύσιμο θέρμανσης (φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα).

Παράλληλα στην κυβέρνηση ξαναζεσταίνουν τα σενάρια για την επιδότηση του diesel στην αντλία και αναμένονται τις επόμενες ήμερες οι τελικές αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται εδώ πως πλέον το diesel είναι ακριβότερο από την αμόλυβδη, ενώ η αύξηση αυτή δεν επηρεάζει μόνο τα νοικοκυριά αλλά και το κόστος μεταφοράς βασικών αγαθών με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν συνολικά οι τιμές.

Τέλος στις αρχές Νοεμβρίου θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις για το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο θα ανανεώνεται κάθε επτά ημέρες με στόχο την συγκράτηση των τιμών σε συγκεκριμένα βασικά αγαθά. Τα αποτελέσματα του μέτρου μένει να φανούν βέβαια στην πράξη, καθώς η μάχη για τις τιμές στα ράφια αποτελεί το βασικό στοίχημα της κυβέρνησης και θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το βρετανικό «μάθημα»

Τη χρυσή τομή ανάμεσα στα μέτρα στήριξης και στη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου, που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αναβιώσουν μνήμες από την μνημονιακή περίοδο. Αυτό που υπογραμμίζεται με σαφήνεια είναι πως δεν πρόκειται να ξεφύγει η χώρα για το 2022, από τον κεντρικό στόχο του οικονομικού επιτελείου για πρωτογενές έλλειμμα 1,7%.

Άλλωστε οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν πως παρά την διεθνή κρίση δεν υπάρχουν περιθώρια για δημοσιονομικές αστοχίες. «Είδατε τι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πώς τιμωρήθηκε η κυβέρνηση μιας χώρας επειδή προχώρησε σε μη κοστολογημένες εξαγγελίες ως προς την πρόθεση της να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, χωρίς να προσδιορίσει όμως από πού θα έβρισκε τα λεφτά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε δε πως «η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά λαϊκισμούς και πλειοδοσίες» και σημείωσε πως κάθε ευρώ είναι μετρημένο.

Μια σειρά θετικών μηνυμάτων από το τερέν της οικονομίας- πορεία εξαγωγών, επενδύσεις, αυξημένα φορολογικά έσοδα- δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για επέκταση του πλέγματος στήριξης. Ωστόσο στην κυβέρνηση θέλουν να κρατήσουν εφεδρείες όχι μόνο για τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα αλλά και για την επόμενη άνοιξη, καθώς πιθανότατα το Μάιο η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μέτραακρίβειακυβέρνησηενέργεια