Πολιτική|27.10.2022 12:10

Live streaming: Οι δηλώσεις Όλαφ Σολτς - Κυριάκου Μητσοτάκη

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Συνάντηση Μητσοτάκη Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου (Eurokinissi)

Κοινές δηλώσεις πραγματοποιούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και τόνισε ότι «ο Ερντογάν δηλητηριάζει τον λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδος» ενώ τόνισε ότι «τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του μιλώντας για όσα έχουν αλλάξει στον τελευταίο χρόνο, που μεσολάβησε από την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην χώρα μας: «Η θέση της Ελλάδας είναι πλέον αναβαθμισμένη διεθνώς και πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι για την Ελλάδα οι πολεμικές αποζημιώσεις παραμένουν ανοιχτό θέμα και ιδιαίτερα το κατοχικό δάνειο.Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε «είναι κρίμα ο Ερντογάν να μη βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο».

Από την πλευρά του ο Γερμανός Καγκελάριος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτό, κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία άλλων κρατών - μελών. Σχετικά με τα γερμανικά τεθωρακισμένα «Marder 1A3» που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της τριγωνικής ανταλλαγής, ο κ. Σολτς τόνισε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να ρωτήσει την Ελλάδα για το που θα τοποθετηθούν.

Παίρνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τα τεθωρακισμένα θα τοποθετηθούν στον Έβρο και όχι στα νησιά του Αιγαίου καθώς αυτό κρίνουν οι ελληνικές Αρχές ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα αμυντικά σχέδια της χώρας.

Νωρίτερα οι δύο άνδρες επισκέφτηκαν μαζί την Ακρόπολη, ενώ αυτή την ώρα έχουν μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συνομιλήσουν. Στο επίκεντρο της συνάντησης το ενεργειακό και η τουρκική προκλητικότητα

Όλαφ ΣολτςΓερμανίαειδήσεις τώραΤουρκίαΚυριάκος Μητσοτάκης