Πολιτική|22.02.2019 16:15

Υπουργείο Εργασίας: Καµία ασυλία για εργασιακές παραβάσεις

Κατερίνα Τζαβάρα

Μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες βρίσκονται κυρίως στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας όσον αφορά ζητήµατα παραβατικότητας, καθώς έχουν καταγραφεί χρόνια προβλήµατα στις εργασιακές σχέσεις του κλάδου. Μάλιστα από το βήµα της Βουλής χθες η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «δεν υπάρχουν άβατα, ασυλίες και περιοχές εργοδοτικής ασυλίας».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη ∆ελλή, σχετικά µε «την προσπάθεια παρεµπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης και τις απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς», η υπουργός αναφέρθηκε στις νοµοθετικές ρυθµίσεις και στους ελέγχους για την καταπολέµηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας, τονίζοντας ότι οι κανόνες που έχουν τεθεί «για τα ωράρια και τις υπερωρίες, καθώς και οι ρυθµίσεις για τις εργολαβίες στοχεύουν στην παραβατικότητα κυρίως σε µεγάλες επιχειρήσεις και στις τράπεζες».

Φοβούνται απολύσεις

Όπως ανέφερε ο κ. ∆ελλής, αιτία των αντιδράσεων των εργαζοµένων είναι η φηµολογούµενη απόσχιση του τµήµατος για τα κόκκινα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς, που θα έχει ως αποτέλεσµα τις µαζικές απολύσεις των εργαζοµένων από τα υποκαταστήµατα και τις θυγατρικές της.

Προσέθεσε ότι «η καµπάνα δεν χτυπά µόνο για τους εργαζόµενους της Τράπεζας Πειραιώς», υποστηρίζοντας πως έχει ξεκινήσει «νέος γύρος υλοποίησης των αναδιαρθρώσεων των τραπεζών και αυτό σηµαίνει νέες απολύσεις».

Η υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε σειρά νοµοθετικών ρυθµίσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση για την προστασία των εργασιακών δικαιωµάτων, καθώς και στους συστηµατικούς ελέγχους που γίνονται για την καταπολέµηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας. «Ειδικά στο ζήτηµα των τραπεζών οι ρυθµίσεις για το ωράριο και τις υπερωρίες απαντούν σε ένα χρόνιο πρόβληµα στις εργασιακές σχέσεις του κλάδου» επεσήµανε η κυρία Αχτσιόγλου, προσθέτοντας: «Το µεγαλύτερο πρόστιµο που επιβλήθηκε ποτέ, ύψους 1.635.000 ευρώ, ήταν το 2017 στην Τράπεζα Πειραιώς, γιατί βρέθηκαν 109 εργαζόµενοι σε αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση».

Εµφαση έδωσε η κυρία Αχτσιόγλου στους ελέγχους από το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας, που «από το 2015 µέχρι σήµερα έχει πραγµατοποιήσει πάνω από 1.680 ελέγχους σε τραπεζικά καταστήµατα και έχει επιβάλει πρόστιµα που ξεπερνούν τα 4.000.000 ευρώ».

Επίσης, όπως είπε, «το 2018 επιβλήθηκε διακοπή λειτουργίας ενός καταστήµατος της Τράπεζας Πειραιώς, διάρκειας τριών ηµερών, ενώ αυτές τις ηµέρες το ΣΕΠΕ κέρδισε δικαστικά αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει άλλη συστηµική τράπεζα εναντίον απόφασης κλεισίµατος κεντρικού της καταστήµατος για τρεις ηµέρες».

Βολές από το ΚΚΕ 

Από την πλευρά του ο κ. Δελλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χαϊδεύει την εργοδοσία», ότι «είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση των τραπεζών», ενώ «οι τραπεζίτες βρίσκουν την ευκαιρία να πετάξουν χιλιάδες εργαζόµενους στον δρόµο».

«Από τη διοίκηση της τράπεζας η πληροφορία που έχω είναι ότι δεν έχουν τέτοιο πλάνο. Εµείς, σε κάθε περίπτωση, το παρακολουθούµε και θα κάνουµε όσα πρέπει να κάνουµε» ανταπάντησε η υπουργός Εργασίας. Αναφορικά µε τους πλειστηριασµούς, επεσήµανε ότι σύντοµα οι αρµόδιοι υπουργοί θα παρουσιάσουν συνολικό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Έφη ΑχτσιόγλουΣΕΠΕυπουργείο Εργασίας