Μηνύματα Μητσοτάκη με πολλαπλούς αποδέκτες: Η γραμμή της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις και η απάντηση στα εκλογικά σενάρια
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΜε το θέμα των παρακολουθήσεων να κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. «Δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση στον τόπο να πέφτει σε αυτό το επίπεδο. Να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθεί υπουργούς του χωρίς καμία απολύτως απόδειξη» ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του.
Από την κυβέρνηση θέλουν να προβάλουν την εικόνα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που συντηρεί το θέμα στην επικαιρότητα, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να συσπειρώσουν το γαλάζιο ακροατήριο στην τελευταία στροφή πριν τις κάλπες. Παράλληλα επιχειρείται εκ νέου να παρουσιαστεί η Νέα Δημοκρατία ως δύναμη που εγγυάται την σταθερότητα με στόχο να «αποκατασταθεί» η σχέση με το κεντρώο κοινό (σχέση που έχει δεχθεί πλήγμα μετά τα όσα είδαν το φως για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη).
Τις τελευταίες ημέρες η πολιτική συζήτηση έχει πάρει φωτιά μετά και από δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για άλλα πρόσωπα που παρακολουθούνται, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συγκρούονται μετωπικά. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα - μιλώντας στον Ant1- και σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τα όσα γράφονται.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο κ. Τσίπρας» και έκανε λόγο για μια στρατηγική «να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη». Με αναφορές στην υπόθεση Novartis και στην αθώωση των δέκα προσώπων θέλησε να απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο που δεν έχει και την καλύτερη εικόνα για τον περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ουσιαστικά από το γαλάζιο στρατόπεδο επιχειρείται να αποδοθεί η αναζωπύρωση της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χθες δεν πέρασαν απαρατήρητες και οι αναφορές πως αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ ας καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται πως θα συσπείρωνε την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, που θα έπρεπε να ριχθεί στην «μάχη» της Βουλής.
Στην κυβέρνηση δεν αρνούνται πως υπάρχουν παράνομα λογισμικά στην αγορά, ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν τα χρησιμοποιούν δημόσιες αρχές.«Υπάρχουν ξένες δυνάμεις που τα διαθέτουν. Υπάρχουν ενδεχομένως οικονομικοί παράγοντες και εντός της χώρας που θα τα διέθεταν, που τα διέθεταν ή που θα ήθελαν να τα διαθέτουν» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε πως δεν είναι μια εύκολη υπόθεση η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Σχετικά με τα όσα έλαβαν χώρα μετά και τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ανέλαβε τις ευθύνες του και «άνθρωποι έφυγαν από τις θέσεις τους, διότι είχαν την πολιτική ευθύνη της εποπτείας αυτής της διαδικασίας». Τόνισε πως θα διορθωθούν λάθη και αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί και στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι η απαγόρευση δια νόμου των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης.
Όσον αφορά την τοποθέτηση του Διευθύνοντα Συμβούλου του Ολυμπιακού κ. Βρέντζου ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «τα άκουσα και εγώ αυτά, για εγκληματική οργάνωση, κατά τον εκπρόσωπο της ομάδος, στο ποδόσφαιρο τα τελευταία τρία χρόνια εις βάρος του Ολυμπιακού. Είμαι Ολυμπιακός προσωπικά. Ο Ολυμπιακός πήρε τρία πρωταθλήματα, αν δεν κάνω λάθος με 26, 19 και 18 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, τα τελευταία τρία χρόνια. Πού ακριβώς ήταν αυτή η εγκληματική οργάνωση τότε. Αυτό ως προς το συγκεκριμένο σχόλιο, το οποίο περιμένω να καταδικαστεί με απόλυτη σαφήνεια από τη διοίκηση της ομάδος.
Παράλληλα στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι». Και ανέφερε πως «η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού».
Η απάντηση στα εκλογικά σενάρια
Να κλείσει την φημολογία των τελευταίων ημερών για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εξαιτίας του θέματος των παρακολουθήσεων θέλησε χθες ο πρωθυπουργός. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο στόχο για αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως αυτό δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση και προσθέτοντας «το έχω αποδείξει πολλές φορές ότι είμαι σε θέση να κάνω μεγάλα ανοίγματα και να φέρω στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στην κυβέρνηση στελέχη…». Με δεδομένο πως οι πρώτες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική- την οποία χαρακτήρισε βόμβα αστάθειας στα θεμέλια της χώρας- ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στις δεύτερες εκλογές που θα καθορίσουν και τους κυβερνητικούς σχηματισμούς.
Στο δρόμο πάντως προς τις κάλπες στη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζουν πως δεν είναι μόνο το θέμα των παρακολουθήσεων αλλά και η υπόθεση Πάτση που έχει αντίκτυπο στην κοινή γνώμη. «Η επιλογή του κ. Πάτση ήταν προβληματική. Στον βαθμό αυτό, αναλαμβάνω την ευθύνη η οποία μου αναλογεί» είπε χθες ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «όταν επιλέγουμε εκατοντάδες υποψηφίους στα ψηφοδέλτια μας μπορεί να υπάρξουν και αστοχίες. Και σίγουρα την επόμενη φορά οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο αυστηροί στο φίλτρο το οποίο βάζουμε…».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξετάζουν θεσμικές πρωτοβουλίες που μπορεί να αναληφθούν με στόχο την αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όσων είναι υπόχρεοι να υποβάλλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες». Με το μεγάλο ζητούμενο να είναι να υπάρξει ένα σύστημα το οποίο να μπορεί με ταχύτητα και με απόλυτη διαφάνεια να ελέγχει αυστηρά αυτούς οι οποίοι πρέπει να ελέγχονται.
Οι «ειδήσεις» από το οικονομικό μέτωπο
Άμεσα θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας «όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil». Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η χώρα μας «ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης»
Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην Αλεξανδρούπολη. Ειδικότερα σημείωσε πως «η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες».
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για την πορεία των τιμών ο πρωθυπουργός είπε πως δεν υπάρχει «ακρίβεια Μητσοτάκη», υπάρχει «ακρίβεια Πούτιν». Σε αυτή την χρονική συγκυρία το βάρος πέφτει στο «καλάθι του νοικοκυριού και στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το μέτρο μέχρι τώρα αποδίδει. Μια οριζόντια μείωση του ΦΠΑ παραμένει πάντως εκτός συζήτησης, ενώ στάση αναμονής τηρείται όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης καθώς πρώτα πρέπει να εξεταστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια.
- Μηνύματα Μητσοτάκη με πολλαπλούς αποδέκτες: Η γραμμή της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις και η απάντηση στα εκλογικά σενάρια
- Θανατηφόρο τροχαίο μπροστά στη Βουλή - Νεκρός νεαρός οδηγός μηχανής
- Μαρινάκης - Μητσοτάκης - Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια: Οι αξίες της εποχής μας και οι δημοπράτες τους
- Φυσικό αέριο: Ετοιμο να αποπλεύσει το πλοίο της ExxonMobil για σεισμικές έρευνες νότια και δυτικά της Κρήτης
- 11 από τα πιο εκνευριστικά πράγματα που μπορεί να συναντήσεις στα γυμναστήρια- Ταυτίσου ελεύθερα
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά