Πολιτική | 10.11.2022 05:54

Ο πολιτικός αντίκτυπος των παρακολουθήσεων: Φουντώνει η συζήτηση και πάλι για εκλογές

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων επαναφέρει στο επίκεντρο την συζήτηση για τον χρόνο των επόμενων εκλογών, με τους υψηλούς τόνους να επικρατούν στην πολιτική ζωή. Από την κυβέρνηση διαμηνύουν κατηγορηματικά, ότι σε τίποτα δεν αλλάζει ο προγραμματισμός για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο την ίδια στιγμή εντείνεται το pressing της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε εκ νέου την συζήτηση για πρόωρες κάλπες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν». Από την κυβερνητική πλευρά μιλούν για έναν «πόλεμο λάσπης» και επιρρίπτουν ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για το κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή.

Μέσα σε αυτό το βαρύ σκηνικό η επικρατούσα άποψη στην κυβέρνηση είναι πως πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές εν μέσω ενός δύσκολου ενεργειακά  χειμώνα. Άλλωστε η μητέρα των μαχών θα δοθεί στην οικονομία και στο πεδίο αυτό θέλει να εστιάσει το Μαξίμου τους επόμενους μήνες.

Πάντως η ανησυχία παραμένει για το κατά πόσο η χώρα μπορεί να αντέξει μία πορεία μηνών, μέχρι τις κάλπες του 2023, μέσα σε αυτό το κλίμα της πόλωσης. Μάλιστα υπάρχουν γαλάζιες φωνές που βλέπουν θετικά την προκήρυξη εκλογών μέσα στο χειμώνα, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως δεν θα υπάρξει ένα τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά.

Την ίδια στιγμή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός πως η κυβέρνηση πορεύεται με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα (ακρίβεια, παρακολουθήσεις, υπόθεση Πάτση). Οι γαλάζιοι βουλευτές αναγνωρίζουν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σκληρές κοινοβουλευτικές μάχες, καθώς εντείνεται η πίεση για τις παρακολουθήσεις ενώ το Δεκέμβριο θα ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός από την  Βουλή.

Παράλληλα υπάρχει και ένα ακόμα θέμα που προκαλεί… πονοκέφαλο σε μερίδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και έχει σχέση με το κυνήγι του σταυρού. Σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν την Άνοιξη οι έδρες της κάθε περιφέρειας  θα καθορισθούν με την πρόσφατη απογραφή και επομένως θα υπάρξουν αλλαγές. Και μπορεί αυτές οι αλλαγές να μην επηρεάζουν ουσιαστικά την δυναμική των κομμάτων αλλά μπορεί να επηρεάσουν τα πρόσωπα που θα εκλεγούν.

Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θέλει να ξεδιπλώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να απαντήσει στα καταιγιστικά πυρά της αντιπολίτευσης για το θέμα των παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να  μιλήσει στη Βουλή όταν θα  συζητηθεί η νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση κακόβουλων λογισμικών.

Παράλληλα θα αυξηθούν οι  δικλείδες - κυρίως για τα πολιτικά πρόσωπα - σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις που κάνει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Με κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν πως οι προωθούμενες θεσμικές διατάξεις θα αντιμετωπίζουν μία σειρά από διαχρονικές αδυναμίες και παθογένειες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου στόχος είναι να δοθεί βαρύτητα το επόμενο διάστημα σε θέματα της καθημερινότητας και αναμένεται να ενταθούν οι  περιοδείες του πρωθυπουργού (σήμερα θα επισκεφθεί την Πιερία και την Θεσσαλονίκη). Έμφαση θα δοθεί σε μια θετική ατζέντα (π.χ. επιτάχυνση απονομής συντάξεων), ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα στήριξης εφόσον  συνεχιστεί το κύμα της ακρίβειας.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΒουλήπαρακολουθήσειςΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΕΥΠκυβέρνηση