Πολιτική|17.11.2022 07:25

Οχυρώνει την γραμμή άμυνας στο θέμα των παρακολουθήσεων η κυβέρνηση: Οι … μάχες της Βουλής και η επιχείρηση εξωστρέφειας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική «σκακιέρα» επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς συνεχίζονται τα πυρά της αντιπολίτευσης για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις παρακολουθήσεις. Σε αυτή την χρονική συγκυρία απο τη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν πρωτίστως στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ και επιχειρούν μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, βάζοντας στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι κομβικές καθώς θα δοθούν πολλαπλές μάχες από την κυβέρνηση στη Βουλή και όχι μόνο. Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 22 του μήνα, ακολούθως θα εισαχθεί στην επιτροπή της Βουλής και μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, καθώς θα υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θα αναφερθεί διεξοδικά στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα αλλά και στις πρωτοβουλίες που δρομολογούνται. Το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έρχονται «θα απαντηθούν τα προβλήματα με τρόπο πειστικό και οριστικό». Παράλληλα αυτό που σημειώνεται είναι άτι προχωρά η έρευνα της Δικαιοσύνης και θα φωτιστεί κάθε πτυχή της υπόθεσης των υποκλοπών.

Την ίδια στιγμή από το κυβερνών κόμμα υπογραμμίζουν πως η Ελληνική πολιτεία δεν έχει συνδιαλλαγεί με τον οποιοδήποτε τρόπο με τις εταιρείες κατασκευής και παραγωγής αυτών των κακόβουλων λογισμικών. «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, εκτός από μια σειρά εικασιών που ορισμένοι φτάνουν να τα αξιοποιούν για να βγάλουν και αυθαίρετα συμπεράσματα. Θέλω, όμως, να είμαι σαφής. Δεν έχουμε κάποια πληροφορία ότι ήταν πολιτικά πρόσωπα σε παρακολούθηση. Δεν υπάρχει κάποια τέτοια είδους πληροφορία» ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στο ενδιάμεσο από την Νέα Δημοκρατία ασκούν σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορούν πως «όσο κυβέρνησε, αδιαφόρησε πλήρως για τη ρύθμιση του εξαιρετικά ευαίσθητου -για την εθνική ασφάλεια και τη δημοκρατία- πεδίου των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών και τα λογισμικά παρακολούθησης». Και το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί μέσα από μια εφ/ όλης της ύλης κριτική στην Κουμουνδούρου να μπουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές και να συσπειρωθεί το γαλάζιο ακροατήριο.

Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως είναι η οικονομία το θέμα που απασχολεί τους πολίτες και στο κρίσιμο αυτό πεδίο θα κριθούν και οι επόμενες εκλογές. Ωστόσο αναγνωρίζεται πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει προκαλέσει «ρωγμές» στο προφίλ της Νέας Δημοκρατίας στο κεντρώο χώρο και αυτό είναι κάτι που προκαλεί προβληματισμό στο δρόμο προς τις κάλπες.

Περιοδείες και … θετική ατζέντα

Σε μια αντεπίθεση μέσω περιοδειών αλλά και νομοσχεδίων με κοινωνικό πρόσημο επιδίδεται η κυβέρνηση, με το πρόγραμμα των επόμενων εβδομάδων να είναι «φορτωμένο». Ο πρωθυπουργός σήμερα θα μιλήσει σε συνέδριο στους Δελφούς, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την υπογραφή της Σύμβασης για την Παγκόσμια Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά. Νωρίτερα θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους φορέων στην Άμφισσα.

Να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε περιοδεία στην Πιερία και το επόμενο διάστημα θα πυκνώσει τις επισκέψεις σε νομούς όλης της χώρας, με δεδομένο άλλωστε πως έρχονται πιο κοντά οι κάλπες.

Ταυτόχρονα επιχειρείται με μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων να καλλιεργηθεί ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία αλλά και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών. Είναι ενδεικτικό πως χθες πήρε το δρόμο για την Βουλή πολυνομοσχέδιο που υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει πληθώρα ευνοϊκών διατάξεων (π.χ. μηχανισμός αύξησης συντάξεων, επίδομα 250 ευρώ σε χαμηλόμισθους) και το οποίο θα ψηφιστεί στις 24 του μήνα από την Βουλή.

Η …μητέρα των μαχών θα δοθεί από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση για τον προϋπολογισμό (που θα κατατεθεί την Δευτέρα στη Βουλή). Στο ενδιάμεσο η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης σε περίπτωση που συνεχιστεί το κύμα ακρίβειας, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τα δημοσιονομικά δεδομένα.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

παρακολουθήσειςΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΒουλήκυβέρνησηΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα