Πολιτική|23.11.2022 06:20

Η… απειλή της χαλαρής ψήφου και τα «δίχτυα» στους κεντρώους ψηφοφόρους: Η στρατηγική Μητσοτάκη μέχρι τις κάλπες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Την στρατηγική με την οποία θα φτάσει μέχρι τις εκλογές ξεδιπλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης. Με σύνθημα «το είπαμε- το κάναμε» και με διαχωριστικές  γραμμές από το ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκεται η συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων αλλά και η επαναπροσέγγιση των κεντρώων. 

Η κυβέρνηση επισήμως επιδιώκει να βάλει φρένο στη συζήτηση  για επιτάχυνση των εκλογών, ωστόσο τα σχετικά σενάρια έχουν πάρει φωτιά μετά και την αναζωπύρωση της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις. Πρακτικά όλα τα ενδεχόμενα για τον χρόνο της επόμενης αναμέτρησης είναι ανοιχτά και ήδη οι κομματικές μηχανές δουλεύουν στο φουλ.

Από την Αχαΐα -που πραγματοποιεί περιοδεία - ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν «καθαρές λύσεις», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από «χαλαρές ψήφους ή θολά μηνύματα».  Όπως υπογράμμισε  «δεν πρέπει αποφάσεις μιας κυβέρνησης να χάνονται στους διαδρόμους παζαριών» και εστίασε στην ανάγκη σταθερότητας σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων.

Το βάρος πέφτει στην πρώτη αναμέτρησης της απλής αναλογικής, καθώς εκεί θα φανεί η δυναμική των κομμάτων κάτι που σε μία δεύτερη  κάλπη μπορεί να επηρεάσει τους αναποφάσιστους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «την ύπουλη παγίδα της απλής αναλογικής» και χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν θα με ακούσετε να αναφέρομαι σε διπλές εκλογές παρά σε εθνικές εκλογές. Θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη ημέρα».

Όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα αυξάνεται και η προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων, με μια σειρά ερωτημάτων να μπαίνουν στην πολιτική συζήτηση. Από τη Νέα Δημοκρατία μπαίνει το δίλημμα  «πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω;» και επιχειρείται μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρειάζεται να ζήσουμε δεύτερη φορά τη συμφορά ή δίνουμε δεύτερη εντολή στην προκοπή;» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα ποιος είναι ικανός να διαχειρίζεται κρίσεις; Για να  προσθέσει «το «αν όχι εμείς, ποιος», δεν το λέμε με αλαζονεία. Αυτό το ερώτημα ισχύει απόλυτα» και επανάλαβε ένα από το βασικά γαλάζια συνθήματα «σταθερότητα, συνέπεια, συνέχεια».

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να κάνει ένα άνοιγμα σε ένα κεντρώο ακροατήριο, στο οποίο είχε βασιστεί σε μεγάλο βαθμό για την εκλογική νίκη το 2019. Ωστόσο τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το θέμα των παρακολουθήσεων δεν αποτελεί μυστικό πως δυσκολεύουν το άνοιγμα στο συγκεκριμένο κοινό. Άλλωστε πρόκειται για ψηφοφόρους που δεν διατηρούν στενούς δεσμούς με την Πειραιώς και επομένως είναι πιο εύκολο να.. υποκύψουν στο φλερτ άλλων κομμάτων. 

Από την κυβερνητική πλευρά ασκείται κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ πως επιδίδεται σε πόλεμο λάσπης και δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα με τη ρητορική που υιοθετεί. «Οι πολίτες προτιμούν μια καλή κυβέρνηση που κάνει και λάθη από μια λάθος κυβέρνηση» σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψω σε καμία κομματική ή ιδιωτική σκοπιμότητα να απειλήσει τη σταθερότητα της χώρας». 

Αφήγημα αισιοδοξίας στην οικονομία 

Για μια εξωγενή κρίση  στην οικονομία μιλά η κυβέρνηση, εστιάζοντας σε μια σειρά μέτρων στήριξης που έχουν μπει σε εφαρμογή. Ο πρωθυπουργός μίλησε για  μέτρα «που  ανακουφίζουν το παρόν χωρίς να ναρκοθετούν το μέλλον» και «δεν  ξεπερνούν τις δυνατότητές μας».

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο υπογραμμίζουν πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, προσθέτοντας παράλληλα πως είναι κοστολογημένα και δεν θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέες περιπέτειες. Παράλληλα καλλιεργείται ένα θετικό αφήγημα για την οικονομία και είναι ενδεικτική η αναφορά πως η χώρα μας μείωσε το δημόσιο χρέος με τον πιο γρήγορο ρυθμό από όλα τα κράτη της ευρωζώνης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την τιθάσευση των τιμών και σε αυτό το πεδίο εστιάζουν στο δρόμο προς τις κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες για το καλάθι του νοικοκυριού , επισημαίνοντας πως ήδη ρίχνει τις τιμές σε προϊόντα και είναι  ένα μέτρο το οποίο τώρα σπεύδουν να το εφαρμόσουν και άλλες χώρες.  Μάλιστα επέλεξε σε αυτό το  πεδίο να ασκήσει κριτική «στους  αριστερούς του χαβιαριού ή τους σοσιαλιστές της σαμπάνιας», θέλοντας να απαντήσει στην σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για την πορεία των τιμών. 

Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, ενώ παράλληλα επιχειρείται να δοθεί βαρύτητα και σε έργα   που υλοποιούνται σε επίπεδο περιφερειών.

ειδήσεις τώραεκλογέςεκλογές 2023Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατία