Πολιτική|03.12.2022 06:00

ΣΥΡΙΖΑ: Σε αδιέξοδο ο Μητσοτάκης, οδηγεί την χώρα σε αποσταθεροποίηση

Βούλα Κεχαγιά

Τα αδιέξοδα του Κ. Μητσοτάκη ακόμη και μέσα από τα μπρος πίσω του σε σχέση με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών διαπιστώνει η Κουμουνδούρου επιμένοντας πως η πολιτική αμφιθυμία του πρωθυπουργού, λόγω της ραγδαίας φθοράς του, τον καθιστά τον μεγαλύτερο παράγοντα πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τα αδιέξοδα αυτά φάνηκαν και από την τελευταία τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου πως οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, ενώ μόλις μία εβδομάδα πριν ο ίδιος ο πρωθυπουργός “μύριζε εκλογές” προϊδεάζοντας ότι θα οδηγήσει την χώρα σε κάλπες μέσα στον χειμώνα, ακόμη και τον Ιανουάριο. Το χειρότερο, ωστόσο, κατά την Κουμουνδούρου στις αντιφάσεις του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του είναι ότι έχουν βάλει την χώρα στον αυτόματο πιλότο, έχουν κατεβάσει τα μολύβια και ασχολούνται μόνο με την υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου προγράμματός τους για την ιδιωτικοποίηση της υγείας, των νερών και της παιδείας αλλά και την εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν εντοπίσει την μεταστροφή του πρωθυπουργού έπειτα από μακρύ διάστημα αμφιταλαντεύσεων και στο θέμα της αυτοδυναμίας κι αυτό μολονότι η επίτευξή της μοιάζει εξωπραγματική στις κάλπες της απλής αναλογικής και με βάση τα πραγματικά δημοσκοπικά δεδομένα. Εξ αυτού του λόγου επισημαίνουν παράγοντες της Κουμουνδούρου, ο Κ. Μητσοτάκης προϊδεάζει τους ψηφοφόρους αλλά και το πολιτικό προσωπικό για διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, επομένως παρατεταμένη ακυβερνησία και κατά συνέπεια αποσταθεροποίηση έως ότου καταφέρει να βγει ο ίδιος πρωθυπουργός προκειμένου να ικανοποιήσει την αλαζονεία του.

Συγχρόνως, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία παρατηρούν πως με την επιστροφή του στο αφήγημα της αυτοδυναμίας ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να προκαλέσει συσπείρωση της δεξιάς επί της ουσίας αναγνωρίζει την αδυναμία εύρεσης κυβερνητικού εταίρου μετά και το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και την τοποθέτηση του Ν. Ανδρουλάκη. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η ΝΔ με επικεφαλής τον Κ. Μητσοτάκη έχει μόνο μία επιλογή, την αναζήτηση κυβερνητικής λύσης  μόνο με την Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ΝΔ. 

Συγχρόνως, όμως σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με την στρατηγική της αυτοδυναμίας ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει πως στέλνει μήνυμα στους πολίτες πως δεν τον ενδιαφέρει η πρώτη κάλπη και ότι προεξοφλεί μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Όμως, σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως προκύπτει σχεδόν από τις  δημοσκοπήσεις οι πολίτες θέλουν στις εκλογές της απλής αναλογικής εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία σε ποσοστό 54% την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ μόνο το 37% θέλει να προκηρυχτούν και πάλι εκλογές. Πιστεύουν επίσης σε ποσοστό 47% ότι η σταθερότητα μπορεί να διασφαλιστεί με κυβερνήσεις συνεργασίας. Επί της ουσίας προκρίνουν το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για κυβέρνηση συνεργασίας καθώς επανειλημμένως ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι  πρώτο κόμμα θα μπορέσει να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Το δίλημμα των εκλογών όπως το περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία του κόμματος βρίσκεται ανάμεσα στην αδικία και τη διεύρυνση των ανισοτήτων και την επιστροφή της Δικαιοσύνης παντού.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπραςεκλογές 2023εκλογές