Πολιτική|23.12.2022 07:18

Τα τρία «εμπόδια» για την κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες: Ποια θέματα προκαλούν γαλάζιο… πονοκέφαλο

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Διπλές κάλπες βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία, καθώς εκτιμούν πως δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση στις εκλογές της απλής αναλογικής. Ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η πρώτη κάλπη είναι και η κρισιμότερη, καθώς εκεί θα φανεί και η δυναμική των κομμάτων

Επομένως στο κυβερνών κόμμα θέλουν να καταγράψουν μια καλή επίδοση στην πρώτη αναμέτρηση για να φτάσουν με «αέρα» στη δεύτερη κάλπη, που θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020. Με βάση το συγκεκριμένο εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα χρειάζεται ένα ποσοστό κοντά στο 37,5% για την αυτοδυναμία, ποσοστό που εξαρτάται πάντως και από τη δυναμική των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής (όσο λιγότερα κόμματα ξεπεράσουν το 3% τόσο ευκολότερη είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας και το αντίστροφο). 

Ωστόσο στο δρόμο προς τις κάλπες τρεις «απειλές» βλέπουν στο γαλάζιο στρατόπεδο: 

-Το ενδεχόμενο το κύμα ακρίβειας αλλά και μια σειρά πολύκροτων υποθέσεων (όπως οι αποκαλύψεις για το Qatargate) να ενισχύουν την λεγόμενη αντισυστημική ψήφο. Δεν είναι τυχαίο πως είναι διαρκείς οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην «εισαγώμενη ακρίβεια», ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς σε αυτή την εποχή πολλαπλών κρίσεων

-Η πιθανότητα μιας χαλαρής ψήφου ή και το ενδεχόμενο αυξημένων ποσοστών αποχής είναι κάτι που επίσης προκαλεί προβληματισμό. To πρώτο ζητούμενο είναι να πειστούν οι ψηφοφόροι να φτάσουν μέχρι την κάλπη και από εκεί πέρα η μεγάλη μάχη θα δοθεί για την αύξηση της συσπείρωσης

Στη Νέα Δημοκρατία ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξουν ψηφοφόροι, που θα κοιτάξουν προς την δεύτερη κάλπη και στην πρώτη αναμέτρηση θα επιλέξουν πιο «αντισυμβατικές» επιλογές. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια σειρά δημοσίων παρεμβάσεων του έχει τονίσει την ανάγκη στις κάλπες της απλής αναλογικής να μην υπάρχει χαλαρή ψήφος και να μην σταλούν θολά μηνύματα. 

-Το τρίτο ενδεχόμενο το οποίο προβληματίζει εντόνως το γαλάζιο στρατόπεδο είναι μια ψήφος με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά. Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητο πως στις τάσεις της MRB η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα ποιο κόμμα θέλετε να κερδίσει έστω και με μια ψήφο. Ωστόσο προηγείται και στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές

Για να αποφευχθεί  ένα τέτοιο ενδεχόμενο από το κυβερνητικό στρατόπεδο μπαίνει το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» και επιχειρείται μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο πως όλο και αυξάνονται οι αναφορές στο 2015, καθώς στην Πειραιώς θέλουν να κερδίσουν το αντιΣΥΡΙΖΑ ακροατήριο και κατηγορούν την Χαριλάου Τρικούπη πως κοιτά προς την Κουμουνδούρου. 

Οι επόμενες κινήσεις 

Στο πεδίο της οικονομίας θα ρίξει το επόμενο διάστημα το βάρος το Μέγαρο Μαξίμου και ήδη έχει ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων που θα τρέχει σταδιακά. Από εκεί και πέρα το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης παραμένει «ζωντανό» και πολλά θα κριθούν από την πορεία των τιμών.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνεται πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν εφόσον χρειαστεί, ωστόσο υπογραμμίζεται εμφατικά πως θα είναι κοστολογημένα. Οι προκλήσεις άλλωστε το 2023 στο πεδίο της οικονομίας είναι πολλές, καθώς η χώρα πρέπει να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ παραμένει ο στόχος για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Από εκεί και πέρα με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ενώ τα σενάρια για χειμερινές κάλπες έχουν κλείσει και όλα δείχνουν εκλογές την άνοιξη. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα για την ανακατανομή των εδρών με  βάση την τελευταία  απογραφή, ενώ στόχος είναι μια σειρά απο εκκρεμότητες να κλείσουν το ταχύτερο δυνατόν. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρα