Εκλογές 2023: Ποιες είναι οι ημερομηνίες «κλειδιά» - Τα «αγκάθια» που θέλει να... αποφύγει η κυβέρνηση
NewsroomΚοντά ή ακόμη και στο τέλος της τετραετίας επιμένει η κυβέρνηση ότι θα στηθούν οι πρώτες κάλπες, με τα κόμματα να περιμένουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open και της Σοφίας Φασουλάκη, το πιο πιθανό σενάριο για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση να είναι αυτό της 2ης Απριλίου ή της 9ης Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση τη δημοσκοπική υπεροχή της κυβέρνησης δεν ενστερνίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι υπάρχει ακόμα νομοθετικό έργο που πρέπει να γίνει με νομοσχέδια που θα περάσουν από τη Βουλή με πολλά από αυτά να είναι έτοιμα.
Πάντως σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο του Απριλίου, χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για να φτάσουμε στις κάλπες με το προεκλογικό θερμόμετρο να «χτυπάει» ήδη «κόκκινο».
Παρόλα αυτά τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζονται και έχουν σχεδόν έτοιμα τα ψηφοδέλτιά τους, ωστόσο και αυτά περιμένουν το προεδρικό διάταγμα με τα τελευταία στοιχεία της απογραφής προκειμένου να προχωρήσουν σε τυχόν αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες.
Στο επίκεντρο η οικονομία
Όπως είχε μεταδώσει το ethnos.gr, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέσα στο διάστημα αυτό να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα και να μην έχουν μείνει εκκρεμότητες. Από εκεί και πέρα μένει να φανεί αν θα αποφασιστεί οι εκλογές να γίνουν πριν το Πάσχα (επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 9 Απριλίου) ή θα επιλέγει ο Μάιος.
Σε αυτή την χρονική συγκυρία στην κυβέρνηση εστιάζουν στο πεδίο της οικονομίας και η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την αντιμετώπιση του κύματος των ανατιμήσεων. Ήδη έχει ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων που θα τρέχει σταδιακά, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση των συντάξεων και η εφαρμογή του Market Pass. Από εκεί και πέρα το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης παραμένει «ζωντανό» και πολλά θα κριθούν από την πορεία των τιμών.
Την ίδια στιγμή βαρύτητα δίνεται σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα και στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να προχωρήσουν μια σειρά αλλαγών σε κρίσιμους τομείς (παιδεία, υγεία, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης κ.α). Οσον αφορά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων - και ενώ συνεχίζονται τα δημοσιεύματα- από το γαλάζιο στρατόπεδο σημειώνουν πως το θέμα έχει πάει στη δικαιοσύνη. Στόχος είναι η πολιτική συζήτηση να επικεντρωθεί σε άλλα θέματα, καθώς είναι ένα ζήτημα που προκαλεί «ρωγμές» στο προφίλ της κυβέρνησης στον κεντρώο χώρο.
Σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο οι κομματικές μηχανές δουλεύουν με ανεβασμένους ρυθμούς και αυξάνονται οι εξορμήσεις του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Παύλου Μαρινάκη και κλιμακίων του κόμματος σε όλη την Ελλάδα. Να σημειωθεί εδώ πως αμέσως μετά τις γιορτές θα πυκνώσουν και οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το βλέμμα να είναι στραμμένο κυρίως σε νόμους τις Βόρειας Ελλάδας.
Διπλή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ
Στην κυβέρνηση βλέπουν διπλή εκλογική αναμέτρηση, καθώς εκτιμούν πως δεν θα προκύψει κυβέρνηση από τις κάλπες της απλής αναλογικής. Ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η πρώτη κάλπη είναι εξαιρετική κρίσιμη, καθώς εκεί θα φανεί η δυναμική των κομμάτων.
Στο δρόμο προς τις εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν στην ανάγκη αυτοδυναμίας, εξαπολύοντας διπλή επίθεση τόσο προς το ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ. Το βασικό επιχείρημα του κυβερνώντος κόμματος για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης είναι η ανάγκη σταθερότητας σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων, ενώ το σύνθημα στην προεκλογική περίοδο είναι «το είπαμε - το κάναμε».
Παράλληλα στην Πειραιώς μελετούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων και υπάρχει ικανοποίηση για το ό,τι διατηρείται το γαλάζιο προβάδισμα και δεν καταγράφονται ουσιαστικές αλλαγές στη δυναμική των κομμάτων. Αυτό που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι αν θα συνεχιστεί ο αντίκτυπος της υπόθεσης της Ευας Καϊλή στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.
Πάντως κομβικός παράγοντας για την επόμενη ημέρα είναι και το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, καθώς αυτό μπορεί να κρίνει και την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που υπάρξει και δεύτερη αναμέτρηση αυτή θα γίνει με τον εκλογικό νόμο του 2020 και το ποσοστό για την αυτοδυναμία διαμορφώνεται κοντά στο 37.5%. Να σημειωθεί εδώ πως όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο πιο προσιτή είναι η αυτοδυναμία, ενώ όσο μειώνεται αυτό το ποσοστό τόσο πιο δύσκολος γίνεται ο στόχος για την κατάκτηση 151 εδρών από το πρώτο κόμμα.
- Ομαδικός βιασμός 15χρονου: Οι ανήλικοι «έχτιζαν» το προφίλ των σκληρών στα social media με όπλα και ναρκωτικά
- Τουρκία: Στα τέλη Μαρτίου το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας στα νοικοκυριά, είπε ο Ντονμέζ
- Ούτε στο Hollywood: Αγόρασε συσκευή από το eBay και βρήκε βιομετρικά στοιχεία 2.632 ατόμων από τον αμερικανικό στρατό
- Προϋπολογισμός: «Υπερέσοδα» 478 εκατ. στο 11μηνο - Ποιοι φόροι υπεραπέδωσαν
- Δουλεύεις σε υπολογιστή; Υπάρχει τρόπος να διατηρήσεις την υγεία σου και πρέπει να τον γνωρίζεις
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων