Μενδώνη: Από πότε θα μπορούν οι πολίτες να επισκεφτούν τα παλιά ανάκτορα στο Τατόι
Newsroom«Η πρόσβαση των πολιτών στα παλιά ανάκτορα θα γίνει μέχρι το 2025», ανέφερε για το Τατόι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Δεν θα έχει γίνει η πλήρης αποκατάσταση του κτήματος, όμως αυτά τα Προγράμματα, όπως η μετατροπή του Ανακτόρου σε Μουσείο, θα έχουν γίνει. Η μετατροπή του Στάβλου του Γεωργίου Α΄ σε Μουσείο θα έχει γίνει. Οι υποδομές όλες, θα έχουν γίνει. Οι διακηρύξεις για να αναληφθούν, από ιδιώτες πλέον, οι αποκαταστάσεις κάποιων κτιρίων που θα φιλοξενήσουν είτε εστίαση είτε φιλοξενία, θα βγουν εντός του 2023. Επομένως, το Πρόγραμμα που έχει αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού είναι συνεπές στο χρονοδιάγραμμα και σύμφωνα με τη Μελέτη Βιωσιμότητας η οποία παρουσιάστηκε το 2021», ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός κατά τη συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.
Η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας: «Οτιδήποτε ανακοινώνεται στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης ακυρώνει την ίδια την διαπραγμάτευση. Αυτό το οποίο εγώ έχω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα έχει τις κόκκινες γραμμές της, τις οποίες ακολουθεί με ιδιαίτερη συνέπεια».Όπως τόνισε: πρόκειται για «μια διαπραγμάτευση δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη».
Όσο αφορά στο σχέδιο νόμου για τα δημόσια μουσεία, η υπουργός είπε πως ακούει «διάφορες κορώνες ότι τα πέντε μουσεία θα γίνουν ιδιωτικά» σημειώνοντας ότι «αυτά είναι αφελή πράγματα να λέγονται και δεν μπορούν να γίνονται πιστευτά». «Διότι το status των μουσείων είναι δημόσιο. Ένα ΝΠΔΔ όπως είναι και το Μουσείο της Ακρόπολης, εξακολουθεί να είναι δημόσιο», τόνισε και προσέθεσε: «Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε, είναι αυτό το οποίο έχει συμβεί στα μεγάλα μουσεία όλης της Ευρώπης τη δεκαετία του '80 και του '90 και εδώ έχουμε μείνει πίσω. Θέλουμε να δώσουμε, πάντα με δημόσιο χαρακτήρα, στα μουσεία μας την ευχέρεια, τη δυνατότητα, την ευελιξία, να λειτουργούν και να παρέχουν υπηρεσίες υπέρ του κοινωνικού συνόλου».
Τέλος, η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι η παρουσίαση του αρχιτεκτονικού προσχεδίου για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου από τους ίδιους τους αρχιτέκτονες, David Chipperfield και Γραφείο Τομπάζη. «Από εκεί και πέρα, θα γίνουν οι διάφορες διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών. Είναι μελέτες δύσκολες και σύνθετες. Υπολογίζουμε ότι γι' αυτές θα χρειαστούμε περίπου ενάμιση χρόνο για να ξεκινήσει μετά η διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίηση του έργου», πληροφόρησε.
- Μοσχάτο: Βίντεο - ντοκουμέντο λίγες στιγμές πριν το στυγερό έγκλημα - Η φράση της 47χρονης, όσα ομολόγησε και το ερώτημα των Αρχών
- Παιδιά που νοσούν και ΜΕΘ που... δεν υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα: «Δεν λάβαμε κανένα μέτρο», λένε οι υπεύθυνοι
- Βρετανία: Ανετράπη διώροφο λεωφορείο με 70 επιβάτες - Αναφορές για πολλούς τραυματίες
- Η σκόνη και το ιδιόχειρο σημείωμα: Τι περιείχε ο ύποπτος φάκελος στην Κουμουνδούρου - Παραδόθηκε στον ΕΟΔΥ
- Εντυπωσιακές εικόνες: Έστω και με καθυστέρηση... έπεσαν τα πρώτα χιόνια στον Παρνασσό
- Πετρέλαιο: Σταθερές τιμές παρά τη «βουτιά» της κινεζικής ανάπτυξης - Καθοριστικό το «σήμα» του ΟΠΕΚ
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό