Πολιτική | 02.02.2023 07:18

ΣΥΡΙΖΑ: Το κατά Τσίπρα δίλημμα των εκλογών και τα μηνύματα σε ΠΑΣΟΚ

Βούλα Κεχαγιά

Το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο δρόμο προς τις εκλογές απέναντι στο “επικίνδυνο καθεστώς” Μητσοτάκη εξέπεμψε η χθεσινή επί της ουσίας πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στο Περιστέρι. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα εμπεριείχε το δίλημμα των εκλογών, όπως ο ίδιος το έθεσε, δηλαδή “Δημοκρατία ή Μητσοτάκης”, ένα σαφέστατο μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ με αναφορά σε “ανιστόρητο διμέτωπο”, ένας σαφές σύνθημα για την πολιτική αλλαγή και την συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης αλλά και μία περιγραφή της σύνθεσης μίας αυριανής κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο.

Στην πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στη Δυτική Αθήνα, την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για “πεζοδρομιακή δημοκρατία” με αφορμή την αποχώρησή της από τις ψηφοφορίες της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ένα μήνυμα ισχύος και παρουσίασε συγχρόνως το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του διευκρινίζοντας ταυτόχρονα και ποιους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα ακυρώσει μία αυριανή κυβέρνησή του.

Οι αναφορές του προς τον πρωθυπουργό-επίσης την ίδια ημέρα που η Κουμουνδούρου προκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη σε debate- ήταν σκληρές και απολύτως απαξιωτικές. Δεν τον χαρακτήρισε μόνο αδίστακτο, δεν μίλησε μόνο για επικίνδυνο καθεστώς αλλά συγχρόνως ανέφερε πως “η αισχροκέρδεια, οι υποκλοπές και η επιχειρούμενη με κάθε μέσο Δημοκρατική εκτροπή, έχουν ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκη.

Συμπλήρωσε δε πως η διαφθορά, η ολιγαρχία, το παρακράτος, η αποστασία και η οικογενειοκρατία είναι λέξεις που φωτογραφίζουν το συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο.

Καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε και η αναφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο ΠΑΣΟΚ δύο ημέρες μετά την εντυπωσιακά σκληρή κόντρα που ξεκίνησε το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή τις αναφορές της εκπροσώπου Τύπου της Κουμουνδούρου περί εκβιασμών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας πρωταρχικό καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων δεν μπορεί να είναι άλλο από την υπεράσπιση της ίδιας της δημοκρατίας. Για να σημειώσει με νόημα: “Είναι κρίμα να επιλέγουν ένα ανιστόρητο διμέτωπο που διευκολύνει το καθεστώς Μητσοτάκη και αξιοποιείται από αυτό” και να επιμείνει στην αναγκαιότητα ενός κοινού μετώπου με την ακόλουθη αναφορά: “είναι κρίμα να μην θέλουν να καταλάβουν ότι οι όποιες διαφορές των προοδευτικών δυνάμεων, σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές, λύνονται στο πεδίο της δημοκρατίας και μόνο εκεί”. Το μήνυμα που έστειλε λοιπόν προς το ΠΑΣΟΚ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πως “οφείλουμε όλοι μαζί, πρωτίστως να το καθαρίσουμε από τη λάσπη του κυρίου Μητσοτάκη”.

Σε ό,τι αφορά την συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη στις εκλογές της απλής αναλογικής ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της και είπε ότι θα είναι μία κυβέρνηση “δημοκρατική που θα εκπροσωπεί όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας και όχι τους επαγγελματίες της εξουσίας”. Μάλιστα εξήγησε ότι θέσεις ευθύνης θα αναλάβει σημαντικός αριθμός γυναικών, νέοι άνθρωποι με ικανότητες και γνώσεις που δεν θα είναι γόνοι της πολιτικής ελίτ, επιστήμονες, άνθρωποι του Πολιτισμού και πολίτες της πρώτης γραμμής στην οικονομία και την κοινωνία.

Παραθέτοντας τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, για τη μείωση των ανισοτήτων και την επίτευξη οικονομικής σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.

‘Όπως είπε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην κατοικία, το δικαίωμα κάθε νέου σε ποιοτικές σπουδές, το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου σε αξιοπρεπείς συντάξεις, το δικαίωμα κάθε πολίτη σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας.

ΣΥΡΙΖΑεκλογέςΑλέξης Τσίπραςεκλογές 2023ΠΑΣΟΚ