Πολιτική|03.02.2023 06:15

Εκλογές 2023: Η ακτινογραφία της τροπολογίας για «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη – Πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με στόχο τη συναίνεση κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση την τροπολογία για το «μπλόκο» στην κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις επικείμενες εκλογές.

Η ρύθμιση έχει εισαχθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 "σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ"», το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την προσεχή Τρίτη στην Ολομέλεια. 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση αυτό που προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα νομοθεσία είναι πως πλέον θα απαγορεύεται η κάθοδος κομμάτων  που έχουν τοποθετηθεί εικονικές ηγεσίες, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι» αλλά την πραγματική ηγεσία την ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμούς, δηλαδή έχουν ποινική καταδίκη. Κι αυτό διότι ο Ηλίας Κασιδιάρης επιδίωκε να τοποθετήσει ως αρχηγό του κόμματος κάποιον συγγενή του και εκείνος να φέρει την ιδιότητα του απλού βουλευτή, αλλά στην πραγματικότητα θα εκτελούσε τα χρέη του επικεφαλής του κόμματος. Συνεπώς, με τη νέα ρύθμιση που εισηγείται η κυβέρνηση ο Άρειος Πάγος θα συμπεριλαμβάνει στο σκεπτικό του τέτοιες περιπτώσεις, απαγορεύοντας σε κάποιο κόμμα να κατέλθει στις εκλογές. 

Ένα ζήτημα που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αφορούσε ενδεχόμενες μαζικές απορρίψεις συνδυασμών που δεν πρόσκεινται απαραίτητα στην ακροδεξιά. Αυτό ουσιαστικά  το ζήτημα ανέδειξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναμένεται να φέρει τη δική του ρύθμιση. Σύμφωνα με την κυβέρνηση «η διάταξη δεν υπεισέρχεται σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων, το οποίο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, και θα έβαζε τον Άρειο Πάγο στη θέση να αξιολογήσει την ουσία των θέσεων των κομμάτων με κίνδυνο υπερβολικής διεύρυνσης των περιορισμών». Με άλλα λόγια, από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι πλέον δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος, ο οποίος θα εμπόδιζε τα υπόλοιπα κόμματα να που τελικά το «ναι». 

«Φραγμός» στις εγκληματικές οργανώσεις με ένδυμα πολιτικών κομμάτων

Συμπερασματικά, υπογραμμίζουν από την κυβέρνηση,  με τη ρύθμιση που εισηγείται η κυβέρνηση τίθεται φραγμός μόνον στο να συμμετέχουν στις εκλογές εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες εμφανίζονται με το ένδυμα πολιτικού κόμματος. Κι αυτό διότι  επεκτείνεται η υφιστάμενη ρύθμιση που απαγορεύει να συμμετέχουν στην ηγεσία πολιτικού κόμματος όσοι έχουν καταδικαστεί για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της πολιτείας, περιλαμβανομένης όχι μόνο της εικονικής ηγεσίας αλλά και όσων ασκούν την πραγματική ηγεσία του κόμματος. Επιπλέον, κατά την ανακήρυξη συνδυασμών θα λαμβάνεται υπόψιν η τυχόν καταδίκη στελεχών των κομμάτων για τα αδικήματα αυτά. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλίας Κασιδιάρηςειδήσεις τώρανεοναζίτροπολογίαεκλογέςεκλογές 2023Βουλή