Πολιτική|19.02.2023 08:11

Σοφία Ζαχαράκη στο ethnos.gr: Την «νάρκη» της απλής αναλογικής μπορούν να την απενεργοποιήσουν οι πολίτες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στο δίλημμα της επόμενης αναμέτρησης αναφέρεται η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, επισημαίνοντας πως το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι είναι  «πάμε μπροστά για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ή γυρίζουμε πίσω στο αποτυχημένο παρελθόν με τον Αλέξη Τσίπρα». Σε συνέντευξη της στο ethnos.gr αναφέρεται  στην «νάρκη» της απλής αναλογικής και υπογραμμίζει πως μπορούν να την απενεργοποιήσουν οι πολίτες δια της ψήφου τους.

Στο κρίσιμο για την ελληνική οικονομία πεδίο του τουρισμού η Σοφία Ζαχαράκη σημειώνει πως είναι ιδιαίτερα θετικές οι ενδείξεις για το 2023 και αυτό φαίνεται τόσο από τις  προκρατήσεις όσο και από τις  διαδικτυακές αναζητήσεις ελληνικών προορισμών. Μια σειρά δράσεων «τρέχουν» για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και είναι χαρακτηριστικό πως έμφαση δίνεται στον εναλλακτικό τουρισμό με δράσεις και επενδύσεις άνω των 200 εκατομμυρίων  μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης.

Στη συνέντευξη της η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρεται ακόμα στο «άνοιγμα» του ελληνικού  τουρισμού σε νέες αγορές αλλά και στις κινήσεις που γίνονται για να αντιμετωπιστεί το θέμα των ελλείψεων σε προσωπικό. Μεταξύ άλλων εστιάζει στα όσα έχουν δρομολογηθεί για την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών αλλά και στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Την περσινή χρονιά υπήρξε μια δυναμική επιστροφή του τουρισμού, που παρά τις πολλαπλές προκλήσεις των τελευταίων ετών έδειξε πως έχει ισχυρές αντοχές. Ποιες είναι οι προβλέψεις για την φετινή χρονιά;

Πράγματι η μεγάλη επιτυχία της περσινής χρονιάς ανοίγει το δρόμο για την φετινή. Η Ελλάδα το 2022 πρωταγωνίστησε στην παγκόσμια τουριστική ανάκαμψη φτάνοντας τα έσοδα του 2019 -της ιστορικής χρονιάς ρεκόρ πριν την πανδημία- με αύξηση 68% από το 2021! Στις 3 βασικές αγορές μας, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία, είχαμε την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών από άποψη εσόδων. Αλλά και ποιοτικά αυξήθηκε η μέση διανυκτέρευση, η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη, καθώς και η τουριστική κίνηση πέραν των θερινών μηνών. Συνεχίζοντας με αυτή τη δυναμική, έχουμε ήδη ιδιαίτερα θετικές ενδείξεις για το 2023. Τον Ιανουάριο, η αεροπορική κίνηση ξεπέρασε κατά 3% το 2019, και κατά 76% το 2022! Τόσο οι προκρατήσεις όσο και οι διαδικτυακές αναζητήσεις ελληνικών προορισμών σηματοδοτούν μια ιδιαίτερα θετική χρονιά. Όμως δεν επαναπαυόμαστε, και συνεχίζουμε την προσπάθεια για να ξεπεράσουμε και το 2023 τις προσδοκίες, όπως ακριβώς κάναμε τα προηγούμενα χρόνια παρά τις κρίσεις και τις προκλήσεις.

Πως προχωρά η προσπάθεια «ανοίγματος»  σε νέες αγορές για την προσέλκυση τουριστών  

Προχωρά με ιδιαίτερη επιτυχία. Και εδώ, οδηγός είναι τα εξαιρετικά αποτελέσματα του 2022 πάνω στα οποία μπορούμε να χτίσουμε. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κίνηση από τις ΗΠΑ η οποία ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες του 2022 ανέκαμψε σημαντικά, ενισχύοντας έτσι τον ελληνικό τουρισμό με επισκέπτες αποδεδειγμένα υψηλής κατά κεφαλήν δαπάνης. Επίσης συνεχίζεται η σταδιακή ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού σε αγορές όπως πχ. η Πολωνία ή η Ρουμανία, και εμφανίζεται μια ιδιαίτερα δυναμική τάση από τις χώρες του Κόλπου,  όπως η Σαουδική Αραβία όπου είχαμε διπλασιασμό των αφίξεων σε σχέση με το 2019. Χώρες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η Ινδία και η Νότιος Κορέα ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι έχουν επανέλθει ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Συνεχίζουμε στην ίδια οδό που έχουμε χαράξει, δηλαδή στην σύναψη διμερών συμφωνιών τόσο με χώρες όσο και με ισχυρούς παράγοντες της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης. Έτσι ο ελληνικός τουρισμός απευθύνεται σε ακόμα περισσότερες αγορές ενισχύοντας τη διαφοροποίησή του, και άρα την εμβέλεια και την αντοχή του.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο τουριστικός κλάδος πέρυσι ήταν οι ελλείψεις σε προσωπικό. Φέτος εκτιμάτε πως είναι ορατό το ενδεχόμενο να προκύψουν ανάλογα προβλήματα ; Πως θα μπορούσε αυτό να αντιμετωπιστεί ; 

Καταρχάς να πούμε ότι παρά τις επιμέρους ελλείψεις ο ελληνικός τουρισμός ανταποκρίθηκε στην αποστολή του και στο επίπεδο του προσωπικού. Οι άνθρωποι του ελληνικού τουρισμού, εργαζόμενοι και εργοδότες, με τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας και των μέτρων τα οποία ελήφθησαν, κατάφεραν το 2022 να παρέχουν υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών που όχι μόνο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, αλλά υπερέχει σε σχέση με άλλους διεθνείς δημοφιλείς προορισμούς.

Από πλευράς μας είμαστε σε συνεχή συνεργασία με κρατικούς φορείς όπως το Υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ, αλλά και τους θεσμικούς συνομιλητές μας φορείς όπως ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ και βεβαίως  τους εργαζόμενους στη φιλοξενία για τη βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του φαινομένου. Έχουν υπάρξει συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, από την τριπλή αύξηση του κατώτατου μισθού και την μείωση των εισφορών, μέχρι την επέκταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων και την συμφωνία για αύξηση 10,5% στη διετία για το προσωπικό της φιλοξενίας.

Όμως το καλύτερο εχέγγυο μακροπρόθεσμα για την ομαλοποίηση στην αγορά είναι η συνεχιζόμενη άνοδος του ελληνικού τουρισμού, που θα ανοίξει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις αλλά και υψηλότερες αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους στον ελληνικό τουρισμό. Και εδώ, κλειδί είναι η τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση. Γι’ αυτό εστιάζουμε και στον εφοδιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό με τις απαραίτητες δεξιότητες. Σε αυτό συμβάλλουν τόσο η επικαιροποίηση των προγραμμάτων των σχολών μας και τα προγράμματα μετεκπαίδευσης, όσο και η εισαγωγή νέων ειδικοτήτων και 10 κατηγοριών πρακτικής άσκησης, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Και για το μέλλον, σχεδιάζουμε μια νέα εξωστρεφή Τουριστική Ακαδημία, αλλά και το νέο μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων για σχεδόν 20.000 εργαζόμενους στον τουρισμό και ανέργους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ένα μεγάλο μέρος των τουριστών έχει συνδέσει τις διακοπές στην χώρα μας με το καλοκαίρι και τα νησιά. Πως προχωρά η προσπάθεια για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά  και για  την προσέλκυση τουριστών σε μη «παραδοσιακούς» προορισμούς; 

Μία από τις ποιοτικές επιτυχίες του 2022 ήταν η καλή συνεχιζόμενη επίδοση από την θερινή στην φθινοπωρινή και χειμερινή σεζόν. Για παράδειγμα, ο Οκτώβριος του 2022 ήταν ο καλύτερος Οκτώβριος όλων των εποχών για τον ελληνικό τουρισμό από άποψη εσόδων. Πέραν από την επέκταση όμως στο χρόνο, μας ενδιαφέρει και επέκταση στον χώρο. Έχουμε δηλώσει ότι είναι κεντρική προτεραιότητα της πολιτικής μας όλες οι περιφέρειες της χώρας να είναι συμμέτοχες στον ελληνικό τουρισμό. Γι’ αυτό και δίνουμε έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό με δράσεις και επενδύσεις άνω των 200 εκ € μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης σε μορφές όπως  γαστρονομικός,  αγροτουρισμός,  καταδυτικός,  ορεινός,  χειμερινός,(με -για πρώτη φορά- στοχευμένη καμπάνια και πρόγραμμα διαφήμισης και προσέλκυσης χειμερινών πτήσεων), ιαματικός, θρησκευτικός και βέβαια ο πολιτιστικός. Σ’ αυτά τα χρήματα προστίθεται ένα ποσό που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια για την ανακατασκευή των μαρίνων της χώρας μας.

Η μέχρι τώρα πορεία του προγράμματός «Τουρισμός για Όλους» ύψους 64 εκ.€, δείχνει οτι ενισχύει ιδιαίτερα εναλλακτικούς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας, προσφέροντάς στους 400.000 δικαιούχους του επιδότηση για διαμονή, για πρώτη φορά, χώρις περιορισμούς σε κάθε προορισμό της χώρας, μέσω της νέας ψηφιακής κάρτας, με έμφαση μάλιστα στη φθινοπωρινή και χειμερινή σεζόν.

Από την κυβερνητική πλευρά γίνεται λόγος για τη «νάρκη» της απλής αναλογικής και επισημαίνεται πως στόχος είναι η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Ωστόσο σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτός αυτός ο στόχος  ούτε στη δεύτερη αναμέτρηση θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μίας συνεργασίας για παράδειγμα με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ;

Το σύστημα της απλής αναλογικής επινοήθηκε και επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ως παράγοντας χάους και αστάθειας. Αυτή την νάρκη που ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε, μπορούν  να την απενεργοποιήσουν  οι πολίτες δια της ψήφου τους. Η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη βάση του ήδη υλοποιημένου έργου και με αποδεδειγμένη την αξιοπιστία στην διαχείριση των παγκόσμιων κρίσεων που περάσαμε αυτά τα 4 χρόνια, ζητούν την ισχυρή εντολή η οποία θα επιτρέψει την διακυβέρνηση της χώρας με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, απέναντι σε κάθε πρόκληση. Και γι’ αυτό, χρειάζεται αυτή η ισχυρή εντολή, να είναι εντολή αυτοδυναμίας.

Ποια είναι τα βασικά θέματα που προτάσσει η Νέα Δημοκρατία για την επόμενη τετραετία ; Και ποιο είναι το βασικό δίλημμα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι ; 

Οι προτεραιότητές μας είναι οι προτεραιότητες των πολιτών. Μένουμε μακριά από την τοξικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εστιάζουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Πώς θα φέρουμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις. Πώς θα δημιουργήσουμε καλύτερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για τους νέους μας Αλλά και πως θα αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων γονιών μας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις διπλές προκλήσεις της ψηφιακής και πράσινης οικονομίας. Πώς θα συνεχίσουμε την ανακούφιση της μεσαίας τάξης αλλά και τη στήριξη των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας. Πώς θα συνεχίσουμε την ψηφιοποίηση ενός κράτους που θα σέβεται τον πολίτη. Πώς θα ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη και καθημερινότητα. Και βεβαίως, πώς θα υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τη χώρα διπλωματικά και αμυντικά, σε ένα ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον όπου τα σύνορα και οι παγκόσμιοι κανόνες αμφισβητούνται ενεργά, ακόμα και στη γειτονιά μας.

Το δίλημμα είναι λοιπόν απλό και σαφές: πάμε μπροστά για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ή γυρίζουμε πίσω στο αποτυχημένο παρελθόν με τον Αλέξη Τσίπρα. Και σε αυτό το δίλημμα έχω την πεποίθηση ότι η απάντηση που θα δώσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη θα είναι συντριπτική.

Κυριάκος Μητσοτάκηςαπλή αναλογικήΣόφια ΖαχαράκηΑλέξης Τσίπραςεκλογές 2023ειδήσεις τώρα