Πολιτική|28.02.2023 07:00

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση για Πολάκη και Παππά: Η γαλάζια στρατηγική μέχρι τις κάλπες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Διμέτωπη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει το κυβερνών κόμμα, που εστιάζει  τόσο στην δικαστική απόφαση για τον Νίκο Παππά όσο και στην πρόσφατη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Από την κυβερνητική πλευρά θέλουν να «στριμώξουν» την αξιωματική αντιπολίτευση σε μια συζήτηση που να αφορά στελέχη της και με αυτή την στρατηγική θα πορευθούν το επόμενο διάστημα. Άλλωστε οι εκλογές  έρχονται όλο και πιο κοντά και κεντρικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι μια καλή επίδοση στις κάλπες της απλής αναλογικής, που θα δώσει «αέρα» για την δεύτερη αναμέτρηση.

Στην Πειραιώς εκτιμούν πως οι πρόσφατες εξελίξεις - κυρίως μετά τις αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη - μπορούν να αφήσουν περισσότερο χώρο για γαλάζια ανοίγματα στο κέντρο. Κεντρικός στόχος είναι η επανασύνδεση με ένα ακροατήριο που το 2019 είχε ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά δεν διατηρεί στενούς δεσμούς με το κόμμα και επομένως δεν ανήκει στους…παραδοσιακούς ψηφοφόρους.

Το φλερτ είναι εντονότερο προς ένα κοινό που έχει αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά και εκτιμάται πως το πρόσφατο ύφος των αναρτήσεων του Παύλου Πολάκη κάνει πιο εύκολη την προσέγγιση της Ν.Δ.. Στο κυβερνών κόμμα παρακολουθούν με πολιτικό ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον Παύλο Πολάκη και επιχειρούν να βάλουν στο «κάδρο» και τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα δε συνεχίσουν την πολιτική πίεση στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Γιάννης Οικονόμου σημείωσε χθες πως «ο  κ.  Πολάκης θα έπρεπε να έχει εκδιωχθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χθες». Όπως είπε «παρότι ο κ. Πολάκης -σε ένα κρεσέντο φασισμού και τρομοκρατίας- απειλεί συμπολίτες μας, ο κ. Τσίπρας το μόνο που τολμά να του καταλογίσει είναι «προσωπική σταυροφορία» κατά του «καθεστώτος», χωρίς ούτε μια λέξη αποδοκιμασίας για τις φασιστικές του θέσεις, μέσω των οποίων στοχοποιούνται και προγράφονται άνθρωποι». Μάλιστα σημείωσε πως «για να είναι πειστική η αποδοκιμασία της παθογένειας εντός του ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλεται επίσης η άμεση διαγραφή από το κόμμα και η απομάκρυνση από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα και αμετάκλητα καταδικασμένου για παράβαση καθήκοντος κ. Παππά».

Γαλάζια στελέχη εκτιμούν πως όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση η συζήτηση μετατοπίζεται από δύσκολα θέμα για το κυβερνών κόμμα (όπως τα όσα είχαν γίνει με τις παρακολουθήσεις) σε μια ατζέντα που πιέζει την Κουμουνδούρου. Όσον αφορά ανοιχτά θέματα - όπως για παράδειγμα αν η  Σοφία  Νικολάου  θα είναι ή όχι  στα ψηφοδέλτια - θα πρέπει άμεσα να δοθεί οριστική απάντηση, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις κάλπες. 

Σε ποια κοινά «κοιτά» η κυβέρνηση

Το κυβερνών κόμμα κοιτά σε συγκεκριμένα ακροατήρια, προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά στο δρόμο προς τις εκλογές. Όπως ήδη αναφέρθηκε βασικός στόχος είναι η προσέγγιση ενός κεντρώου κοινού, από το οποίο άλλωστε προέρχεται ένα μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων

Παράλληλα από τη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη, που είναι ένα κοινό που σε σημαντικό βαθμό συνέβαλε στην εκλογική νίκη το 2019. Στο πλαίσιο αυτό στο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας βαρύτητα δίνεται στην αύξηση των μισθών, στο περαιτέρω ψαλίδισμα των ασφαλιστικών εισφορών και σε στοχευμένες παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην προσέγγιση των συνταξιούχων και ένα πακέτο μέτρων που θα τρέξει τον Μάρτιο απευθύνεται στο συγκεκριμένο ακροατήριο (προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, έξτρα ενίσχυση 200 με 300 ευρώ σε μεγάλες κατηγορίες). Όσον αφορά στο δύσκολο κοινό των νέων η προσπάθεια προσέγγισης θα συνεχιστεί και από την κυβέρνηση επενδύουν ιδιαίτερα στην αύξηση του κατώτατου μισθού που θα κλειδώσει στο υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΠαύλος ΠολάκηςΝίκος Παππάςεκλογές 2023