Πολιτική | 14.03.2023 05:45

ΣΥΡΙΖΑ: Διπλή κοινοβουλευτική αντεπίθεση για τα Τέμπη - Πώς σχολιάζουν στην Κουμουνδούρου τις δημοσκοπήσεις

Βούλα Κεχαγιά

Στο πεδίο της Βουλής εξωθεί τη συζήτηση για τη διερεύνηση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη η αξιωματική αντιπολίτευση. Μετά την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε διευρυμένη σύνθεση χθες σύσσωμη κοινοβουλευτική ομάδα με επικεφαλής τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε με κοινοβουλευτική ερώτηση από την κυβέρνηση όλα τα έγγραφα διαπραγμάτευσης δημοσίου-ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Βουλή.

Επίσης, λίγη ώρα αργότερα η αξιωματική αντιπολίτευση ζητούσε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με επιστολή προς τον Πρόεδρο Κ. Τασούλα με αντικείμενο την τραγωδία στα Τέμπη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπό τον πρόεδρο του κόμματος επισημάνθηκε, κατά τις πληροφορίες, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να συνεχίσει να κινείται στην ίδια κατεύθυνση που έχει κινηθεί ως τώρα, δηλαδή με ψυχραιμία και νηφαλιότητα παραθέτοντας στοιχεία που καταδεικνύουν τις τραγικές αστοχίες και παραλείψεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Πώς σχολιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις δημοσκοπήσεις

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνεδρίαση τέθηκε και το θέμα των δημοσκοπήσεων με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να σχολιάζουν ότι η αποτίμηση για το κόμμα τους είναι θετική την ίδια ώρα που παρατηρείται καταποντισμός της κυβέρνησης κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν μήνα.

Τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Σε ό,τι αφορά την αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατατέθηκε προς τον κ. Γεραπετρίτη οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν προσχέδια συμβάσεων, πρακτικά από τις συναντήσεις, αλληλογραφία, έγγραφα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιστολές και κάθε τι άλλο που αφορά τις διαπραγματεύσεις των δύο μερών, οι οποίες μεσολάβησαν από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας τον Απρίλιο του 2019 έως και την υπογεγραμμένη σύμβαση ΥΔ 2022 που κυρώθηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2022, συμπεριλαμβανομένου και του προσχεδίου της νέας σύμβασης που είδε προσφάτως το φως της δημοσιότητας.

Σε ό,τι αφορά την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δια του Γιώργου Κατρούγκαλου ζητεί την κλήση του παραιτηθέντος υπουργού Κώστα Καραμανλή, των υφυπουργών Μιχάλη Παπαδόπουλου και Γιώργου Καραγιάννη καθώς και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ι. Ξιφαρά. Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί την κλήση του κ. Χατζηδάκη ως του πρώτου υπουργού που είχε συνάψει για λογαριασμό του δημοσίου τη σύμβαση για το σύστημα ελέγχου ETCS αλλά και της παρούσας και προηγούμενης διοίκησης των εταιρειών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train. Επίσης των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ και της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών του ΟΣΕ.

ΤέμπηΒουλήδημοσκοπήσειςΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραεκλογέςτρέναΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023