Πολιτική|18.05.2023 07:40

Εκλογές 2023 - Οι υποψήφιοι: Η Ράνια Θρασκιά δεν θεωρεί ότι η ζωή της θα γινόταν ταινία

Newsroom

Λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι υποψήφιοι βουλευτές απαντούν στο ερωτηματολόγιο του ethnos.grγια τις πολιτικές επιρροές τους, τον ελεύθερο χρόνο τους, τα σχέδια και τις επιδιώξεις τους αλλά και τους ήρωες -πραγματικούς ή φανταστικούς- που τους εμπνέουν. Η Ράνια Θρασκιά είναι δημοσιογράφος, παιδαγωγός, σύμβουλος ψυχικής υγείας και ιδρύτρια του «Κέντρου Προσωπικής και Οικογενειακής Εξέλιξης – Ράνια Θρασκιά». Κατεβαίνει υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Θεσσαλονίκης.

1. Πώς αυτοπροσδιορίζεστε πολιτικά και ποια πιστεύετε ότι είναι η βασική διαφορά δεξιάς - αριστεράς;

Πιστεύω στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην ευημερία και στην προστασία των αδύναμων. Πιστεύω ότι το δημόσιο πρέπει να παίζει ρόλο στην οικονομία, στην προώθηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ίσων ευκαιριών των γυναικών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης για όλους, στις δομές υγείας και παιδείας. Και όλα αυτά, χωρίς να καταργούμε την επιχειρηματικότητα ή να εμποδίζουμε τους πολίτες από να δημιουργούν και να αναπτύσσουν την ιδιωτική τους πρωτοβουλία. Οι πολιτικές μου αντιλήψεις συγκλίνουν με τη Σοσιαλδημοκρατία. Η κύρια διαφορά της αριστεράς από τη δεξιά εντοπίζεται κυρίως ότι στην αριστερά η φιλοσοφία και το κέντρο της αφορά την ευημερία και την καθημερινότητα όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις.

2. Οι μεγαλύτερες πολιτικές επιρροές σας (άλλοι πολιτικοί, συγγραφείς, στοχαστές) και για ποιο λόγο;

Οι επιρροές μου προέρχονται κυρίως από τον Νίκο Καζαντζάκη, και το συνολικό του συγγραφικού έργο, το οποίο θεωρώ πολιτιστικό εθνικό θησαυρό. Από την έντονη και βαθιά ανθρωποκεντρική του προσέγγιση και από την πνευματική του αναζήτηση για τον προορισμό του ανθρώπου στον κόσμο. Επίσης, θαυμάζω απεριόριστα τη Μελίνα Μερκούρη και τη Φώφη Γεννηματά για τη γενικότερη στάση ζωής και προσφοράς τους στην Ελληνική κοινωνία.

3. Τις (λίγες) ελεύθερες ώρες σας κατά την προεκλογική περίοδο, με τι ασχολείστε; Πώς χαλαρώνετε;

Η προεκλογική περίοδος είναι μία έντονη και ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος. Δεν αλλάζει όμως τον τρόπο που αξιοποιώ τις ελεύθερες ώρες μου τις οποίες μοιράζομαι με τα παιδιά μου, τους αγαπημένους μου ανθρώπους και τα βιβλία μου.

4. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια ενός “πολιτικού λάθους”; Σε ό,τι αφορά το κόμμα σας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει;

«Τίποτα δεν είναι πολιτικά ορθό αν είναι ηθικά λάθος» (Daniel O’Connell). Αυτό θεωρώ ως κανόνα στην αξιολόγηση των πολιτικών πράξεων. Οι πολιτικές επιλογές πρέπει να διέπονται από ηθική και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ ως «πολιτικό λάθος», το ότι στην πρώτη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν έγινε επαρκώς κατανοητό στον λαό το συνολικό όραμα και οι αρχές που διέπουν την πολιτική του κόμματος. Αυτό εισέπραξα την περίοδο εκείνη ως πολίτης, καθώς δεν είχα ακόμα αναμειχθεί με την πολιτική.

5. Ποιον πολιτικό άλλου κόμματος εκτιμάτε και γιατί;

Αν θα έπρεπε να διαλέξω κάποιο πρόσωπο από άλλο πολιτικό κόμμα, θα διάλεγα τον πρώην Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κο Σωτήρη Κούβελα. Ο κος Κούβελας ήταν από τους δημάρχους που είχαν πρωτοστατήσει στην κινητοποίηση για τη δημιουργία ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών και ήταν εμπνευστής και ιδρυτής της ελεύθερης τηλεόρασης στην Ελλάδα με την ίδρυση της TV100.

6. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν εκλεγείτε;

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω αν εκλεγώ, είναι να προσπαθήσω να βρω τρόπους να υλοποιήσω τους λόγους για τους οποίους δέχθηκα την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είμαι υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης. Να βρω τρόπους να κάνω τους ανθρώπους χαρούμενους! Μέσα από τις κατάλληλες δομές, την κοινωνική πολιτική, την ισότητα, την ισονομία, τους μισθούς και την προστασία της α' κατοικίας. Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να φροντίσω ότι αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πριν τις εκλογές, θα γίνει ο σκοπός της κάθε μέρας όλων μας, για να υλοποιηθεί, να ανακουφίσει τους συνανθρώπους μας και να δώσει ελπίδα σε όλους.

7. Γιατί πιστεύετε ότι η πλειοψηφία των πολιτών απαξιώνει την πολιτική; Τι έχει πάει λάθος;

Δεν πιστεύω ότι η πλειοψηφία των πολιτών απαξιώνει την πολιτική. Υπάρχει κάποια απαξίωση αλλά αυτή δεν είναι πλειοψηφική και δεν εκφράζει τις απόψεις όλων των πολιτών. Θεωρώ ότι η όποια απαξίωση αποτελεί μια αντίδραση που απορρέει από προβλήματα και ανεπάρκειες στον τρόπο λειτουργίας της πολιτικής σφαίρας, κυρίως λόγω των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν την τελευταία 4ετία. Η ανικανότητα ή αποτυχία των πολιτικών ηγετών, η έλλειψη διαφάνειας και οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες είναι λογικό να οδηγούν σε πολιτική αποσύνδεση τους πολίτες και να τους απομακρύνει από την πολιτική. Αποσυνδέονται γιατί αισθάνονται ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες και τις απόψεις τους. Οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην πολιτική.

8. Με ποιον φανταστικό χαρακτήρα βιβλίου, ταινίας ή κόμικ ταυτίζεστε;

Μου αρέσει πολύ ο χαρακτήρας της Ερμιόνης Γκρέιντζερ στη σειρά "Harry Potter". Όπως σημειώνει και η ίδια η δημιουργός της J.K. Rowling, «η εξέλιξη του χαρακτήρα της Hermione κατά τη διάρκεια της σειράς αποτυπώνει την ανάπτυξή της τόσο σε επίπεδο ευφυΐας όσο και σε επίπεδο συναισθηματικής ωριμότητας. Μαθαίνει να ισορροπεί την αγάπη της για τα βιβλία και τη γνώση με τις φιλίες και τις σχέσεις της, και γίνεται πιο συμπονετική και κατανοητική με τον καιρό. Ο ρόλος της Hermione ως γυναικείου χαρακτήρας στη σειρά "Harry Potter" είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Αντιπροσωπεύει ένα θετικό πρότυπο για νεαρούς αναγνώστες, ενθαρρύνοντάς τους να αποδεχτούν την ευφυΐα τους, να υπερασπιστούν τις αξίες τους και να αντιμετωπίσουν την αδικία».

9. Αν η ζωή σας γινόταν ταινία ποιος/α ηθοποιός θα σας υποδυόταν και γιατί;

Θα ήθελα αν η ζωή μου γινόταν ταινία να με υποδυόταν η Margot Robbie. Τη θαυμάζω σαν καλλιτέχνη και σαν γυναίκα και έχει λάβει πολλές διακρίσεις και υποψηφιότητες για τις ερμηνείες της, συμπεριλαμβανομένων μιας υποψηφιότητας για Χρυσή Σφαίρα και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Εκτός από την καριέρα της στον κινηματογράφο, η Margot Robbie έχει επίσης ασχοληθεί με φιλανθρωπικές δραστηριότητες και έχει στηρίξει πολλές κοινωνικές προσπάθειες. Πάντως, δε θεωρώ ότι θα γίνει ταινία η ζωή μου!

10. Μοιραστείτε με το ethnos.gr (χωρίς να κλέβετε) την τελευταία φωτογραφία που τραβήξατε στο κινητό σας

Η φωτογραφία είναι από το πρόσφατο Βιωματικό Σεμινάριο που διοργάνωσα με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη.

ειδήσεις τώραεκλογέςυποψήφιοιεκλογές 2023Ράνια ΘρασκιάΕκλογές Q+AΣΥΡΙΖΑ