Πολιτική | 22.05.2023 01:11

Εκλογές 2023- Η Ελλάδα μπήκε στην περίοδο Μητσοτάκη: Ιστορικός θρίαμβος της ΝΔ και βαριά ήττα για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

Ιστορικό θρίαμβο κατέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία στην μεγαλύτερη διαφορά σε εκλογικό αποτέλεσμα από το 1974 μέχρι σήμερα, στις εθνικές εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 20% καταφέρνοντας όχι μόνο να μην καταγράψει φθορά από την τετραετία της διακυβέρνησής της αλλά να σημειώσει και άνοδο σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας από τις εκλογές του 2019.

Δείτε όλα όσα έγιναν τη βραδιά των εκλογών λεπτό προς λεπτό

Συντριπτική υπεροχή Μητσοτάκη

Πρόκειται για προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του τρόπου που επέλεξε να κυβερνήσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Παράλληλα, οι πολίτες επικρότησαν την επικοινωνιακή καμπάνια του Πρωθυπουργού και την επιμονή του στο θετικό αφήγημα, την αναγνώριση των λαθών της τετραετίας και το οραματικό στοιχείο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα είναι μήνυμα για αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία και ουσιαστικά προανήγγειλε τις δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με στόχο την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη βουλή. Αν το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών είναι πανομοιότυπο με αυτό της 21ης Μαΐου, η Ελλάδα οδηγείται στην «εποχή Μητσοτάκη» καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, χωρίς να υπάρχει κάποιος αντίπαλος στον ορίζοντα που μπορεί να τον αμφισβητήσει.

Προσωπική ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστησαν βαριά πολιτική ήττα, η οποία είναι πολύ πιθανόν να επιφέρει εσωκομματικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ήδη στις πρώτες του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ραγδαίες αλλαγές ενόψει και των δεύτερων εκλογών, χωρίς, πάντως να είναι σαφές αν ο ίδιος προτίθεται να παραιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος θα συνεδριάσει την Δευτέρα προκειμένου να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα αλλά και να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, πάντως, αποτελεί προσωπική αποδοκιμασία του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του τρόπου με τον οποίο επέλεξε να αντιπολιτευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ καθ΄όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι και στις τρεις περιφέρειες που ο Αλέξης Τσίπρας κατήλθε ως υποψήφιος ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έμεινε στη δεύτερη θέση αλλά κατέγραψε και σημαντική μείωση ποσοστών.  Ειδικότερα, στην περιφέρεια Δωδεκανήσων ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 15,0% ενώ το 2019 είχε πάρει 29,7% (-14%), με την ΝΔ να παίρνει 50,1% σε σχέση 41,3% που είχε πάρει το 2019. Στην περιφέρεια Σερρών ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης μεγάλη πτώση σε σχέση με το 2019 καθώς συγκέντρωσε 14,7% σε σχέση με το 23,3% που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Στην περιφέρεια Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 18,15% έναντι 29,72% που είχε το 2019.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε, σε καμία φάση της προεκλογικής εκστρατείας, να διατυπώσει σαφή εναλλακτική πρόταση εξουσίας.  Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σταθερό καθώς αρχικά έκανε λόγο για κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, στη συνέχεια απηύθυνε κάλεσμα μόνο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενώ λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο ακόμα και για κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ;

Το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μάϊου πιθανόν να σηματοδοτεί και την οριστική επιστροφή του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πέτυχε τον στόχο του καθαρού διψήφιου, καθώς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέγραψε 11,5% εκλέγοντας 41 βουλευτές.  «Σήμερα αποδείχθηκε η βαθιά ιστορική και κοινωνική ρίζα της δημοκρατικής παράταξης. Το Λαογένητο Κίνημα γίνεται και πάλι πρωταγωνιστής στο πολιτικό προσκήνιο της πατρίδας μας», ήταν η πρώτη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος επιτέθηκε, παράλληλα, τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ κυβέρνησε με γνώμονα τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε περιτύλιγμα υποκλοπών και διαφθοράς. Ο μόνος λόγος που η ΝΔ δεν τα πλήρωσε αυτά στην κάλπη είναι ο χρυσός της χορηγός, που έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας», τόνισε.

Πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης καλείται να διαχειριστεί το αποτέλεσμα ενόψει των δεύτερων εκλογών καθώς το αυξημένο ποσοστό του κόμματός του δημιουργεί επιπλέον προσδοκίες αλλά και υποχρεώσεις.

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΠΑΣΟΚΝέα Δημοκρατίαεκλογέςειδήσεις τώραεκλογές 2023αποτελέσματα εκλογών 2023Νίκος ΑνδρουλάκηςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023