Πολιτική | 22.05.2023 10:56

Εκλογές 2023: Τα γνωστά ονόματα που κερδίζουν τη μάχη του σταυρού στη ΝΔ - Πώς τα πήγαν οι κορυφαίοι υπουργοί

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News

Γνωστά ονόματα της πολιτικής έδωσαν μάχη στις εκλογές για μία καλή σειρά κατάταξης στα ψηφοδέλτια του Νέας Δημοκρατίας, καθώς η πρωτιά σε σταυρούς είναι δεδομένο πως ανεβάζει τις… μετοχές στο εσωκομματικό Χρηματιστήριο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα αποτελέσματα για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που ρίχτηκαν για πρώτη φορά στη μάχη του σταυρού και φαίνεται πως δικαιώθηκαν. 

Στη Α Αθηνών δυναμική αποδείχθηκε η είσοδος στα ψηφοδέλτια του Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος πήρε την πρωτιά. Πρόκειται άλλωστε για ένα πρόσωπα που μιλά σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και μπορεί να απευθυνθεί και σε κεντρώους ψηφοφόρους.

Ιδιαίτερη δυναμική είναι επίσης η παρουσία του Βασίλη Κικίλια, που έρχεται δεύτερος σε σταυρούς. Στην τρίτη θέση είναι η Ολγα Κεφαλογιάννη και ακολουθεί ο Θάνος Πλεύρης που είχε αναλάβει ένα δύσκολο υπουργείο - και συγκεκριμένα το Υγείας- το προηγούμενο  διάστημα. Επίσης, εκλέγονται ο Άγγελος Συρίγος αλλά και δύο ονόματα με μακρά διαδρομή στην Α Αθήνας ο Νικητής Κακλαμάνης και η Φωτεινή Πιπιλή.  

Δείτε όλες τις εξελίξεις για τις εκλογές στο liveblog του ethnos.gr

Στον Βόρειο τομέα κατέβηκαν οι δύο αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κωστή Χατζηδάκη να καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε σταυρούς και τον Άδωνη  Γεωργιάδη τη δεύτερη. Στην τρίτη θέση είναι η Νίκη Κεραμέως, που υπενθυμίζεται πως είχε αναλάβει τον κρίσιμο τομέα της Παιδείας.  Σε εκλόγιμες θέσεις ήταν επίσης ο Δημήτρης Καιρίδης, η Ζωή Ράπτη, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Νίκος Παπαθανάσης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Άρια Αγάτσα

Στον Δυτικό τομέα - όπου είναι μια από τις τρεις περιφέρειες που είναι υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης- στις πρώτες θέσεις είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Επίσης εκλέγονται ο Γιάννης Λοβέδρος και η Μαρία Συρεγγέλα. 

Στο Νότιο Τομέα ξεκάθαρη ήταν η επικράτηση του Νίκου Δένδια, κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη. Δυναμική νέα είσοδος είναι αυτή του  Τάκη Θεοδωρικάκου- στις προηγούμενες εκλογές ήταν στο Επικρατείας- που είναι δεύτερος σε σταυρούς. Επίσης, εκλέγονται ο Κώστας Κυρανάκης, ο Βασίλης Πέτρος Σπανάκης, ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Γιάννης Καλλιάνος, η Αννα Καραμανλή, η Σοφία Βουλτεψη, ο Τάσος Γαιτάνης και η Ιωάννα Γκελεστάθη. Ωστόσο  δεν καταφέρνει να εκλεγεί ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Στην Ανατολική Αττική την πρωτιά καταλαμβάνει η Σοφία Ζαχαράκη και ακολουθεί ο Μάκης Βορίδης. Επίσης εκλέγονται ο Στέλιος Πέτσας, ο Γιώργος Βλάχος, ο Βασίλης Οικονόμου, η Βάσω Κόλλια και η Αικατερίνη Κατσανδρή. Όσον αφορά στη Δυτική Αττική εκλέγονται ο Γιώργος Κώτσηρας και ο Αθανάσιος Μπούρας

Στην Α Πειραιά πρώτος είναι ο Κώστας Κατσαφάδος, ενώ εξαιρετικά καλά πήγε η Δόμνα Μιχαηλίδου που κατέβηκε για πρώτη φορά και είναι δεύτερη σε σταυρούς. Επίσης εκλέγεται ο Νικόλαος Βλαχάκος. Ωστόσο, εκτός Βουλής μένει η Νόνη Δούνια.

Στη Β Πειραιά εκλέγονται ο Γιώργος Βρεττάκος, ο Μιχάλης Λιβανός και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ενώ εκτός μένει ο Γιάννης Τραγάκης.

Εκλογές 2023: Οι πρωτιές στη Θεσσαλονίκη

Στη Α Θεσσαλονίκης - όπου μένει να φανεί αν θα κρατήσει την έδρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης- εξαιρετικά καλά σε σταυρούς πήγε ο Σταύρος Καλαφάτης. Επίσης, εκλέγονται ο Κώστας Γκιουλέκας, η Έλενα Ράπτη, η Άννα Ευθυμίου, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Διαμαντής Γκολιδάκης, ο Στρατός Σιμόπουλος και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Βενιέρης - Βελόπουλος (που να σημειωθεί πως είναι αδελφός του Κυριάκου Βελόπουλου). Όσον αφορά στη Β Θεσσαλονίκης εκλέγονται ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Φάνης Παππάς και ο Σάββας Αναστασιάδης.

Εκλογές 2023: Τα γνωστά ονόματα στην περιφέρεια

Μία από τις περιφέρειες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτή των Σερρών, όπου πρώτος σε σταυρούς έρχεται ο Κώστας Καραμανλής και εκλέγεται επίσης ο Τάσος Χατζηβασιλείου. Στη Φθιώτιδα η Νέα Δημοκρατία έβγαλε μόνο μια έδρα και καθαρή πρωτιά πέτυχε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ σε αυτές τις εκλογές δεν εξελέγη ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (αναμένεται να φανεί πόσες έδρες θα πάρει το κόμμα στην επόμενη αναμέτρηση που θα γίνει με ενισχυόμενη αναλογική).

Στα Χανιά πρωτιά για την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ψηλά σε σταυρούς είναι και η Σέβη Βολουδάκη (που επίσης εκλέγεται). Στις Κυκλάδες την πρωτιά σε σταυρούς πέτυχε ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ εκλέγονται επίσης η Αικατερίνη Μονογυιού και ο Φίλιππος Φόρτωμας. 

Στην Καβάλα πρώτος ήρθε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος - υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση της ΝΔ- ενώ εκλέγονται επίσης ο Ιωάννης Πασχαλίδης και ο Μακάριος Λαζαρίδης. Τέλος στην Ηλεία πρώτος ήρθε ο Ανδρέας Νικολόπουλος και ακολουθεί η Διονυσία Αυγερινοπούλου, ενώ τρίτος έρχεται ο Δημήτρης  Αβραμόπουλος (που επίσης εκλέγεται).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαεκλογέςειδήσεις τώραεκλογές 2023αποτελέσματα εκλογών 2023Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023