Πολιτική | 18.06.2023 07:14

Εκλογές 2023 - Βορίδης στο ethnos.gr: Η χώρα στις 25 Ιουνίου πρέπει να αποκτήσει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επανάπαυσης και εφησυχασμού σημειώνει ο Μάκης Βορίδης, υπογραμμίζοντας πως «οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι νέες εκλογές και ο ελληνικός λαός καλείται να ψηφίσει για να αποκτήσει η χώρα μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση». Σε συνέντευξη του στο ethnos. gr αναφέρεται στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και υπογραμμίζει πως έδειξε ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και επιχειρηματολογία από τα κόμματα.

Εκλογές 2023 - Βορίδης: Η σειρά κινήσεων που έχουν δρομολογηθεί στο δημόσιο

Ο κ. Βορίδης, που είναι υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία στην Ανατολική Αττική, αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση που «θα εργαστεί με στόχο την επίλυση των προβλημάτων» και «θα θωρακίσει περαιτέρω την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Παράλληλα έχοντας διατελέσει υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται σε μια σειρά κινήσεων που έχουν δρομολογηθεί στο δημόσιο καθώς και στο σχέδιο για νέο μισθολόγιο από το 2024.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στο ethnos.gr:

Στις εκλογές του Μαΐου υπήρξε διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να επικρατήσει εφησυχασμός στους ψηφοφόρους και αντί για τις κάλπες να … πάνε παραλία;

Υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος γι’αυτό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επανάπαυσης και εφησυχασμού. Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι νέες εκλογές και ο ελληνικός λαός καλείται να ψηφίσει για να αποκτήσει η χώρα μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση. Η συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου ανέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία την επιθυμία του εκλογικού σώματος να ανανεώσει την κυβερνητική θητεία της παράταξης μας. Και λίγο έλειψε να το πετύχουμε ακόμα και με συνθήκες απλής αναλογικής. Το επίδικο των επικείμενων εκλογών είναι ότι η βούληση αυτή των πολιτών πρέπει να επαναβεβαιωθεί καθώς οι κάλπες είναι άδειες. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, μια συμπαγή και σταθερή κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να εργαστεί με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η κοινωνία σε κάθε επίπεδο και να θωρακίσει περαιτέρω την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Θέλω να πιστεύω ότι και στις εκλογές που έρχονται σε λίγες ημέρες, οι πολίτες θα επιλέξουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αναλαμβάνοντας το χρέος τους. Άλλωστε η παραλία δεν φεύγει και μπορούν όλοι να απολαύσουν το μπάνιο τους αφού όμως πρώτα ψηφίσουν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως επτά κόμματα θα είναι στην επόμενη Βουλή, κάτι που επηρεάζει και το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία θα υπάρξουν τρίτες κάλπες τον Αύγουστο;

Κατ’ αρχάς να πω πως είμαι αισιόδοξος ότι στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση και μάλιστα με υψηλό ποσοστό ακόμα και με επτακομματική Βουλή. Στο απευκταίο όμως σενάριο της μη επίτευξης αυτοδυναμίας η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρη. Γιατί μπορεί μεν ο στρατηγικός της στόχος να είναι η αυτοδυναμία για τους λόγους που έχει εξηγήσει κατ /επανάληψη ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις παράγουν σταθερή και συνεκτική διακυβέρνηση. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει ταυτόχρονα και τη κουλτούρα της συνεργασίας και το έχει αποδείξει αυτό στο παρελθόν συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Όταν όμως έχεις απέναντι σου κόμματα που είτε λόγω εξαιρετικά διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων είτε λόγω a priori τοποθετήσεων και εξαγγελιών μη συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία για σχηματισμό κυβέρνησης τότε καταλαβαίνετε ότι οι τρίτες κάλπες τον Αύγουστο με ταυτόχρονη επιμήκυνση της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης αποτελεί βεβαιότητα σε περίπτωση μη επιτεύξεως αυτοδυναμίας. Και εκεί είναι που θα πρέπει να απευθύνετε το ερώτημα σας και να αναζητήσετε ευθύνες στα υπόλοιπα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που αναλαμβάνει τις ευθύνες της και προτάσσει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναλογιστούν οι πολίτες την επόμενη Κυριακή. Πιστεύω ότι θα το πράξουν.

Έχετε πει πως σε μεγάλο βαθμό η ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνδεδεμένη με την αντιμνημονιακή εποχή. Πως βλέπετε να διαμορφώνεται απο εδώ και πέρα το τοπίο στην πολιτική σκηνή;

Ο καταποντισμός που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές μαρτυρά την αδυναμία αυτού του κόμματος να μεταμορφωθεί από ένα κόμμα διαμαρτυρίας σε ένα πραγματικό κόμμα εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε τα ποσοστά του τον καιρό των μνημονίων αποκλειστικά, εξαιτίας της λαϊκίστικης ρητορικής του και εκμεταλλευόμενος το έντονο κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατούσε τότε στον ελληνικό λαό. Δοκιμάστηκε τέσσερα και πλέον χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας και οι πολίτες τον έφεραν στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αλλά και για τα τέσσερα χρόνια που διήνυσε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση αποδοκιμάστηκε από το εκλογικό σώμα το οποίο του αφαίρεσε πάνω από δέκα ποσοστιαίες μονάδες στις πρόσφατες εκλογές. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι πολίτες αυτής της χώρας δεν συγχωρούν πλέον τα ψέματα και τις αυταπάτες ούτε και επικροτούν τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της αριστεράς. Θέλουν μια αποτελεσματική κυβέρνηση που θα βελτιώνει την καθημερινότητά τους και θα αντιμετωπίζει με συγκροτημένο σχέδιο τα προβλήματα που είτε χρονίζουν είτε ανακύπτουν μέρα με τη μέρα. Και θέλουν και κόμματα με σοβαρό πολιτικό λόγο, υπεύθυνες πολιτικές προτάσεις και γόνιμη -όχι ισοπεδωτική και άνευ επιχειρημάτων- αντιπολίτευση. Ο ελληνικός λαός απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και επιχειρηματολογία από τα κόμματα και της εξουσίας και της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα κατάφερε σε κανένα από τα δυο επίπεδα. Και για αυτό βρίσκεται και στη θέση που είναι σήμερα.

Στις πρόσφατες εκλογές κόμματα που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας είχαν καλές επιδόσεις, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Τι θα λέγατε σε πολίτες που σε αυτές τις κάλπες σκέφτονται να επιλέξουν μικρότερα κόμματα;

Πράγματι έτσι συνέβη και ενδεχομένως ένα ποσοστό ακόμα και ψηφοφόρων που παραδοσιακά ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία να στράφηκαν στα κόμματα αυτά και να σκέπτονται να το ξανακάνουν. Αυτό όμως που θα ήθελα να επισημάνω για τα κόμματα αυτά είναι ότι αφενός οι θέσεις τους για κάποια θέματα περικλείονται στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας που μάλιστα έχει αποδείξει έμπρακτα τη στήριξη των θέσεων αυτών, αφετέρου κάποιες από τις θέσεις τους ελέγχεται κατά πόσον κινούνται εντός του πλαισίου των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Για παράδειγμα για τα κόμματα που προτάσσουν τη θρησκεία μας ή προσέρχονται στον δημόσιο διάλογο με μια “σκληρή” ατζέντα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ασκώντας κριτική σε εμάς θα πρέπει να αναλογιστούν οι εν δυνάμει ψηφοφόροι τους τις μάχες που έχει δώσει αυτή η παράταξη ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση καταψηφίζοντας το “ουδετερόθρησκο” Σύνταγμα ή το πώς ανέταξε αποτελεσματικά τη μεταναστευτική πολιτική και διαφύλαξε αποτελεσματικά τα σύνορά μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από την άλλη για τα κόμματα που υποστηρίζουν μία ρωσόφιλη εξωτερική πολιτική, ειδικά οι πατριώτες ψηφοφόροι καλό είναι να αναλογιστούν κατά πόσον τέτοιες θέσεις είναι προς το συμφέρον της χώρας ή όχι και πως με την ψήφο τους προάγουν έναν πολιτικό λόγο που ενδέχεται να υπονομεύσει το συμφέρον της πατρίδας μας, που βρίσκεται με την Ευρ. Ένωση, με το ΝΑΤΟ, με τις ΗΠΑ.

Στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχατε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών. Ποιες είναι οι αλλαγές στο δημόσιο που έχουν ήδη ξεκινήσει και τι θα ακολουθήσει ; Ειδικά για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων - που στόχος είναι να μπει σε εφαρμογή το 2024- τι προβλέπεται;

Κατά τη θητεία μου ως Υπουργός Εσωτερικών παρήχθη ένα πλούσιο και πυκνό νομοθετικό έργο με κεντρικό πυρήνα τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου Τομέα και την ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού του. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι με τομές όπως το νέο σύστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου και τον θεσμό του Συμβούλου Ακεραιότητας, την θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την άσκηση επιρροής, το γνωστό σε όλους lobbying, την ενίσχυση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και την αναμόρφωση τόσο του προγράμματος σπουδών όσο και του προγράμματος των επιμορφωτικών κύκλων των στελεχών του Δημοσίου, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων με την αναβάθμιση του ρόλου του ΑΣΕΠ, αλλά και πλήθος παρεμβάσεων στο σύστημα κινητικότητας των υπαλλήλων, βάλαμε τις βάσεις για ένα καλύτερο Δημόσιο. Ένα Δημόσιο που λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ένα Δημόσιο που αφήνει πίσω του την νοοτροπία του εξισωτισμού και της αναξιοκρατίας, ένα Δημόσιο φιλικό προς τον πολίτη για τον πολίτη.

Όσον αφορά το μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων, η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει ως προτεραιότητα στο κυβερνητικό της πρόγραμμα την ενίσχυση των μισθών τους μέσα από ένα γενναία και ριζικά αναμορφωμένο μισθολόγιο. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει στήριξη ιδιαιτέρως των κατωτέρων κλιμακίων μέσα από την ενίσχυση των ειδικών μισθολογίων, αλλά και των αμοιβών των στελεχών που κατέχουν θέσεις ευθύνης όπως οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές και οι τμηματάρχες, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος.

Όπως και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί, για την επόμενη τετραετία στόχος μας είναι η ουσιαστική βελτίωση των αμοιβών με το ύψους του μέσου μισθού να φθάνει τα 1500 ευρώ και του κατώτατου τα 950 ευρώ. Μάλιστα για την επίτευξη των αυξήσεων αυτών ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών έχει προϋπολογίσει ένα ποσό που ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο θα διατεθεί για την αύξηση των μισθών του συνόλου των Δημοσίων Υπαλλήλων με βάσει τα κριτήρια που προανέφερα και με έμφαση στη μισθολογική ενίσχυση των ένστολων και των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη χορήγηση κινήτρων επίτευξης στόχων στους υπαλλήλους των υπηρεσιών που πετυχαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ποσοτικοποιημένους στόχους, το λεγόμενο μπόνους παραγωγικότητας που ήδη έχουμε ψηφίσει.

Μετά το τραγικό ναυάγιο έχει ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν -και σε επίπεδο Ε.Ε.- στο μεταναστευτικό. Ποιες πρωτοβουλίες εκτιμάτε πως μπορεί να αναληφθούν;

Να πω καταρχάς ότι το Λιμενικό Σώμα έπραξε στο ακέραιο αυτό που ορίζουν οι κανόνες και τα πρωτόκολλα εμπλοκής. Δεν υπήρχε κάτι που μπορούσε να γίνει περισσότερο καθώς οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν από τη μια πλευρά ολιγωρία και από την άλλη πλευρά θα μας ενέπλεκε σε κινδύνους.

Η χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει πετύχει σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών, μειώνοντας θεαματικά τον αριθμό των μεταναστών στα νησιά μας. Πέρα όμως από την εθνική μεταναστευτική πολιτική ο ρόλος της Ε.Ε. και των εταίρων μας είναι κρίσιμος και πρέπει να ενισχυθεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μια συνεκτική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον συμβάντα όπως το τραγικό ναυάγιο ανοικτά της Πύλου. Μια μεταναστευτική πολιτική που θα έχει ως επίκεντρο την τήρηση των κανόνων με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με απώτερο στόχο να εμποδίζει αλλά και να τιμωρεί αυστηρά τους διακινητές.

Δημήτρης ΚουτσούμπαςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Ζωή Κωνσταντοπούλουεκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑΝίκος ΑνδρουλάκηςΠλεύση Ελευθερίαςαποτελέσματα εκλογών 2023ΚΚΕΜέΡΑ25Ελληνική ΛύσηΚόμμα ΝίκηΓιάνης Βαρουφάκηςειδήσεις τώραΠΑΣΟΚΜάκης ΒορίδηςΚυριάκος ΒελόπουλοςΑλέξης ΤσίπραςεκλογέςΝέα Δημοκρατία