Πολιτική | 27.06.2023 07:09

Εκλογές 2023: Τα πολιτικά «ανοίγματα» της νέας κυβέρνησης, το δεξιό κοινό και αυτοί που έμειναν εκτός

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ξεκάθαρο προβάδισμα στον χώρο του κέντρου διατήρησε και στις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι εμφανές πως τα πολιτικά ανοίγματα θα συνεχιστούν. Η ανάλυση των στοιχείων από τα exit poll έδειξε πως σχεδόν τέσσερις στους 10 ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία και πρόσωπα που είναι στη νέα κυβέρνηση «μιλάνε» στο συγκεκριμένο κοινό. Από τη Νέα Δημοκρατία, πάντως, δεν θέλουν να συνεχιστούν οι διαρροές προς τα δεξιά και με μια σειρά κινήσεων θέλουν να απευθυνθούν και σε ένα πιο «παραδοσιακό» ακροατήριο.

Αυτό που υπογραμμίζουν από το Μαξίμου είναι πως πρόκειται για μία κυβέρνηση που θα προχωρήσει με ταχύτητα σε μια σειρά από τολμηρές μεταρρυθμίσεις και που είναι έτοιμη «να συγκρουστεί με παθογένειες προκειμένου να προωθήσει αλλαγές σε κρίσιμους τομείς». Και σημειώνουν πως «δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς», ενώ το rotation έγινε πράξη και στελέχη πρώτης γραμμής άλλαξαν χαρτοφυλάκια

Μια σειρά επιλογών για κομβικά υπουργεία δείχνει πως στόχος είναι να αξιοποιηθούν και πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικό πυρήνα. Για παράδειγμα, η προσέγγιση σε πρόσωπα που στο παρελθόν ήταν στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται με τον Γιώργο Φλωρίδη - από την λεγόμενη εκσυγχρονιστική πτέρυγα - να αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Να σημειωθεί πως είχαν προηγηθεί «ανοίγματα» τα προηγούμενα χρόνια σε κεντρώα πρόσωπα, τα οποία στέφθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ένα από τα πιο δημοφιλή στελέχη της Νέας Δημοκρατίας -που μάλιστα ήρθε πρώτος στην Α' Αθηνών- είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας. Πρώτος στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας ήρθε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης- που στο παρελθόν ήταν υπουργός του ΠΑΣΟΚ - και ο οποίος τώρα αναλαμβάνει την … ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Υγείας.

Πρόσωπα με κεντρώα χαρακτηριστικά είναι επίσης ο Χρήστος Τριαντόπουλος που αναλαμβάνει υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά και ο Πάνος Τσακλόγλου που είναι από τα ελάχιστα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που δεν επηρεάστηκαν από το... rotation (και αναλαμβάνει εκ νέου καθήκοντα υφυπουργού στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων). Σταθερή στη θέση της παραμένει η Λίνα Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για μία κυβέρνηση μονοκομματική αλλά όχι μονοχρωματική, με στόχο την αξιοποίηση των κατάλληλων προσώπων. Ένα όνομα έκπληξη ήταν αυτό του δημάρχου Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου, που αναλαμβάνει ένα κρίσιμο υπουργείο : το Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έχοντας καταστήσει τα Τρίκαλα την πιο τεχνολογικά αναπτυγμένη πόλη της Ελλάδας τώρα καλείται να κάνει βουτιά στα βαθιά και να τρέξει μια σειρά από φιλόδοξα εγχειρήματα για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του κράτους.

Στόχος να μην χαθεί το δεξιό ακροατήριο

Δεδομένο είναι πως κάποια στελέχη της νέας κυβέρνησης μπορούν πιο εύκολα να μιλήσουν σε ένα «παραδοσιακό» κοινό και αυτό είναι κάτι σημαντικό, καθώς τρία κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. είναι στη νέα Βουλή. Να σημειωθεί εδώ πως νέα άφιξη στο Μαξίμου είναι ο Μάκης Βορίδης που αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Επικρατείας με έμφαση στον συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου (καθώς πλέον οκτώ κόμματα θα είναι στη νέα Βουλή).

Σε ένα πιο παραδοσιακό ακροατήριο μπορούν μεταξύ άλλων να μιλήσουν ευκολότερα πρόσωπα, που αναλαμβάνουν κρίσιμα υπουργεία που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρονται ο νέος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νοτης Μηταράκης αλλά και υφυπουργοί όπως ο Κώστας Κυρανάκης (που θα είναι στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Να σημειωθεί εδώ πως η νέα κυβέρνηση αριθμεί 63 μέλη, γεγονός που προκάλεσε κριτική από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά πως αυτό που έχει σημασία είναι να είναι σαφείς οι αρμοδιότητες και όχι το πόσα άτομα είναι στο νέο σχήμα.

Ποιοι έμειναν εκτός

Επτά υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης δεν είναι στο νέο κυβερνητικό σχήμα: ο Νίκος Παναγιώτοπουλος (ήταν υπουργός Άμυνας), ο Θάνος Πλεύρης (ήταν υπουργός Υγείας), ο Κώστας Τσιάρας (είχε διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης), ο Χρήστος Στυλιανίδης (ήταν υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης), ο Γιώργος Γεωργαντάς (διετέλεσε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), ο Τάκης Θεοδωρικάκος (ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη) και ο Γιάννης Πλακιωτάκης (ήταν υπουργός Ναυτιλίας). Επίσης, από την νέα κυβέρνηση απουσιάζουν δύο πρώην αναπληρωτές υπουργοί : η Μίνα Γκάγκα (ήταν στο Υγείας) και ο Στέλιος Πέτσας (ήταν στο Εσωτερικών).

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές και σε επίπεδο υφυπουργών, καθώς στόχος είναι να σταλεί καθαρό μήνυμα ανανέωσης. Με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να τονίζουν πως ο μέσος όρος ηλικίας στην νέα κυβέρνηση είναι τα 53 χρόνια και το 45% των μελών του υπουργικού συμβουλίου είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023