Το momentum της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν και πώς βλέπει η Αθήνα την επόμενη ημέρα
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΗ επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Λιθουανία (στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ). Το κλίμα νηνεμίας που έχει υπάρξει στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τον καταστροφικό σεισμό στη γείτονα μπορεί να έχει συνέχεια και το τετ α τετ των δύο ηγετών μπορεί να ανοίξει ένα «παράθυρο»ν για επανεκκίνηση των σχέσεων.
Δεδομένο είναι πως δεν πρέπει να χαθεί το momentum για διάλογο με την γειτονική χώρα και με αυτή τη λογική προσέρχεται ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει, άλλωστε, υπογραμμίσει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση. Να σημειωθεί εδώ πως υπάρχει και η λεγόμενη «θετική ατζέντα» που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως προφανώς υπάρχουν διαφωνίες. Οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Το ίδιο και οι θέσεις της Ελλάδας. Αλλά υπογραμμίζουν πως το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ μιας ειλικρινούς σχέσης με τη γειτονική χώρα, υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, με διάλογο καλή τη πίστη, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Και μένει να φανεί αν και η Τουρκία θέλει να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Στην ομιλία του στη Βουλή - κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων - ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηριστικά επισημάνει πως «δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο, αλλά να μην φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε. Αυτό το έλεγε ένας Αμερικανός Πρόεδρος, ο Τζον Κένεντυ. Και αυτό ισχύει για τη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Τονίζοντας πως η θέση μας παραμένει σταθερή, υπέρ μίας διευθέτησης στο Δικαστήριο της Χάγης, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Να σημειωθεί εδώ πως σήμερα το πρωί και ενόψει της συμμετοχής στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Οι ευρύτερες κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα
Οι κινήσεις για την ενίσχυση της θέσης της χώρας στην γεωπολιτική σκακιέρα θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθεί σειρά πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση. Να σημειωθεί εδώ πως το Σάββατο ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Στο μεταξύ η Άγκυρα επιχειρεί να κλείσει μέτωπα με κράτη της ευρύτερης περιοχής και πρόσφατα έκανε ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της με το Κάιρο. Ειδικότερα οι δύο χώρες συμφώνησαν να διορίσουν πρεσβευτές για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια στο πλαίσιο αποκατάστασης των διπλωματικών τους σχέσεων.
Στη Λετονία σήμερα ο πρωθυπουργός
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τη Λετονία- είναι η πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού τα τελευταία 20 χρόνια - και θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Κρισιάνις Κάρινς. Στο τραπέζι θα βρεθεί η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, η συνεργασία στο πλαίσιο της Ε.Ε. αλλά και το μεταναστευτικό.
- Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
- Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
- Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
- Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του