Ερντογάν μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Στόχος είναι να κάνουμε φίλους - Δεν θα χρησιμοποιήσουμε F16 κατά της Ελλάδας
Μαρία ΖαχαράκηΟ πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους και φυσικά δέχθηκε ερώτηση και για την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι να κερδίσει περισσότερους φίλους παρά περισσότερους εχθρούς.
Τι είπε ο Ερντογάν για τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη και τα F-16
«Είχαμε μια κοινή συνάντηση με τον Μητσοτάκη σήμερα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να κερδίσουμε εχθρούς, αλλά στόχος μας δεν είναι να αυξήσουμε τους εχθρούς, αλλά να αυξήσουμε τους φίλους. Αυτός είναι ο στόχος μας, και αυτό κάναμε πάντα μέχρι σήμερα, και στη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε πώς θα ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη φιλία, και η σημερινή συνάντηση ήταν μια συνάντηση όπου μπήκαν ξανά τα θεμέλια αυτής της φιλίας».
Αναφορικά με την πιθανή χρήση των F-16 εκείνος σημείωσε ότι: «Δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ τέτοιο πράγμα προς την κατεύθυνσητης Ελλάδας, όπως άλλωστε δεν υπήρξε μέχρι σήμερα». Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά απάντησε στους Αμερικανούς γερουσιαστές για τις ανησυχίες τους σχετικά με την πώληση.
Η μοναδική αιχμή για την Ελλάδα αφορούσε την είσοδο της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ
Για το «ναι» που είπε σχετικά με την ένταξη τη; Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν σημείωσε: «Όταν εξετάσετε την ιστορία του ΝΑΤΟ, θα διαπιστώνατε ότι ορισμένες χώρες περίμεναν στο κατώφλι για 17 χρόνια μόνο και μόνο λόγω της συνταγματικής τους ονομασίας», κάνοντας ουσιαστικά αναφορά στην Βόρεια Μακεδονία και στο ελληνικό βέτο.
Τι είπε για το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία
Για το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία είπε: «Η επίθεση στα ιερά και τα όσια των ανθρώπων δεν είναι ελευθερία γνώμης, είναι βαρβαρότητα, πρωτογονισμός, ένα είδος τρομοκρατικής ενέργειας».
«Η αρχή που θα εγκρίνει τα πρωτόκολλα προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι το Κοινοβούλιο, ο εκπρόσωπος της εθνικής βούλησης. Όπως και εμείς, οι βουλευτές μας θα παρακολουθήσουν στενά τη διαδικασία», πρόσθεσε
Παράλληλα αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε: Όταν ανοίξει το Κοινοβούλιο (δηλ. τον Οκτώβριο), πιστεύω ότι αυτή θα είναι η πρώτη συμφωνία που ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου μας θα προωθήσει από τις διεθνείς συμφωνίες"