Πολιτική | 27.07.2023 06:15

Το οικονομικό δόγμα της κυβέρνησης: Το τρίπτυχο Μητσοτάκη για τα μέτρα στήριξης και οι προϋποθέσεις

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μπορεί η χθεσινή ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή να ήταν (λόγω συνθηκών) «κουτσουρεμένη», όμως ο πρωθυπουργός με μια του φράση περιέγραψε το οικονομικό δόγμα της διακυβέρνησής του. Υπάρχουν, συγκεκριμένα, τρεις σαφείς κατευθύνσεις: ενίσχυση του εισοδήματος, αντιμετώπιση του κύματος της διεθνούς ακρίβειας και ιδιαίτερη στήριξη στους πιο ευάλωτους, στην οικογένεια, αλλά και στη νέα γενιά. Και ήδη, όπως τονίζουν, κυβερνητικές πηγές από το δεύτερο κιόλας νομοσχέδιο που ψηφίζει η Βουλή γίνονται πράξη. 

Τα μέτρα κατά τους ίδιους και παρά τα πυρά της αντιπολίτευσης μόνο λίγα δεν είναι. Φτάνουν,  στο 1,1 δισ. ετησίως, στα 4,4 δισ. σε βάθος τετραετίας και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «πλησιάζει το 50% του συνολικού  πλάνου, ύψους 9,1 δισεκατομμυρίων», όπως περιγραφόταν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. 

Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε στην κουβέντα τρεις σαφείς προϋποθέσεις, αδιαπραγμάτευτες και για την κυβέρνηση και ειδικά για το οικονομικό επιτελείο. Η συνέχιση της ισχυρής ανάπτυξης ως απαραίτητη προϋπόθεση συλλογικής ευημερίας, η δημοσιονομική ισορροπία, την οποία αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να θέσει σε αμφισβήτηση, αλλά και η σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Με άλλα λόγια, το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να «παραστρατήσει» από τους στόχους, βάζοντας -όπως υπογράμμιζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού- τη χώρα σε νέες περιπέτειες. Άλλωστε, μετά την εποχή των Μνημονίων η χώρα έχει πάρει το μάθημά της, συμπληρώνουν χαρακτηριστικά. 

Πλήρως στοχευμένα τα μέτρα

Παρ΄ όλα αυτά τα μέτρα θα είναι πλήρως στοχευμένα προκειμένου να μην υπάρχουν αδικίες, στο μέτρο πάντα του δυνατού. Για παράδειγμα πλέον  το ετήσιο καθαρό όφελος για κάθε εργαζόμενο στο δημόσιο, θα φτάσει στα 800 ευρώ καθαρά, ενώ με το νέο αφορολόγητο, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, των κρατήσεων του Ταμείου Πρόνοιας, το καθαρό όφελος είναι πολύ υψηλότερο, αγγίζει τα 1.500 ευρώ. Θυμίζουμε ότι οι μισθοί των σχεδόν 650.000 δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας παρέμεναν χαμηλοί, αλλά κυρίως παρέμεναν  καθηλωμένοι για 14 ολόκληρα χρόνια

Σημαντικό μέτρο θεωρείται η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς για 1.340.000 συμπολίτες μας, αλλά και η απαλλαγή 200.000 παλαιών δικαιούχων του ΕΚΑΣ -μόνιμα πια- από κάθε συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη». 

Παράλληλα, μολονότι το Market Pass λοιδωρήθηκε από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια ανάσα για τα νοικοκυριά. Έτσι  από χθες επεκτάθηκε ενισχύοντας σχεδόν 3.000.000 οικογένειες με 22 έως 100 ευρώ κάθε μήνα.

ΒουλήΚυριάκος Μητσοτάκηςμέτρα στήριξηςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρα