Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Η Βουλή υιοθετεί το αγέννητο παιδί του πιλότου Χρήστου Μουλά
NewsroomΗ Βουλή υιοθετεί το αγέννητο παιδί του σμηναγού Χρήστου Μουλά που έχασε τη ζωή του από την πτώση του Canadair στην Κάρυστο, κατά την πάγια τακτική από το 1998 και εντεύθεν.
Όπως ορίζει το καταστατικό, η υιοθεσία των τέκνων των πεσόντων εν ώρα καθήκοντος ισχύει μέχρι το παιδί να φτάσει τα 25 του χρόνια.
Το κανδήλι φτάνει συνολικά τις 700.000 το χρόνο για όλα τα παιδιά.
Στη δήλωσή του στη Βουλή, ο Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε αναλυτικά:
"Σήμερα το πρωί μου τηλεφώνησε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Δένδιας και μου ζήτησε να δω τι δυνατότητες έχει η Βουλή για την «υιοθεσία» του αγέννητου ακόμη παιδιού του Σμηναγού Χρήστου Μουλά, ο οποίος έπεσε εν ώρα καθήκοντος στην Εύβοια. Αύριο είναι η κηδεία στην πατρίδα του την Κρήτη και του εξήγησα κάτι που θέλω να ξέρετε όλοι σας. Η Βουλή προφανώς θα υιοθετήσει αυτό το αγέννητο παιδί. Είναι στον τρίτο μήνα η χήρα του αξιωματικού που έπεσε -επαναλαμβάνω- για να σώσει ζωές. Η Βουλή θα υιοθετήσει αυτό το παιδί μέχρι τα είκοσι πέντε του χρόνια με ένα χρηματικό ποσό που θα καταβάλλεται ετησίως.
Ήθελα, όμως, να ξέρετε αυτή τη διαδικασία η οποία δεν είναι τωρινή και δεν έχει να κάνει με το σήμερα. Το 1998 επί προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη άρχισε η Βουλή να «υιοθετεί», δηλαδή να στηρίζει οικονομικά μέχρι το εικοστό πέμπτο έτος τα παιδιά πεσόντων εν ώρα καθήκοντος στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά από λίγα χρόνια, το 2010, επί προεδρίας του αείμνηστου Φίλιππου Πετσάλνικου, αυτή η «υιοθεσία», η οικονομική στήριξη, στοιχειώδης και συμβολική, αλλά στήριξη, επεκτάθηκε και στα παιδιά των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας.
Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό σε ετήσια βάση, θα σας διαβάσω μια ανακοίνωση που βγάλαμε φέτος τέλη Μαρτίου: «Από το 2010 έως σήμερα η Βουλή παραμένει σταθερά στο πλευρό των οικογενειών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος». Λέμε το 2010 γιατί το 2010 μπήκαν και τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά ισχύει από το 1998. Και συνεχίζω: «Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα, κατά το τρέχον έτος 2023 διατίθενται για τη στήριξη εβδομήντα δύο παιδιών,σαράντα τριών, συνολικά, πεσόντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας το ποσό των 625.000 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για παιδιά που είναι ακόμα ανήλικα ή σπουδάζουν». Πρόκειται δηλαδή για παιδιά που είναι μέχρι τα είκοσι πέντε τους.«Με τη συμβολική αυτή ενέργεια η Βουλή τιμά έμπρακτα τη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους,υπηρετώντας με αυτοθυσία το λειτούργημά τους και την πατρίδα. Οι οικογένειες που άφησαν πίσω τους χρειάζονται στήριξη και η Βουλή είναι έτοιμη να την προσφέρει».
Οι όροι γι’ αυτή τη στήριξη περιγράφονται σε αποφάσεις της Βουλής. Αφορούν –επαναλαμβάνω- στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους από δολοφονική ενέργεια, από πτώση αεροσκάφους ή στην κατάσβεση πυρκαγιάς. Εμπίπτει απολύτως η περίπτωση του αγέννητου παιδιού του Σμηναγού και η Βουλή θα πράξει και πάλι το καθήκον της, το οποίο –επαναλαμβάνω- το πράττει από το 1998.
Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες διατάξεις για τη στήριξη των οικογενειών. Ήδη προήχθησαν αναδρομικά ως Αντιπτέραρχοι.
Εγώ σας ανέφερα -και συμπαθάτε με για τη διακοπή- τι κάνει η Βουλή γι’ αυτούς εδώ και πολλά χρόνια σεμνά, σιωπηλά και ελπίζω αποφασιστικά".
- «Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
- Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
- Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
- Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά