Πολιτική|30.07.2023 06:12

Στίγκας: Αρχηγός χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα - Το μέλλον των Σπαρτιατών και ο ρόλος Κασιδιάρη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Χωρίς… Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει μείνει ουσιαστικά ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, καθώς το αντάρτικο των «9» βουλευτών του αποδεικνύει ότι ο πραγματικός αρχηγός δεν είναι άλλος από τον Ηλία Κασιδιάρη. Σε μια επίδειξη δύναμης ο προφυλακισμένος Χρυσαυγίτης έβαλε τους βουλευτές των Σπαρτιατών να χαρακτηρίσουν απαράδεκτες και αντιδεοντολογικές της δηλώσεις Στίγκα εναντίον του βουλευτή Φλώρου, με τον πρόεδρο των Σπαρτιατών πάντως να παίρνει εκ νέου αποστάσεις από τον Κασιδιάρη. Ουσιαστικά ο κ. Στίγκας δεν επιθυμεί καμία σχέση (ή νομική εμπλοκή) με τον έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού Κασιδιάρη. Αντιθέτως, η υπόλοιπη Κοινοβουλευτική του Ομάδα προφανώς… διαφωνεί.

Κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να λυθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα), αν και πολλοί εκτιμούν ότι η πρόσφατη παρέμβαση Στίγκα έγινε προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Ο ίδιος γνωρίζει ότι πλέον δεν ελέγχει το ίδιο του το κόμμα και διερευνά τις επόμενες κινήσεις του. Θεωρητικά οι 11 βουλευτές θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα (εκλέγοντας και νέο αρχηγό), αλλά η κρατική επιχορήγηση θα παραμείνει στο κόμμα των Σπαρτιάτων…

Σε κάθε περίπτωση, ο Βασίλης Στίγκας δεν διαθέτει και πολλές επιλογές: είτε θα αποδεχθεί την επίδειξη δύναμης που έκανε ο Κασιδιάρης και θα παραμείνει επικεφαλής σε μια κοινοβουλευτική ομάδα που τον έχει αποδοκιμάσει δημόσια ή δεν θα ανεχθεί την ανταρσία και θα μείνει μόνος του διαγράφοντας τους βουλευτές ή και αποχωρώντας ο ίδιος. Το σενάριο να κάνουν πίσω και οι δύο πλευρές θεωρείται δύσκολο, ενώ είναι βέβαιο ότι σε επόμενη… ευκαιρία τα προβλήματα θα βγουν εκ νέου στην επιφάνεια.

«Όπως έχω δηλώσει κατ’ επανάληψή το να σε στηρίξει ένας άνθρωπος και να πεις ένα ευχαριστώ από ευγνωμοσύνη δε σημαίνει τίποτα. Εκείνο που έχω να δηλώσω και το ’χω ξαναπεί βεβαίως είναι ότι ποτέ στη ζωή μου δεν υπήρξα ούτε μπροστινός ούτε εντολοδόχος. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το κόμμα Σπαρτιάτες το διοικώ εγώ», ήταν το μήνυμα του ίδιου πριν από λίγες ημέρες και μάλιστα πέταξε το μπαλάκι στους αντάρτες: «Όποιος θέλει να μείνει, ας μείνει. Και όποιος θέλει να φύγει ας φύγει. Εγώ και μόνος μου να μείνω θα κάνω αυτά που πρέπει να κάνω». Προφανώς, οι «9» (αν όχι περισσότεροι) θα το σηκώσουν, με τη διάσπαση να βρίσκεται προ των πυλών.

Βασίλης Στίγκαςδήμος ΑθηναίωνΣπαρτιάτεςειδήσεις τώραΗλίας Κασιδιάρης