Ώρα αποφάσεων: Τι λέει η κυβέρνηση για την μάχη με τις πυρκαγιές και ποιες αλλαγές σχεδιάζει
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΗ μάχη για να σβήσουν οι πυρκαγιές αλλά και να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις συνεχιζόταν χθες, ωστόσο έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Τα στοιχεία δείχνουν πως έχουν καεί πάνω από 1.200.000 στρέμματα και είναι δεδομένο πως χρειάζεται να δρομολογηθούν αλλαγές.
Από το κυβερνών κόμμα κάνουν λόγο για πρωτοφανείς συνθήκες το φετινό καλοκαίρι και σημειώνουν πως μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα οι δυνατοί άνεμοι σε συνδυασμό με την ξηρασία στο έδαφος δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα. Tονίζουν δε πως από την Παρασκευή μέχρι και προχθές υπήρξαν σε όλη την χώρα 418 δασικές πυρκαγιές, με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν σε πολλαπλά μέτωπα.
Ωστόσο, αναγνωρίζεται πως φέτος δεν πήγε καλά η μάχη με τις πυρκαγιές και στόχος είναι να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν περαιτέρω κινήσεις τόσο στο πεδίο της πρόληψης όσο και στην ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Για παράδειγμα, στο πεδίο της πρόληψης εξετάζεται η ταχύτερη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αλλά και η μεγαλύτερη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Όταν λήξει η αντιπυρική περίοδος, πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό και να δούμε πού μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας. Στο επίπεδο συνεργασίας με τους δήμους πρέπει να υπάρξει βελτίωση» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Όπως είπε «υπάρχουν δήμοι που ανταποκρίνονται, υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν πάρει ακόμη το μήνυμα της κλιματικής κρίσης. Εκεί ο εποπτικός μηχανισμός πρέπει να γίνει καλύτερος, αυστηρότερος, πιο αποτελεσματικός σε όλα τα επίπεδα».
Παράλληλα στόχος είναι να υπάρξει και εντονότερη … κινητοποίηση των πολιτών (π.χ. καθαρισμός αυλών, μεγαλύτερη προσοχή τις ημέρες που είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς). Να σημειωθεί εδώ πως θα υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών για τους εξ αμέλεια εμπρηστές (δηλαδή έκτιση τουλάχιστον ενός μέρους της ποινής και υψηλότερα πρόστιμα).
Ταυτόχρονα προκρίνεται η αύξηση των κονδυλίων προκειμένου να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι δυνάμεις αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Κυβερνητικό στελέχη πάντως υπενθυμίζουν πως έχουν γίνει στοχευμένες κινήσεις τα τελευταία χρόνια και ενδεικτικά αναφέρουν πως τα εναέρια μέσα έφτασαν τα 90 (από 59 που ήταν το 2019) και οι πυροσβέστες - μαζί με τους εποχικούς - είναι 16.500.
Τέλος, να σημειωθεί πως σε εξέλιξη είναι και η έρευνα για εμπρησμούς και μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 140 συλλήψεις και προσαγωγές (οι 79 εκ των οποίων αφορούν εμπρησμούς εκ δόλο). O υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις απόπειρες εμπρησμού που έγιναν χθες στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή Αυλώνα. Παράλληλα επεσήμανε πως το ανακριτικό της Πυροσβεστικής , κυρίως η Ελληνική Αστυνομία και η ΕΥΠ θα κάνουν τα πάντα για να συλλάβουν τους εμπρηστές. «Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα δεν θα γλιτώσετε, θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη» σημείωσε.
Οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού.
Μια εικόνα των μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες η ομιλία του θα είναι εστιασμένη σε τρία σημεία: θα αναφερθεί στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή, θα μιλήσει για όσα έχει κάνει την τελευταία τετραετία η κυβέρνηση και παράλληλα θα παρουσιάσει τις επόμενες κινήσεις.
Στο θέμα της πολιτικής προστασίας αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να κάνει μια ομιλία εστιασμένη στις μεταρρυθμίσεις και να περιγράψει το σχέδιο για την εκσυγχρονισμό του κράτους και την αντιμετώπιση παθογενειών ετών.
Σε αυτή την χρονική συγκυρία από την κυβέρνηση εστιάζουν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη καταγραφή των ζημιών, ώστε να προχωρήσει η καταβολή των αποζημιώσεων. Ακόμα παραμένει άγνωστο σε ποιο ύψος θα φτάσει το κονδύλι που θα απαιτηθεί, ενώ σε ισχύ μπαίνουν σταδιακά και συγκεκριμένες διευκολύνσεις προς τους πυρόπληκτους (π.χ. φορολογικές παρατάσεις)
- Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
- Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
- Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
- Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο