Πολιτική|07.09.2023 07:22

Νούμερο ένα πρόβλημα της κυβέρνησης η καθημερινότητα: Οι δύσκολες 70 ημέρες και το «στοίχημα» της ΔΕΘ 2023

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το ξεκίνημα της νέας τετραετίας κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν για την κυβέρνηση, καθώς μέσα στις πρώτες 70 ημέρες κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύσκολα μέτωπα. Στο πεδίο της καθημερινότητας τα προβλήματα ήταν διαδοχικά, με αποτέλεσμα η κυβερνητική εικόνα να έχει «γρατζουνιστεί» και τώρα επιχειρείται φυγή προς τα εμπρός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στο κυβερνών κόμμα - μετά από το μεγάλο ποσοστό στις τελευταίες εκλογές - είχαν ως στόχο στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παρουσιάσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων και να εστιάσει στα θετικά μηνύματα από την οικονομία. Ωστόσο -ύστερα από τις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων μηνών - είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί να δοθεί έμφαση και σε μια ατζέντα καθημερινότητας.

Η πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού έδειξε πως χρειάζονται αλλαγές στην πολιτική προστασία, ενώ τις φωτιές ακολούθησαν οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών. Το καλοκαίρι υπήρξε επίσης το αιματηρό περιστατικό στη Νέα Φιλαδέλφεια και οι αποκαλύψεις για τους Κροάτες χούλιγκανς που παρά τις προειδοποιήσεις διέσχισαν την χώρα.

Στο μεταξύ σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση προκάλεσε δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μετά τα όσα σοκαριστικά είδαν το φως για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη στον Πειραιά. Τελικά ακολούθησε νεότερη δήλωση, όπου ανέφερε πως «ζήτω συγγνώμη αν άθελά μου με λανθασμένη διατύπωση, ενδεχομένως κάποιοι εξέλαβαν την καταδίκη μου προς το περιστατικό και την ανάγκη διαλεύκανσής του, ως εξίσωση του θύματος με τον θύτη».

Να σημειωθεί εδώ πως χθες το απόγευμα υπήρξε ανάρτηση του πρωθυπουργού στην οποία σημειώνει πως «όπως όλοι μας, σήμερα, νιώθω αποτροπιασμό και φρίκη για το αδιανόητο τέλος που βρήκε ένας συνάνθρωπός μας, στο λιμάνι του Πειραιά» και επισημαίνει πως στη μνήμη του Αντώνη «η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της». Μάλιστα στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί και στo briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Είναι εμφανές πως τους τελευταίες μήνες τα θέματα που έχουν ανοίξει είναι πολλά και από το Μαξίμου στόχος είναι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επόμενη ημέρα. Για παράδειγμα από την κυβέρνηση σημειώνουν πως η κλιματική κρίση είναι εδώ, ωστόσο παράλληλα αναγνωρίζουν πως χρειάζεται να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις.

Μια σειρά ερωτημάτων για τον βαθμό προετοιμασίας θα πρέπει να απαντηθούν, ενώ το κρίσιμο τώρα είναι να προχωρήσουν έργα αποκατάστασης τόσο στις καμένες περιοχές (με έμφαση στον Έβρο) όσο και στις περιοχές που επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες (για παράδειγμα η Μαγνήσια).

Η στήριξη των πληγέντων αδιαμφισβήτητα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, ενώ στόχος είναι να εξασφαλιστούν περισσότερα κοινοτικά κονδύλια για να τρέξουν μια σειρά απο δράσεις πρόληψης και αποκατάστασης. «Έχει γίνει αίτημα από την Ελληνική Κυβέρνηση αναθεώρησης στα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχει ζητηθεί αναθεώρηση της χρηματοδότησης συνολικά για την Πολιτική Προστασία» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Η τριπλέτα παρεμβάσεων

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί αύριο τον Έβρο και θα αναφερθεί το σχέδιο για την περιοχή, όπου κάηκαν πάνω από 930.00 στρέμματα στην μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια. Σε τρεις άξονες θα κινούνται οι κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση μετά τις πυρκαγιές αλλά και τις καταστροφικές πλημμύρες :

-Το πρώτο μέρος των ανακοινώσεων - που θα μπει άμεσα σε ισχύ- θα αφορά μέτρα στήριξης των πληγέντων και στόχος είναι να γίνουν χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια οι εκταμιεύσεις των χρημάτων.

-Το δεύτερο τμήμα των ανακοινώσεων θα είναι εστιασμένο σε έργα που θα γίνουν στις πληγείσες περιοχές. Εδώ εντάσσονται οι δράσεις αναδάσωσης, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου κ.α.

-Το τρίτο μέρος των παρεμβάσεων θα υλοποιηθεί σταδιακά και θα είναι εστιασμένο σε δράσεις πρόληψης- με βαρύτητα να δίνεται και στο ρόλο των δήμων- αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Στόχος είναι να προχωρήσουν μια σειρά από ενέργειες στο πεδίο της πρόληψης, όπως η δημιουργία αντιπυρηνικών ζωνών ταχύτερα, ο καθαρισμός οικοπέδων κ.α. Τα στοιχεία για τα ποσά που παίρνουν οι δήμοι αλλά και πως αυτά αξιοποιούνται θα είναι προσβάσιμα στους πολίτες, ενώ «καμπανάκια» θα υπάρξουν για δήμους που αμελούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά και για πολίτες που δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα τους. Παράλληλα θα ψηφιστεί αυστηρότερο πλαίσιο για όσους διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας.

έκθεσηειδήσεις τώραΔΕΘΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΘεσσαλονίκηΔΕΘ 2023