Πολιτική|22.09.2023 07:12

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη μέχρις εσχάτων ανάμεσα σε Κασσελάκη - Αχτσιόγλου δύο 24ώρα πριν τη δεύτερη κάλπη

Βούλα Κεχαγιά

Δύο 24ωρα απομένουν για να ανοίξουν και πάλι οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη διεξαγωγή της επαναληπτικής εκλογής για τον πρόεδρο. Η εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών δεν άφησε τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις ως προς το αντικείμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης και αναλώθηκε περισσότερο σ’ έναν άτυπο διάλογο -κυρίως μέσω δηλώσεων- ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της ηγεσίας, τους Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανο Κασσελάκη.

Μάλιστα χθες χρειάστηκε η παρέμβαση των δύο γραμματέων του κόμματος, της Ράνιας Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη μπροστά στη διαπίστωση ότι τον τελευταίο καιρό ιδίως από τα κοινωνικά δίκτυα έχουν ενταθεί οι σεξιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις, τα fake news και οι ύβρεις. Ζητούν με κοινή τους δήλωση δε να επικρατήσει ο πολιτισμένος διάλογος, η νηφαλιότητα και το αίσθημα ευθύνης, όπως και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη.

Παρ’ όλα αυτά μέσα στην εβδομάδα και εν μέσω ενός συγκρουσιακού κλίματος έστω και μέσα από έναν παράλληλο σχολιασμό- και όχι debate- των δύο υποψηφίων και των επιτελείων τους έγιναν σαφή αρκετά πράγματα που σχετίζονται με την μεθαυριανή προεδρική εκλογή.

Μάχη μέχρις εσχάτων

Λίγες ώρες μετά τον πρώτο γύρο ξεκαθάρισε ότι ο Νίκος Παππάς υποστηρίζει την υποψηφιότητα Κασσελάκη και ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου με αιχμές για έλλειψη πολιτικού σχεδίου από την πλευρά του υποψήφιου προέδρου. Ο Στέφανος Τζουμάκας εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Κασσελάκη χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν θα επιλέξει να στηρίξει την κ. Αχτσιόγλου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έπειτα από αλλεπάλληλες ερωτήσεις/προκλήσεις που τού απηύθυνε η συνυποψήφιά του για την αρχηγία δήλωσε ότι την πιστεύει σε ό,τι αφορά την επίκληση από ιστοσελίδα ενός sms που φέρεται η ίδια να απέστειλε προς τον Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον να παραμείνει-σύμφωνα με τον συντάκτη- πρόεδρος έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές για να παραιτηθεί αμέσως μετά. Για το συγκεκριμένο sms κατατέθηκε εξώδικο εις βάρος της ιστοσελίδας και αναμένεται πιθανότατα η συνέχεια στα δικαστήρια καθώς δεν υπήρξε ανάκληση του σχετικού δημοσιεύματος.

Εκ παραλλήλου υπήρξε μία πολύ έμμεση παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα μέσω του στενού του συνεργάτη, αρθογράφου Θανάση Καρτερού ο οποίος με κείμενό του που τιτλοφορείται “τί λέει ο Τσίπρας;” επί της ουσίας διαψεύδει την ύπαρξη του περιβόητου sms και κάνει λόγο για αρουραίους του διαδικτύου. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι η έμμεση τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού δεν ικανοποίησε μεγάλο κομμάτι στελεχών που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της κυρίας Αχτσιόγλου και οι οποίοι ζητούν μία ξεκάθαρη τοποθέτηση/παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τα όσα έχουν γραφεί περί υπονόμευσής του. Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να μην προβεί σε καμία δημόσια τοποθέτηση παραμένοντας “στεγανά ουδέτερος” όπως τον περιέγραψε ο Θ. Καρτερός την ίδια ώρα που οι πληροφορίες τον εμφανίζουν ενοχλημένο από τις σχετικές παροτρύνσεις.

Επίσης, μέσα στην εβδομάδα ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει καμία παραίτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ούτως ώστε ο ίδιος να μπορέσει να εξασφαλίσει βουλευτική έδρα. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις των βουλευτών Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλου και Έλενας Ακρίτα που ανέφεραν ότι θα τιμήσουν την επιλογή τους από τον Αλέξη Τσίπρα και ότι θα παραμείνουν βουλευτές ως το τέλος της θητείας τους.

Ακόμη, διασαφηνίστηκε ότι τα παλαιά μέλη του κόμματος που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη Κυριακή αλλά επιθυμούν την Κυριακή να πάνε στις κάλπες και εξ αυτού του λόγου προχώρησαν σε διαδικασία πιστοποίησής τους δεν είναι περισσότερα από 7.000. Κάτι που σημαίνει ότι πίσω από τα παραβάν μπορούν να βρεθούν το μάξιμουμ 155.000 μέλη του κόμματος κι αυτό σε περίπτωση που οδηγηθούν όλοι στις κάλπες.

Τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό στο τραπέζι του διαλόγου

Κατά τη χθεσινή ημέρα η Έφη Αχτσιόγλου προκάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να πει ποια είναι η θέση του για τον ελληνοτουρκικό διάλογο ρωτώντας αν ο συνυποψήφιός της εξακολουθεί να επιμένει στη θέσπιση επαγγελματικού στρατού. Με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν η κυρία Αχτσιόγλου σχολίασε πως ήταν απαράδεκτο το γεγονός πως ο πρωθυπουργός δεν κατέστησε σαφές με δυναμισμό ότι το Κυπριακό αποτελεί κρίσιμο ζήτημα στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Διότι ο κ. Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ είπε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η τουρκική κατοχή στην Κύπρο. Τάχθηκε υπέρ ενός δομημένου διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών με σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Στην ομιλία του στο Αιγάλεω ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: “Μιλάει ο Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο και ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιδρά! Όταν ο Ερντογάν μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα, παραδέχτηκε ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική. Για να δείτε τη διαφορά των δύο πρωθυπουργών. Και καθόμαστε εμείς και απολογούμαστε αν είμαστε “εθνική εξαίρεση”. Όχι, δεν είμαστε. Είμαστε η πατριωτική Αριστερά και έτσι θα κυβερνήσουμε”. Νωρίτερα σε δηλώσεις του για τη στρατιωτική θητεία τόνισε: “Για τον στρατό έχω πει ξεκάθαρα ότι θέλω η πρώτη γραμμή να είναι επαγγελματική για το υπόλοιπο να ισχύει κοινωνική θητεία”. Για τον κ. Μητσοτάκη σχολίασε ότι είναι απαράδεκτο να μην απαντάει στις προκλήσεις για αναγνώριση του δεύτερου μισού, του κρατιδίου τέλος πάντων” για να επανέλθει ωστόσο στην ίδια δήλωση μιλώντας για ψευδοκράτος.

Αχτσιόγλου: «Σοβαρό σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια»

Με αφορμή τη συγκεκριμένη δήλωση η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες:

Χτες έκανα μια δήλωση για τη συνάντηση Μητσοτακη-Ερντογαν και τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το Κυπριακό. Σε αυτήν, κάλεσα και τον Στέφανο Κασσελακη να τοποθετηθεί πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το ίδιο απόγευμα θα διατύπωνε την καινοφανή άποψη ότι η κατεχόμενη Κύπρος είναι «κρατίδιο τους» ( δηλ. των Τούρκων).

Πρόκειται για ένα σοβαρότατο σφάλμα. Σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.

Πέρα από τα συνθήματα, η πολιτική απαιτεί σοβαρότητα, επάρκεια και γνώση. Και αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για την εξωτερική μας πολιτική.. Για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για το καλό όλων μας.

Από την πλευρά Κασσελάκη δεν σχολιάστηκε χθες η αναφορά Αχτσιόγλου πως ο ίδιος την αποκάλεσε απλώς Έφη χωρίς το ονοματεπώνυμό της, χωρίς να έχουν μεταξύ τους οικειότητα, κάτι που αντιθέτως έκανε αναφερόμενος με όνομα και επίθετο στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν υποτιμητικό για εκείνην.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςεκλογέςΈφη Αχτσιόγλου