Πολιτική|22.09.2023 12:14

Αχτσιόγλου: «Σοβαρό ατόπημα η δήλωση Κασσσελάκη για "κρατίδιο" - Εγγυημένη η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να σταματήσει η ανθρωποφαγία»

Newsroom

Για τη σοβαρότητα που πρέπει να έχει ο ρόλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε συνέντευξή της η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρχει «σχέδιο και γνώσεις», ρίχνοντας παράλληλα τα «καρφιά της» στον Στέφανο Κασσελάκη για τα «γλωσσικά του ατοπήματα». Όσον αφορά στο αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης, η ίδια δηλώνει σίγουρη πως μπορεί να υπάρξει ανατροπή ενώ για την επόμενη ημέρα στο κόμμα λέει πως θα πρέπει να σταματήσουν οι «ανθρωποφαγικές επιθέσεις», αναφερόμενη στον Παύλο Πολάκη.

Αρχικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στη δήλωση Κασσελάκη που αποκάλεσε τα κατεχόμενα «κρατίδιο» και τόνισε: «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα προβεί σε αυτή την καινοφανή δήλωση. Να πει δηλαδή ότι τα κατεχόμενα στην Κύπρο είναι κρατίδιο των Τούρκων. Ήταν σοβαρό ατόπημα κατά τη γνώμη μου. Τον κάλεσα να ανακαλέσει και ανακάλεσε».

Και συνέχισε: «Την Κυριακή εκλέγουμε τον ή την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της πολιτείας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι τη σοβαρότητα αυτού του ρόλου. Θα πρέπει να έχει βασικά χαρακτηριστικά όπως το σχέδιο, οι γνώσεις για τα κρίσιμα ζητήματα και κοινοβουλευτική παρουσία και εμπειρία. Τα θεωρώ αναγκαία αυτά και στην αντιπολίτευση και στην προοπτική της κυβέρνησης. Σίγουρα η χτεσινή του τοποθέτηση δείχνει ότι υπάρχει μια κάποια έλλειψη η οποία είναι μάλλον κρίσιμη. Από την αρχή της υποψηφιότητάς μου τονίζω την ανάγκη να συζητάμε πολιτικά, για το πολιτικό σχέδιο γιατί αυτό είναι το κρίσιμο για να ασκείς αντιπολίτευση».

 

«Έχω τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανώς πρωθυπουργός»

Όπως σημείωσε η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια έχει παρουσιάσει τις θέσεις της για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την κοινωνία εν αντιθέσει όπως λέει με τον συνυποψήφιό της που «έχει παρουσιάσει συνθήματα. Τα συνθήματα είναι αναγκαία στην πολιτική, συμπυκνώνουν κάποιες έννοιες, όμως δεν μπορούμε να μένουμε στα συνθήματα. Πρέπει να μιλάμε επί της ουσίας και να εξειδικεύουμε, πώς γίνονται κάποια πράγματα, τι θέλουμε να κάνουμε. Παράδειγμα, χρησιμοποιεί πολύ συχνά τη φράση ‘’εγώ θα τα αλλάξω όλα’’. Τι; Ποια πολιτική θέση; Τι ακριβώς θα στηρίξει για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Εκεί έθεσα και το ερώτημα και είδα μια απάντηση που δημιουργεί ένα πρόβλημα. Τι ακριβώς θα αλλάξει στις οργανωτικές δομές του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση.  Η δικιά μου υποψηφιότητα εισφέρει βασικά χαρακτηριστικά που θεωρώ πως πρέπει να έχει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανώς πρωθυπουργός της χώρας».

«Συκοφαντικές θεωρίες εισχώρησαν στο εσωτερικό της παράταξής μας – Ορθή η στάση Τσίπρα»

Για το ζήτημα της υπονόμευσης που έχει θέσει και η ίδια πως γίνεται από στελέχη του κόμματος προς το πρόσωπό της αλλά για το δήθεν sms που γράφτηκε πως δήθεν έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα, η κυρία Αχτσιόγλου απαντά: «Το θέμα της υπονόμευσης είναι ένα μείζον ζήτημα που αφορά την δικιά μου πορεία, την σχέση μου με τον Αλέξη Τσίπρα και κατά τη γνώμη μου και τον ίδιο τελικά γιατί επέλεξε μια στάση σιωπής και επέμεινε να είναι συνεπής σε αυτή γιατί οποιαδήποτε παρέμβασή του θα ήταν μάλλον καθοριστική λόγω της συναισθηματικής βαρύτητας που έχει στα μέλη. Κατά την ταπεινή μου γνώμη ορθώς κρατά και τη στάση αυτή.

Από τη στιγμή που αυτού του είδους οι προσβλητικές, συκοφαντικές θεωρίες εισχώρησαν στο εσωτερικό της παράταξής μας γιατί άλλο είναι να τα διαβάζεις από τα media, γιατί έχω συνηθίσει σε επιθέσεις στο παρελθόν, και άλλο είναι να εισχωρούν και να καθορίζουν την ψήφο των μελών. Αυτές οι θέσεις επιλαμβάνονταν και από πολλούς που βρίσκονται κοντά στον κ. Κασσελάκη. Ο σεβασμός στον Αλέξη Τσίπρα είναι να σεβαστούμε τη θέση του και η θέση του είναι ουδετερότητας και μη παρέμβασης σε αυτή τη διαδικασία». 

«Πρέπει να δοθεί μάχη και μέση στη Βουλή με τον κ. Μητσοτάκη»

Για το θέμα με την εκπροσώπηση του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή, η κυρία Αχτσιόγλου απάντησε πως «θεωρώ πολύ σημαντικό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα επόμενα 4 χρόνια να κάνει αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη και στη Βουλή. Το θεωρώ κρίσιμο. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς μπορεί να νικηθεί ο κ. Μητσοτάκης αν δεν γίνεται και μια ισχυρή δομική μαχητική αντιπολίτευση από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ εντός της Βουλής».

«Ο Παύλος Πολάκης είναι σε μόνιμη βάση με μια υβριστική τακτική απέναντι και σε μένα και άλλα στελέχη»

Στην περίπτωση που η ίδια εκλεγεί αρχηγός, και ερωτώμενη τι θα κάνει από τη Δευτέρα απαντά: «Τη Δευτέρα θα τους συναντήσω όλους προφανώς. Η ενότητα είναι εγγυημένη, αναγκαία και ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής. Χωρίς ενότητα δεν μπορούμε να κερδίσουμε και κυβερνητική δυνατότητα. Άρα, ναι, όλοι μαζί με δύο προϋποθέσεις. Πολιτικό πλαίσιο και θα σταματήσουν ανθρωποφαγικές επιθέσεις».

Η κυρία Αχτσιόγλου έστρεψε τα πυρά της στον Παύλο Πολάκη λέγοντας πως «Ο άνθρωπος που είναι στο πλευρό του κ. Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης είναι σε μόνιμη βάση με μια υβριστική τακτική απέναντι και σε μένα και άλλα στελέχη. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, είναι κατήφορος. Για αυτό του ζήτησα (του Στ. Κασσελάκη) να καταδικάζει αυτές τις πρακτικές. Είναι σημαντικό για να προχωράμε με έναν ωραίο δημοκρατικό διάλογο».

«Είμαι στρατιώτης του χώρου»

Στο αντίθετο σενάριο που κερδίζει ο Στέφανος Κασσελάκης, η κυρία Αχτσιόγλου αναφέρει: «Εγώ είμαι στρατιώτης αυτού του χώρου. Νομίζω πως το ξέρουν και οι πολίτες ανεξαρτήτως εάν με συμπαθούν, διαφωνούν μαζί μου. Εγώ θα δουλεύω από όποια θέση. Από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, έχω υπάρξει και υπουργός».

«Είναι απολύτως αντιστρέψιμο το αποτέλεσμα», τόνισε τέλος η κυρία Αχτσιόγλου.

ΣΥΡΙΖΑεκλογέςΠαύλος ΠολάκηςΈφη Αχτσιόγλουειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης