Πολιτική | 09.10.2023 07:19

Εκλογές: Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα - Μήνυμα Κασσελάκη για «ανανέωση χθες» και στήριξη σε προοδευτικούς υποψηφίους

Βούλα Κεχαγιά

«Ανανέωση χθες» υποσχέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης κάνοντας αργά το βράδυ μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές που εν πολλοίς κατέδειξαν την έλλειψη γείωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κοινωνία. Μάλιστα προσδιόρισε την υπόθεση της ανανέωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως προϋπόθεση και επιτακτική ανάγκη για την συγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που θα κυβερνήσει τον τόπο.

Στην Κουμουνδούρου μόνο ικανοποίηση δεν υπήρξε για τα χθεσινά αποτελέσματα και τις επιδόσεις των υποψηφίων που στήριξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας αν και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «κινήθηκε» σε όλη την επικράτεια καλύτερα σε σχέση με το 2019. Το σχετικά χαμηλό ποσοστό του Γιώργου Ιωακειμίδη στην περιφέρεια Αττικής που ήρθε δεύτερος και η τρίτη θέση που κατέλαβε τελικώς ο Κώστας Ζαχαριάδης στο δήμο της Αθήνας επιβεβαιώνουν τις συνέπειες που έχει επιφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η οδυνηρή ήττα στις εθνικές εκλογές αλλά και η εσωτερική αναστάτωση που προκλήθηκε στην Κουμουνδούρου μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία.

Στήριξη σε προοδευτικούς υποψήφιους ενόψει β' γύρου

Τα ποσοστά των συγκεκριμένων δύο υποψηφίων οφείλονται εν πολλοίς και στο γεγονός ότι η στήριξή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποφασίστηκε μόλις στις αρχές Αυγούστου-μεσούσης της κούρσας για τη διαδοχή- και ειδικά για τον δήμο όχι και υπό τις καλύτερες εσωκομματικές συνθήκες. Όπως και να έχει ο Κώστας Ζαχαριάδης ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα με τον οποίο θα προκαλέσει σήμερα συνάντηση σε σχέση με το περιεχόμενο της διοίκησης της προοδευτικής Αθήνας. Το ίδιο ζήτησε να πράξουν και οι συνυποψήφιοί του στην Αθήνα κκ. Σοφιανός και Παπαδάκης.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος ήδη πριν από τον πρώτο γύρο είχε ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τα προοδευτικά ψηφοδέλτια η χθεσινή εκλογική διαδικασία έστειλε ένα μήνυμα για την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει μία μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα μπορέσει να κυβερνήσει τον τίποτα. Μάλιστα προκάλεσε αίσθηση η αναφορά του πως «ανεξαρτήτως αποτελέσματος και ο κ. Ζαχαριάδης και ο κ. Δούκας είναι δύο εξαιρετικοί υποψήφιοι» για να συμπληρώσει πως «όλοι οι Αθηναίοι πρέπει να υποστηρίξουμε τον αγώνα εναντίον του Κώστα Μπακογιάννη».

Σύμφωνα με όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, επικαλούμενος τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα για «ανανέωση χθες» η διαδικασία για την ανανέωση ξεκινά ήδη από σήμερα με νέα πρόσωπα, νέα στελέχη, με τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ και με ένα κόμμα ανοιχτό σε όλους τους πολίτες που θέλουν να προσφέρουν.

Στη χθεσινή του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά και στη χυδαία και ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε από το δήμαρχο Βόλου, Μπέο, παροτρύνοντας τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ  σχολίαζαν πως «εμείς περιμένουμε από τον αρμόδιο εισαγγελέα να ασκήσει ποινική δίωξη για παραβίαση του άρθρου 1 του Ν 927/1979, όπως τροποποιήθηκε το 2014 για τη ρητορική του μίσους, για όποιον με πρόθεση δημόσια υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή Ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη».

ΣΥΡΙΖΑαποτελέσματα εκλογών 2023αυτοδιοικητικές εκλογέςπεριφερειακές εκλογέςΣτέφανος Κασσελάκης