ΣΥΡΙΖΑ: Οριακά πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για το Συνέδριο - Ένα βήμα πριν την έξοδο η «Ομπρέλα»
Βούλα ΚεχαγιάΜετά τα μεσάνυχτα κι ενώ προηγήθηκε μία μαραθώνια και ιδιαίτερη σκληρή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αν οριακά η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη για Συνέδριο του κόμματος στο διάστημα 23-25 Φεβρουαρίου κι αφού θα έχουν προηγηθεί 13 περιφερειακά συνέδρια ώστε να επιτευχθεί η γείωση με την κοινωνία. Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του κόμματος παρά την επίθεση που δέχτηκε από στελέχη της μειοψηφίας ανέφερε πως “είμαι εδώ για όλους και για να σάς ακούω”.
Στην ψηφοφορία που έγινε με παρόντα 38 μέλη του οργάνου η προεδρική πρόταση υπερψήφισε με 20 ναι, ενώ καταγράφηκαν 10 κατά από τα εννέα μέλη της Ομπρέλας και το Δημήτρη Τζανακόπουλο. Επίσης καταμετρήθηκαν και 8 λευκά. Στα λευκά εντάσσονται οι ψήφοι των Έφης Αχτσιόγλου, Νάσου Ηλιόπουλου, Αλέξη Χαρίτση, Κ. Βλαχάκη, Σίας Αναγνωστοπούλου, Νίκου Μπίστη, Διονύση Τεμπονέρα. Τα στελέχη της Ομπρέλας που καταψήφισαν είναι οι Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χαρά Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης.
Στα υπέρ προσμετρώνται μεταξύ άλλων οι ψήφοι των Ρένας Δούρου, Όλγας Γεροβασίλη, Κατερίνας Νοτοπούλου, Νίκου Παππά, Κώστα Ζαχαριάδη, Ζωής Καρκούλια, Πάνου Ρήγα, Νίκου Σκορίνη, Θεοδώρας Τζάκρη, Παύλου Πολάκη. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Ο γάμος του Στέφανου Κασσελάκη
Η συνεδρίαση ήταν εκρηκτική με εξαίρεση την στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοίνωσε την επισημοποίηση της σχέσης του σήμερα με γάμο με τον σύντροφό του Τάιλερ Μακμπέθ και δημιούργησε μία αίσθηση πως τουλάχιστον η εσωκομματική αντιπολίτευση που έχει αναφορές στην Ομπρέλα θα επιδιώξει να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και τις πολιτικές του θέσεις. Αυτό φάνηκε όχι μόνο από την ένταση αλλά και από την ποιότητα της κριτικής που ασκήθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε συνδυασμό με την επιμονή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο το Νοέμβριο χρόνος που ούτως ή άλλως θεωρείται ότι είναι εξωπραγματικός από την στιγμή που διανύουμε το 3ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Θέμα χρόνου η αποχώρηση της Ομπρέλας
Η αίσθηση που αποκόμισαν πολλά στελέχη του κόμματος κυρίως της λεγόμενης πλειοψηφίας είναι πως είναι θέμα χρόνου η αποχώρηση στελεχών της “Ομπρέλας” από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι ανάμεσα σε εκείνους που θα κλείσουν την πόρτα θα είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη νέα ηγεσία που συνδέεται με την διαπίστωση-όπως φάνηκε και από την ψηφοφορία- πως η εσωτερική αντιπολίτευση δεν είναι ενιαία αλλά διαφοροποιείται ως προς την στάση της. Η χθεσινή δηλαδή στάση της ομάδας Αχτσιόγλου (6+6) με επιλογή στο λευκό δείχνει πως η επιθυμία τους είναι να παραμείνουν εντός ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με την Ομπρέλα που φαίνεται ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της αποχώρησής της. “Αυτό είναι κάτι θετικό για τον Στ. Κασσελάκη” σχολίαζαν παράγοντες της Κουμουνδούρου που δεν στέκονται στο γεγονός ότι απέναντι στις 20 θετικές ψήφους υπήρξαν και 18 μη θετικές.
Από τη χθεσινή συνεδρίαση που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους δεν έλειψαν και οι εντάσεις και για άλλα ζητήματα όπως πχ όταν ο Παύλος Πολάκης υπαινίχθηκε ότι στελέχη όπως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης υποβάθμιζαν στοιχεία για το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούσαν απευθείας αναθέσεις αλλά χτύπησε κόκκινο όταν έγινε αναφορά στα εμβόλια και την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του εμβολιασμού με τον Ανδρέα Ξανθό να εκρήγνυται και να καταλογίζει στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας για αντιεπιστημονικές απόψεις.
Η κριτική της Αχτσιόγλου στον Κασσελάκη
Κατά τις πληροφορίες η Έφη Αχτσιόγλου άσκησε κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για τις αναφορές του περί τα εργασιακά στον ΣΕΒ λέγοντας ότι είναι ανήκουστο ως τοποθέτηση να λέγεται ότι το κεφάλαιο είναι εργαλείο για την μείωση των ανισοτήτων, ενώ και ο Αλέξης Χαρίτσης σχολίασε πως όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έχουν σχέση με τις επίσημες θέσεις του κόμματος. Ακόμη, ο Νάσος Ηλιόπουλος παρατήρησε πως όταν ο πρόεδρος του κόμματος λέει ότι πρώτος μίλησε για τις προοδευτικές δυνάμεις επί της ουσίας ακυρώνει τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.
Οι παρεμβάσεις των στελεχών
Βεβαίως υπήρξαν και στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου που υπερασπίστηκαν τις προτάσεις της νέας ηγεσίας με τη δεύτερη να διαπιστώνει πως για το γεγονός ότι δεν λειτουργεί το κόμμα δεν ευθύνεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο τομεάρχης Οικονομικών είπε ότι “πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε” για να σημειώσει ότι “υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατ’ ελάχιστο βιαστικές και άδικες. Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί. Η διακήρυξή μας προσδιορίζει τη φυσιογνωμία μας. Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο είναι η υλοποίηση της εντολής μετασχηματισμού και διεύρυνσης.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης στην παρέμβασή του παρατήρησε πως είναι αδιανόητο να ακούγεται από κάποιους ότι πρέπει να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κριτικό πνεύμα είχε η παρέμβαση του Γιάννη Ραγκούση ο οποίος είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι “ηγεσία αλλάξαμε ώστε αρχικά να διατηρήσουμε τη δεύτερη θέση, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και να επανέλθουμε σταδιακά σε κυβερνητική τροχιά” για να προσθέσει ότι “Πρόεδρο αλλάξαμε για να αυξήσουμε τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κι όχι για να τη βλέπουμε να απομειώνεται καθημερινά. Πρόεδρο αλλάξαμε για να αυξήσουμε το εθνικό εκλογικό μας ποσοστό στις ευρωεκλογές κι όχι για να το δούμε να συρρικνώνεται περαιτέρω. Σημείωσε ότι μέχρι τις ευρωεκλογές υπάρχει χρόνος “να δώσουμε μάχες ενωμένοι, αν θέλετε” για να συμπληρώσει ότι “δεν βοηθά στην ενότητα και στην εξωστρέφεια του κόμματος όποιος 3 ημέρες πριν από το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αντί να προβάλει κάποια αναφορά στον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του να προβάλει στο Κερατσίνι τη φράση πως “γράφτηκαν μετά την πρόσκληση που έκανα, 500 νέα μελη στον ΣΥΡΙΖΑ”.
Αίσθηση προκάλεσε και η επισήμανση του Ευκλείδη Τσακαλώτου
Αίσθηση προκάλεσε και η επισήμανση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε το Στέφανο Κασσελάκη ότι επιθυμεί μέσω της αδιαμεσολάβητης σχέσης του με την κοινωνία να καταργήσει τα συλλογικά όργανα, ότι “η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες”. Η συγκεκριμένη αναφορά πυροδότησε συζητήσεις πως το επόμενο διάστημα μπορεί η Ομπρέλα ή κάποια στελέχη της να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθώς συνοδεύτηκε και από το ακόλουθο σχόλιο: “Είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες”. Προηγουμένως είχε πει ότι πολλοί μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση…
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το κλίμα να είναι ήδη βαρύ καθώς τα στελέχη της Ομπρέλας που συμμετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία κοινοποίησαν κείμενό τους το οποίο επί της ουσίας αμφισβητεί την ηγεσία Κασσελάκη καθώς και το περιεχόμενο της πολιτικής του. Στο κείμενο γίνεται λόγος για ραγδαία αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ που επιδεινώνεται από πολιτικές συμπεριφορές της νέας ηγεσίας του, η οποία κινείται εκτός των προγραμματικών θέσεων και του Καταστατικού του κόμματος.
Ασκείται κριτική για την “μονόπλευρη” αντιμετώπιση της πολύνεκρης κρίσης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και καλείται η ηγεσία να εναρμονιστεί με την παράδοση δημοκρατικής αλληλεγγύης του λαού μας με τη διεθνή απαίτηση για σεβασμό της νομιμότητας καθώς και με την απόφαση του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Καταπέλτης είναι το κείμενο των 9 στελεχών της Ομπρέλας που συμμετέχουν στο όργανο για την ομιλία του προέδρου του κόμματος στον ΣΕΒ διότι δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη να νομοθετηθεί εκ νέου η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και μίλησε με προσωπικές απόψεις για τα stock options “που αποτελούν θέσεις του Κ. Μητσοτάκη και είχε αποδοκιμάσει ρητά στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας”. Επίσης, ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγορείται στο κείμενο της μειοψηφίας ότι υιοθετεί νεοφιλελεύθερες θέσεις όπως για τη συνεργασία κεφαλαίου και εργασίας και την ευελιξία της εργασίας. Αναφορά γίνεται στο ότι “ανάμεσα στους δύο γύρους των εκλογών, ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να απειλήσει δημόσια όσους βουλευτές και άλλους “υπονομεύουν” κατά τη γνώμη του την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα έχουν θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος” κάτι που επισημαίνεται ότι γίνεται σε αντίθεση με το άρθρο 39 του Καταστατικού. Μάλιστα επισημαίνεται ότι η πορεία προς το Συνέδριο για το οποίο η Ομπρέλα επιμένει ότι πρέπει να γίνει το Νοέμβριο “δεν πρέπει να σφραγιστεί από πραξικοπηματικές κινήσεις και αρχηγικές μεσσιανικές πρακτικές που περιθωριοποιούν το κόμμα”. Το κείμενο υπογράφουν οι: Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χαρά Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης.
- Κούρσα-«θρίλερ» αναμένεται στις ΗΠΑ: 10 λόγοι που τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ μπορούν να ποντάρουν στη νίκη
- Αχαρνές: Νεκρός κρατούμενος που είχε λιποθυμήσει στο αστυνομικό τμήμα
- Αναμένοντας τον «Θείο από την Αμερική»: Ο παλιός είναι αλλιώς ή ο νέος πιο σταθερός για την Άγκυρα; Ποιον θα ψήφιζαν οι Τούρκοι
- Σε συναγερμό ξανά η Ισπανία: Έρχονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - «Μην ταξιδεύετε, εκτός αν είναι απαραίτητο»