Πολιτική | 27.10.2023 06:15

Πώς διαβάζουν στο ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες δημοσκοπήσεις: Οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ και η στρατηγική Ανδρουλάκη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την δυναμική που είχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές κεφαλαιοποιεί το ΠΑΣΟΚ, καθώς σύμφωνα με τις δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις όχι μόνο καταγράφει κέρδη αλλά πλέον κοιτάζει στα μάτια τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί που στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι τα κέρδη θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα το κόμμα να περάσει στη δεύτερη θέση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της Metron Analysis το ΠΑΣΟΚ καταγράφει κέρδη παραπάνω από μια  μονάδα (από 11,8 στο 13,4%) ενώ στην αντίστοιχη της GPO η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο όριο του στατιστικού λάθους (μια μονάδα). Στην ίδια δημοσκόπηση αρκετοί στο κόμμα στέκονται σε ένα ποιοτικό στοιχείο, στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός όπου ναι μεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται δεύτερος μπροστά από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.  

Την ίδια ώρα, ένα ακόμα στοιχείο που καταγράφουν είναι η μετακίνηση ψηφοφόρων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis. Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει το 6,4% των διαρροών από τον ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται πίσω κατά περίπου μια μονάδα από το ΚΚΕ. Η στρατηγική δηλαδή απεύθυνση του Νίκου Ανδρουλάκη προς τον κόσμο Αριστεράς, όπως εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Open, δείχνει σύμφωνα με πηγές της Χ. Τρικούπη να έχει αντίκρισμα.  

Παράλληλα, «κλεφτές» ματιές ρίχνουν στα ποιοτικά στοιχεία που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και συγκεκριμένα, το γεγονός  το 85% αξιολογεί αρνητικά τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι μόλις 9% που αξιολογεί θετικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ότι πλέον το «ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» και πως μπορούν να αναδειχθούν ως τη μόνη αξιόπιστη αντιπολίτευση. Εξ ου κιόλας, κατατέθηκαν 8 παρεμβάσεις για  την αναγέννηση του ΕΣΥ και παρουσιάστηκε ένα  συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις δομές υγείας στα ελληνικά νησιά.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα πολιτικό κενό από το δεύτερο κόμμα, που τυπικά αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση, αν και τα ποσοστά μας δεν διαφέρουν σημαντικά. Παρατηρήστε πώς έχει κινηθεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τόσο κοινοβουλευτικά όσο και εξωκοινοβουλευτικά το διάστημα μετά τις εθνικές εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας, ξεκαθαρίζοντας πως ο δικός μας στόχος είναι να παρουσιάσουμε μια ισχυρή πρόταση εξουσίας στις επόμενες εκλογές, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Δεν συζητάμε κανένα άλλο σενάριο που θα μας παρεκκλίνει από αυτήν την πορεία.  

ΠΑΣΟΚειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΝίκος Ανδρουλάκης