Πολιτική | 06.11.2023 12:24

Τεμπονέρας στο OPEN: Θα κριθούμε από την ουσία, όχι την επικοινωνία - Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει ιδεολογικό άλμα στο κενό

Newsroom

«Όσοι επιδιώκουν μια τυφλή σύγκρουση ή μια πάση θυσία διάσπαση αυτή τη στιγμή δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στο κόμμα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, επισήμανε πως «η μάχη πρέπει να δοθεί εντός ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μπροστά μας το Συνέδριο που πράγματι μπορεί να γεφυρώσουμε διαφορές και ζητήματα που έχουμε στο εσωτερικό μας να τα λύσουμε».

Αρχικά, μιλώντας για το πού οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε: «Είναι η συνέχεια μιας πορείας που έχει ξεκινήσει από την διπλή ήττα των εκλογών και ακολούθησε και η ήττα των αυτοδιοικητικών και το σοκ της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα. Όλα αυτά έχουν φέρει τη χώρα σε μια περιδίνηση, μεσολάβησε και το ελπιδοφόρο μήνυμα της εκλογής του κ. Κασσελάκη και η μαζική προσέλευση των 150.000 ψηφοφόρων που έδωσε μια δυναμική. Από κει και πέρα όμως η προεδρική εκλογή, ακριβώς επειδή δεν έχει μεσολαβήσει ένα Συνέδριο που θα κάνει τον απολογισμό και την αυτοκριτική, δεν μπορούσε να λύσει υπαρκτές διαφορές που βρίσκονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό έχουμε προγραμματίσει το Συνέδριο στα τέλη του Φλεβάρη».

«Θα κριθούμε από την ουσία, όχι την επικοινωνία»

Για το πώς ήταν ο πρώτος 1,5 μήνας προεδρίας του κ. Κασσελάκη σχολίασε: «Είναι ένα πρόσωπο που είναι καινούριο στα πολιτικά πράγματα της χώρας, δείχνει όμως εργατικότητα, μια επικοινωνιακή δυνατότητα πολύ μεγάλη, ξένη θα έλεγα για τα ελληνικά πρότυπα. Αυτό βεβαίως θα πρέπει να πλαισιωθεί μέσα από τις προγραμματικές μας θέσεις, να αποσαφηνίσουμε το ιδεολογικό/πολιτικό μας στίγμα και να καταθέσουμε αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία. Δηλαδή ένα ολοκληρωμένο ελεγκτικό σχέδιο που θα απαντά στην καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών. Από αυτό θα κριθούμε τελικά και όχι από την επικοινωνία, αλλά την ουσία».

«Δεν υπάρχουν ούτε φυτευτοί και βαλτοί, ούτε βαρίδια και υπονομευτές»

Για το εάν μπορεί να υπάρξει ενότητα στο κόμμα, επισήμανε πως: «Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε φυτευτοί και βαλτοί, ούτε βαρίδια και υπονομευτές. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πέσουν οι τόνοι και από κει και πέρα να επικεντρωθούμε σε μια πολιτική συζήτηση που είναι χρήσιμη και αναγκαία. Προσωπικά έχω πει πως δεν συμφωνώ με τις διαγραφές και ο χώρος δεν έχει πολιτική διαγραφών. Από κει και πέρα δεν μπορώ να εκφράσω και την απόλυτη αποδοκιμασία μου σε εκφράσεις που ακούστηκαν για βαλτούς και σύστημα διαπλοκής στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε θεσμοθετήσει όργανα που το κρίνουν, υπάρχει Επιτροπή Δεοντολογίας που θα αποφασίσει το αμέσως επόμενο διάστημα».

Σε ερώτηση για το ποιος εξυπηρετείται από την διαδικασία των διαγραφών ο κ. Τεμπονέρας είπε: «Όσοι επιδιώκουν μια τυφλή σύγκρουση ή μια πάση θυσία διάσπαση αυτή τη στιγμή δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά με εμπρηστικές δηλώσεις, όσοι συνεχίζουν και τροφοδοτούν την εσωστρέφεια με δηλώσεις που καταφέρονται κατά μιας νόμιμα εκλεγμένης ηγεσίας, μπαίνουν σε μια αντιπαράθεση που είναι κενή και αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση».

Για τις υποκλοπές 

Για το ζήτημα των υποκλοπών είπε πως «δεν καθορίζουμε τη στάση μας με βάση το τι λέει η κοινή γνώμη. Ένα ζήτημα που φαίνεται ότι έχει υπάρξει και έχει διασύρει την χώρα διεθνώς, ένα ζήτημα που φέρεται από το Μέγαρο Μαξίμου, από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, με βάση τα δημοσιεύματα, να έχουν αποσταλεί μηνύματα κατά εισαγγελικών λειτουργών, πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών, δεν είναι ζήτημα το εάν το αναγνωρίζει η κοινή γνώμη ως λιγότερο σημαντικό. Είναι ζήτημα κράτους – δικαίου, που εκθέτει τη χώρα και πρέπει να πέσει γρήγορα και άμεσα άπλετο φως. Για αυτό πήραμε την πρωτοβουλία δια του προέδρου μας να πάμε στον Άρειο Πάγο και να ζητήσουμε την επίσπευση της διαδικασίας και την εις βάθος διερεύνηση και για αυτό συναντάται σήμερα ο κ. Κασσελάκης και με τον κ. Μενουδάκο, της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων αλλά και τον κ. Ράμμο. Όλοι οι δημοκράτες πολίτες αναγνωρίζουν πως δεν μπορεί μια τέτοια σκιά να συνεχίζει να υπάρχει».

«Με όμορους πολιτικούς χώρους οι συμπράξεις και οι συμμαχίες είναι απολύτως αναγκαίες»

Σε ερώτηση για το εάν μπορούν να υπάρξουν γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Με όμορους πολιτικούς χώρους οι συμπράξεις και οι συμμαχίες είναι απολύτως αναγκαίες γιατί πρέπει να συνθέσουμε ένα δημοκρατικό μέτωπο, όχι αόριστο, όχι απροσδιόριστο αλλά με συγκεκριμένες κατευθύνσεις».

Με αφορμή εκδήλωση που διοργανώνεται και στην οποία θα μιλήσουν μέλη της «Ομπρέλας» του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ανοιχτοί στην δημιουργία νέου κόμματος ο κ. Τεμπονέρας σχολίασε: «Αν υπάρχουν σκέψεις για κάτι περισσότερο, αυτό κατά την άποψή μου συνιστά ένα άλμα στο κενό. Η μάχη πρέπει να δοθεί εντός ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε μπροστά μας το Συνέδριο που πράγματι μπορεί να γεφυρώσουμε διαφορές και ζητήματα που έχουμε στο εσωτερικό μας να τα λύσουμε. Το ζητούμενο είναι το Συνέδριο να καταλήξει σε ένα σχέδιο το οποίο στα νέα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί να υπάρχουν πολιτικές θέσεις».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει ιδεολογικό άλμα στο κενό»

«Αισιοδοξώ πως θα επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές, θεωρώ πως το χάσμα είναι ψυχολογικό και λιγότερο πολιτικό και θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε από ίδρυσεώς του ένας τόπος διαφορετικών τάσεων της Αριστεράς, είχαμε ζητήματα ιδεολογικά και στο παρελθόν. Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος πως συγκρούονται δύο κόσμοι και θεωρώ πράγματι πως οι προγραμματικές μας θέσεις δεν έχουν αλλάξει και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει ιδεολογικό άλμα στο κενό», συνέχισε. 

«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε σχέση ούτε με τρολς»

Για τις καταγγελίες του Πάνου Σκουρλέτη για τρολς στο διαδίκτυο που τον στοχεύουν ο κ. Τεμπονέρος σχολίασε: «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε σχέση ούτε με τρολς, μιλάμε πάντα με τα πρόσωπά μας καθαρά, μιλάμε επωνύμως, δημόσια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με κουκούλες και ανθρώπους που κρύβονται άρα διαχωρίζουμε τη θέση μας.

Καταλαβαίνω πως (ο κ. Σκουρλέτης) εκτιμά πως υπάρχει μια προσωπική στόχευσή του και έχει δικαίωμα, όπως κάθε Έλληνας πολίτης να απευθυνθεί στις Αρχές και τη Δικαιοσύνη για να προστατευτεί. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα».

ειδήσεις τώραΔιονύσης ΤεμπονέραςΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑ