Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Τα δεδομένα πριν τη… μάχη στο President
Σπύρος ΡαπανάκηςΣε ρυθμούς Μαραθωνίου κινείται η Αθήνα με χιλιάδες δρομείς από όλο τον κόσμο να ετοιμάζονται για την κλασσική διαδρομή, ωστόσο, τα πολιτικά και δημοσιογραφικά βλέμματα θα είναι στραμμένα στο ξενοδοχείο President που θα φιλοξενήσει σε λίγες ώρες την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για τον χαρακτήρα της συνεδρίασης ταιριάζουν όλα τα δημοσιογραφικά κλισέ περί κρισιμότητας και ιστορικότητας -αλλά αυτό ήταν δεδομένο.
Η χθεσινή παρέμβαση εν είδει διαγγέλματος από τον Στέφανο Κασσελάκη που προανήγγειλε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην βάση για την διαγραφή των Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη, Τζουμάκα έβαλε… φωτιά στα τόπια. Έτσι, το κλίμα στην συνεδρίαση μυρίζει μπαρούτι. Τόσο μέσα στην αίθουσα, όσο έξω από αυτήν καθώς από χθες παρατηρείται κινητοποίηση μέσω social media οπαδών που αναφέρονται στην προεδρική ομάδα ενώ αναμένεται παρουσία και αρκετών μελών του κόμματος που πρόσκεινται στην μειοψηφία.
Μαραθώνια σύσκεψη μετά φαγητού
Εξάλλου το ενδιαφέρον χτυπάει κόκκινο. Όλοι και όλες αναμένουν την εισηγητική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Θα διατηρήσει τους υψηλούς τόνους; Θα επιμείνει στο δημοψήφισμα; Θα υιοθετήσει μια λογική κατευνασμού; Το χθεσινό βράδυ θύμιζε προετοιμασία πριν τη μάχη. Μαραθώνια ήταν η χθεσινή σύσκεψη της κομματικής ηγεσίας, για την ακρίβεια το δείπνο στο οποίο συμμετείχαν πέραν του Προέδρου, οι γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, η εκπρόσωπος τύπου Δώρα Αυγέρη, ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Μανόλης Καπνισάκης, και ο Π. Παπαγωργίου. Κύριο πιάτο στο μενού η πρόταση - βόμβα για δημοψήφισμα. Αν και ο Στέφανος Κασσελάκης το πρωί της Παρασκευής μίλησε για δημοψήφισμα με ερώτημα τις διαγραφές των 4, πρόταση με σοβαρά καταστατικά ζητήματα πέραν της πολιτικής κλιμάκωσης, οι χθεσινοβραδινές διαρροές σημείωναν ότι μπορεί να αλλάξει το ερώτημα. Πηγές κοντά στον πρόεδρο του κόμματος, ανέφεραν ότι το δημοψήφισμα δεν θα αφορά τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών αλλά την ύπαρξη κανονιστικού πλαισίου και του σεβασμού στο καταστατικό. Διαρροές που στην συνέχεια διαψεύστηκαν για να επανέλθουν λίγη ώρα αργότερα. Μέσα στο αλαλούμ υπήρχε μια σταθερή απάντηση των συνομιλητών του Στέφανου Κασσελάκη: Ο πρόεδρος δεν θα κάνει πίσω.
Τα δεδομένα, η δυσφορία των «προεδρικών» και η πρόταση μομφής
Η πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα μετέβαλε άρδην τα δεδομένα μέσα σε λίγες ώρες:
1. Προκάλεσε έντονη ενόχληση και δυσφορία σε στελέχη που είχαν κρατήσει έως σήμερα στάση ουδετερότητας ή και στήριξης στον πρόεδρο.
2. Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να μην επιμείνει και να πάρει πίσω την πρόταση για δημοψήφισμα. Κάθετη διαφωνία εξέφρασαν και οι Νίκος Μπίστης, Γιάννης Ραγκούσης. «Δεν υπήρχε κανένας λόγος για μια τέτοια κίνηση που θα επιδεινώσει το κλίμα», μας έλεγε κορυφαίος κομματικός παράγοντας εκ των υποστηρικτών του προέδρου. Διαφωνία εξέφρασε και ο Κώστας Ζαχαριάδης.
3. Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονη δυσαρέσκεια εξέφρασαν και ιστορικά στελέχη του κόμματος που διατηρούν επαφές με τον πρώην πρωθυπουργό, όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Όσον αφορά τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα παρευρεθεί στην συνεδρίαση.
4. Πείσμωσε τα στελέχη της Ομπρέλας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην χθεσινοβραδινή σύσκεψη, αποφασίστηκε να πάνε κανονικά στην συνεδρίαση, όχι απλώς για να αποχωρήσουν αλλά για να δώσουν πολιτική μάχη, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος της τάσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
5. Σκληρή σύγκρουση θα δοθεί και από την πλευρά των 6+6. Στο κείμενο που θα κατατεθεί αντιπαραθετικά με την εισήγηση και στο οποίο θα ασκείται σφοδρή κριτική καθώς θα αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ξεπεράστηκαν τα όρια
6. Η πρόταση μομφής προς τον πρόεδρο κατά την καταστατική πρόβλεψη υπάρχει πάντα πάνω στο τραπέζι- χρειάζεται 50+1- , χωρίς να μοιάζει αυτή τη στιγμή η πιθανότερη επιλογή. Πολύ πιθανό μοιάζει ωστόσο το ενδεχόμενο να τεθεί στην αρχή της διαδικασίας θέμα ψηφοφορίας για την πρόταση Κασσελάκη σχετικά με το δημοψήφισμα. Η πρόταση αυτή δεν αποκλείεται να συσπειρώσει την πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε., όχι μόνο δηλαδή της λεγόμενης αντιπολίτευσης.
7. Την αντίθεση του στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τις διαγραφές εκφράζει και ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος αναμένεται επίσης να καταθέσει κείμενο παρέμβασης, ως οδικό χάρτη για την υπέρβαση της κρίσης και την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Αδιέξοδο και εγκλωβισμός
Όλοι και όλες λοιπόν στρέφουν το βλέμμα στην ομιλία Κασσελάκη. Σε κάθε περίπτωση, ο αυτοεγκλωβισμός μοιάζει δεδομένος. Η απόφαση του να επιταχύνει τόσο απότομα ενέχει τον κίνδυνο να βρει σε τοίχο. Κίνηση ηγετικής ισχύος, μπλόφα ή ρίσκο που δεν βγήκε, το αποτέλεσμα ήταν να συσπειρώσει απέναντι στην πρόταση του σχεδόν όλο το κόμμα σε λίγες μόλις ώρες. Αν κάνει πίσω θα βάλει απέναντι του τον σκληρό πυρήνα των ανθρώπων που τον στηρίζουν καθώς θα το ερμηνεύσουν ως υποχώρηση και ήττα ενώ οι οπαδοί του θα το εκλάβουν πιθανότατα ως κωλοτούμπα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η διήμερη συνεδρίαση κάθε άλλο παρά αναίμακτη θα είναι ενώ χωρίς καμία αμφιβολία, το πρωί της Δευτέρας ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα άλλο κόμμα.
- ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
- Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
- Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
- Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο