Πολιτική | 13.11.2023 20:00

Το σχόλιο της Έλλης Στάη στο OPEN για τον ΣΥΡΙΖΑ: Θα μείνουν ενωμένοι Κασσελάκης και Αχτσιόγλου ως τις ευρωεκλογές; Τα ερωτήματα μετά την ΚΕ

Newsroom

Τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής κατά την οποία αποχώρησαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η «Ομπρέλα», αλλά και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο κόμμα, με τις ισορροπίες μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Έφης Αχτσιόγλου να κρέμονται από μία κλωστή, σχολίασε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η Έλλη Στάη. 

«Έσπρωξε» ιστορικά στελέχη προς την έξοδο ο Κασσελάκης με τη φρασεολογία του;

Όπως τόνισε η δημοσιογράφος, «Ζήσαμε ένα πολιτικό – πολιτισμικό σοκ σε απευθείας μετάδοση με χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχουμε ξαναδεί – ούτε και σε προηγούμενες διασπάσεις. Η ατμόσφαιρα στην ΚΕ ήταν αγοραία, με προπηλακισμούς, γιουχαΐσματα, απίστευτες προσβολές, και από τις δύο πλευρές. Από την πλευρά του, ο Κασσελάκης φάνηκε ότι πήγε αποφασισμένος για την επιθετική πολιτική απέναντι στους «συντρόφους» του, όπως τους αποκαλούσε – γιατί αλλιώς δεν είχε νόημα να βγαίνει στα μικρόφωνα και να βγάζει αυτό τον θυμό και την οργή, ούτε, φαντάζομαι, ότι ήταν prima vista αυτά που είπε περί πουμαρό κλπ. Μάλλον, όλα αυτά τα είχε κάνει πρόβα, ακριβώς για να τους χτυπήσει, να τους πονέσει και να τους προσβάλλει. Βεβαίως, όλα αυτά δεν τα έκανε για την "Ομπρέλα", η οποία ήδη είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αναχωρήσει. Τα έκανε για να δείξει τι είναι αυτό το οποίο πρέπει να μείνει στο κόμμα, αλλά και να εξωθήσει και άλλους προς την πόρτα, ή να δειλιάσουν και να συμμαζευτούν. Ο Κασσελάκης πήγε αποφασισμένος, δεν του ξέφυγαν αυτά. Και από την άλλη πλευρά, όμως, ακούστηκαν απίστευτα πράγματα. Από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου, μετά τη διαρροή που έδωσε ο Κασσελάκης για το τηλέφωνο που ισχυρίζεται ότι την πήρε, ακούστηκε ο χαρακτηρισμός "alt - right". Στην πραγματικότητα, δηλαδή, τον είπε φασίστα. Το χάος ανάμεσά τους είναι, πια, βαθιά πολιτικό». 

Η Έλλη Στάη συμπλήρωσε ότι, «αυτή τη στιγμή παίζεται το στοίχημα του τι θα κάνει η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου. Το ερώτημα, μάλλον δεν είναι αν θα μείνει ή θα φύγει, αλλά πότε, με ποιους όρους και πόσους θα πάρει μαζί της. Μένει, επίσης, να δούμε τι θα γίνει σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, γιατί εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα. Το "παιχνίδι" στο τι δύναμη μπορεί να συγκροτήσουν οι άλλοι μέσα στη βουλή καθώς, ΚΟ συγκροτείται με το λιγότερο 10 βουλευτές.

Υιοθετεί τη ρητορική των τρολ περί υπονόμευσης του Τσίπρα ο Κασσελάκης;

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Παναγιώτης Στάθης. «Μετά από αυτά που ειπώθηκαν στην κεντρική επιτροπή είναι σαφές ότι, μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει, και ψυχικό και πολιτικό και αισθητικό χάσμα. Αυτά που ειπώθηκαν από την πλευρά Κασσελάκη είναι αδιανόητα καθώς τούς είπε, μπροστά σε όλο τον κόσμο, ότι, επί της ουσίας ήταν αυτοί που υπονομεύανε τον Τσίπρα. Είναι ξεκάθαρο ότι, όταν ο Κασσελάκης αναφέρεται σε «πέμπτη φάλαγγα» -και το λέει στον Φίλη, τον Σκουρλέτη, την Αχτσιόγλου, τον Τσακαλώτο-, είναι σαν να τούς λέει ότι υπονομεύσανε τον Τσίπρα. Ποιος άλλος τα έλεγε αυτά πριν τις εκλογές; Τα περίφημα τρολ του σκοτεινού διαδικτύου όπως τα περιέγραψε -όψιμα- ο Σκουρλέτης. Σαν να λέει ότι, αυτά που λέγονταν τότε, ο Κασσελάκης τα υιοθετεί. Και η πλευρά Αχτσιόγλου θέτει θέμα, εφόσον τα υιοθετεί τώρα, μήπως εκπορεύονταν από τον ίδιο το προηγούμενο διάστημα;

Θα (παρα)μείνει ανύπαρκτη στον ΣΥΡΙΖΑ ως τις Ευρωεκλογές η Αχτσιόγλου;

Η Έλλη Στάη συμπλήρωσε πως, «αυτό που δείχνουν μέχρι στιγμής για το πού πάει αυτό που έχει απομείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι κρίσιμο να δούμε τι θα κάνει η Έφη Αχτσιόγλου και -κυρίως- πόσοι βουλευτές θα την ακολουθήσουν. Από εκεί και μετά βλέποντας, αν υπάρξουν δύο κόμματα του πρώην ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή, με τελείως διαφορετικά πρόσωπα. Όσοι θέλουν να φύγουν, θα πρέπει να το κάνουν γρήγορα και αυτό είανι κάτι που θα επιταχύνει τις εξελίξεις. Ή, υπάρχει το ενδεχόμενο να μείνουν και να πάνε με τον Κασσελάκη – ο οποίος, είναι σαφές ότι δεν τους θέλει. Και αυτό φαίνεται και από τον «υπαρχηγό» του Κασσελάκη, τον Πολάκη, που απειλεί ότι θα βγάλει τα "άπλυτα" των διαφωνούντων στη φόρα – όχι μόνο του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και όποιου άλλου φύγει. Το θέμα είναι τι θα γίνει μέχρι να φτάσουμε ως τις Ευρωεκλογές. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η κ. Αχτσιόγλου δεν έχει πολλά περιθώρια να παραμείνει. Η χθεσινή της στάση δεν της επιτρέπει να μείνει σε ένα κόμμα, του οποίου τον πρόεδρο χαρακτηρίζει "alt - right". Γιατί, αν μείνει ως τις ευρωεκλογές, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα λέει η Αχτσιόγλου. Θα είναι ανύπαρκτη ως τότε; Το να φύγει η ίδια και οι υπόλοιποι που είναι μαζί της, θα είναι μονόδρομος». 



ΣΥΡΙΖΑΈφη Αχτσιόγλουειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςΠαύλος ΠολάκηςΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΈλλη Στάη