Καιρίδης στο ethnos.gr: Η Τουρκία σήμερα δείχνει να συνεργάζεται στο μεταναστευτικό αλλά δεν χωράει κανένας εφησυχασμός
Κατερίνα Κοκκαλιάρη«Η Τουρκία έχει αλλάξει συμπεριφορά και συνεργάζεται σήμερα πολύ καλύτερα για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης στον Έβρο και στο Αιγαίο» σημειώνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει εφησυχασμός. «Εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και σε συνεχή εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο» αναφέρει σε συνέντευξη του στο ethnos.gr.
Όσον αφορά στην διευκόλυνση στην έκδοση τουριστικής βίζας σε Τούρκους πολίτες επισημαίνει πως «πρόθεση είναι Τούρκοι τουρίστες να μπορούν να εκδίδουν θεώρηση εισόδου επιτόπου επί ελληνικού εδάφους στα λιμάνια των νησιών μας, κάτι που θα αυξήσει κατά πολύ τις αφίξεις τουριστών όλο το χρόνο».
Ο Δημήτρης Καιρίδης αναφέρεται και στην ανάγκη για «ένα σύγχρονο και αξιόπιστο μηχανισμό νόμιμης μετανάστευσης» και επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «στο πλαίσιο αυτό προχωράμε στη σύναψη διμερών συμφωνιών για μετακλήσεις εργαζομένων από συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού, ενισχύουμε με προσωπικό και εξοπλισμό τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στις αδειοδοτήσεις και μετακλήσεις εργαζομένων ενώ προχωράμε στο συνολικό επανασχεδιασμό του συστήματος».
Τέλος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογραμμίζει στη συνέντευξη του πως η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρόσθετους πόρους 2 δισ. το 2024. « Το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η αντιμετώπιση του αφορά τον Ευρωπαίο φορολογούμενο συνολικά και όχι τον Έλληνα μεμονωμένα, και αυτό είναι κάτι που γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό» σημειώνει.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μείωση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία. Εκτιμάτε πως αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου θα «κλειδώσει» μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών;
Η Τουρκία έχει αλλάξει συμπεριφορά και συνεργάζεται σήμερα πολύ καλύτερα για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης στον Έβρο και στο Αιγαίο. Από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουμε τακτικές επαφές τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο με την τουρκική πλευρά. Η αποφασιστική στάση της Ελλάδας στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 συνέβαλε στην αλλαγή αυτή. Δεν μπορώ να ξέρω πόση διάρκεια θα έχει αλλά προς το παρόν τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Στο μεταξύ εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και σε συνεχή εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο: ολοκληρώνουμε τον φράχτη στον Έβρο, εξοπλίζουμε περαιτέρω το λιμενικό και την αστυνομία με σκάφη, οχήματα, κάμερες και ότι άλλο χρειάζονται για την αυστηρή προστασία των συνόρων.
Όσον αφορά στο θέμα της τουριστικής βίζας σε Τούρκους πολίτες ποια θα είναι η διάρκεια και τι ακριβώς θα προβλέπεται;
Η διευκόλυνση στην έκδοση τουριστικής βίζας σε Τούρκους πολίτες μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό μέτρο που θα ενισχύσει τις οικονομίες των ακριτικών νησιών μας στο Ανατολικό Αιγαίο. Προϋπόθεση του είναι η ελληνοτουρκική προσέγγιση και η καλή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτές οι προϋποθέσεις υπάρχουν σήμερα και έτσι μπορεί κανείς να αισιοδοξεί. Ήδη, η υποδοχή που βρήκε το ενδεχόμενο αυτό από τους νησιώτες μας (τοπικές αρχές, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και απλοί πολίτες) είναι ενθουσιώδης. Υπάρχουν μια σειρά από πολιτικά και τεχνικά θέματα που απομένουν να λυθούν αλλά αξίζει πραγματικά ο κόπος να τα παλέψουμε. Πρόθεση είναι Τούρκοι τουρίστες να μπορούν να εκδίδουν θεώρηση εισόδου επιτόπου επί ελληνικού εδάφους στα λιμάνια των νησιών μας, κάτι που θα αυξήσει κατά πολύ τις αφίξεις τουριστών όλο το χρόνο.
Έχετε αναφερθεί σε μια νομοθετική πρωτοβουλία για τους εργάτες γης και μιλήσατε για την ανάγκη ενός νόμιμου μηχανισμού μετανάστευσης. Τι ακριβώς θα προβλέπει η ρύθμιση και πόσα άτομα θα αφορά;
Η Ελλάδα χρειάζεται έναν σύγχρονο και αξιόπιστο μηχανισμό νόμιμης μετανάστευσης για νόμιμη, ποιοτική, λελογισμένη, με όρους και κανόνες, εργασιακή κινητικότητα από το εξωτερικό με βάση τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και τις προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό προχωράμε στη σύναψη διμερών συμφωνιών για μετακλήσεις εργαζομένων από συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού, ενισχύουμε με προσωπικό και εξοπλισμό τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στις αδειοδοτήσεις και μετακλήσεις εργαζομένων ενώ προχωράμε στο συνολικό επανασχεδιασμό του συστήματος.
Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα στο μεταναστευτικό; Και τι απαντάτε σε όσους ασκούν κριτική (για παράδειγμα σε όσους αναφέρονται σε επαναπροωθήσεις );
Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και η διευκόλυνση της νόμιμης, ποιοτικής, λελογισμένης μετανάστευση, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας. Θέλουμε ένα μοντέλο στο οποίο δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές αλλά εμείς οι ίδιοι, ως οργανωμένη ελληνική πολιτεία, θα αποφασίζουμε ποιοι, πόσοι, και για πόσο θα εργάζονται στη ραγδαία αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία. Ως προς την κριτική νομίζω ότι είναι πια φανερό ότι η συζήτηση περί επαναπροωθήσεων εξυπηρετούσε, σε μεγάλο βαθμό, μια πολιτική σκοπιμότητα εναντίον της πετυχημένης και αποτελεσματικής μας πολιτικής, της αυστηρής αλλά δίκαιης προστασίας των συνόρων. Το ελληνικό Λιμενικό αποτρέπει και, όπου παραστεί ανάγκη, διασώζει.
Στην ευρωπαϊκή συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για το μεταναστευτικό. Ποιες κινήσεις γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση;
Η έξαρση της μεταναστευτικής πίεσης δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες για χρηματοδότηση. Η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρόσθετους πόρους 2 δισ. το 2024. Η καλή συνεργασία μας με την Επιτροπή έχει ήδη αποφέρει πρόσθετες έκτακτες χρηματοδοτήσεις πέραν των συμφωνηθέντων. Το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η αντιμετώπιση του αφορά τον Ευρωπαίο φορολογούμενο συνολικά και όχι τον Έλληνα μεμονωμένα, και αυτό είναι κάτι που γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό. Η πρόσθετη χρηματοδότηση είναι μέρος της αλληλεγγύης που διεκδικούμε γιατί δικαιούμαστε.
- Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
- Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
- Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
- Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του