Πολιτική | 25.11.2023 06:55

Στόχος του ΠΑΣΟΚ... να επιβάλλει την ατζέντα του - Τι απαντά η Χαριλάου Τρικούπη στις συζητήσεις για ενδεχόμενες προσχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Η δεύτερη θέση -δημοσκοπικά τουλάχιστον- ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Όμως κατά κοινή ομολογία τα δύσκολα για τον Νίκο Ανδρουλάκη τώρα ξεκινούν. Κι αυτό διότι βασικός του αντίπαλος είναι πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τουλάχιστον από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τη ΝΔ στη Βουλή αυτό έχει γίνει αντιληπτό και από την κυβέρνηση. «Στόχος μας είναι να βάζουμε τα δικά μας θέματα, να μην ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ την ατζέντα της ΝΔ», τονίζουν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη. Ποια είναι αυτά; Το ζήτημα της στέγασης, η κατάργηση της βίζας, η ενεργειακή κρίση, η αναγέννηση του ΕΣΥ, αλλά και το δημογραφικό. Ζητήματα που ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αναδείξει σε αρκετές τοποθετήσεις του.

Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δημοσκοπήσεις, τονίζοντας ότι «δεν πανηγυρίζουμε αφού υπάρχουν κίνδυνοι». Οι κίνδυνοι εξηγούν είναι να πιστέψουμε ότι καταφέραμε κάτι τεράστιο ενώ είμαστε ακόμα στην αρχή. Παρ’ όλα αυτά στα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν αφενός ότι υπάρχει μια τάση για αύξηση των ποσοστών και αφετέρου ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι γίνεται μια συγκεκριμένη δουλειά. Όπως για παράδειγμα η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής όπου μπορεί χθες να απορρίφθηκε αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το στίγμα του. Ειδικότερα, προειδοποίησε πως στόχος της ΝΔ είναι «να καλύψει ένα οικονομικό έγκλημα που οδήγησε σε αυτή την τραγωδία» και παράλληλα «να καλύψει τον αρμόδιο Υπουργό υπουργό και τα γαλάζια τέκνα ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ». «Ο βιασμός της λογικής έχει όρια. Δεν μιλάμε για οποιαδήποτε υπόθεση, δεν δίνει περιθώριο για φαυλότητα, μιλάμε για τον θάνατο 57 συνανθρώπων μας», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

«Όχι» σε γενίτσαρους

Στο μεταξύ, η συζήτηση για ενδεχόμενες προσχωρήσεις στελεχών που είχαν βρει στέγη κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει, διότι αρκετοί ενδεχομένως να θελήσουν να επιστρέψουν. Σύμφωνα με στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει να… αποκλειστεί. «Δεν συνομιλούμε με πρόσωπα, αλλά με την κοινωνία», λένε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε συνέντευξή του το έκανε πιο ξεκάθαρο: «Στο ΠΑΣΟΚ δε θα επιστρέψουν γενίτσαροι. Ο κόσμος θα μας ψηφίσει για την αξιοπιστία μας. Δε θα μας ψηφίσει επειδή κάποιοι πηγαινοέρχονται στα κόμματα. Αυτό είναι ένα κόμμα σούπερ μάρκετ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που το έκανε, το πληρώνει σήμερα».

ΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΧαριλάου ΤρικούπηΝίκος Ανδρουλάκης