Βουλή: Ξεκινά η μάχη του προϋπολογισμού – Τα «όπλα» της κυβέρνησης και πώς διαβάζει το Μαξίμου τις δημοσκοπήσεις
Κατερίνα Κοκκαλιάρη«Πρεμιέρα» σήμερα για την πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και η κυβέρνηση θέλει να εστιάσει σε μια ατζέντα οικονομίας, καθώς η πορεία των τιμών αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών. Δεδομένο είναι πως η συζήτηση ξεκινά σε μία εποχή που δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και ένα πακέτο μέτρων ανακοινώθηκε. Παράλληλα όμως στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να «τρέξουν» και θέματα που άπτονται της οικονομίας και να απαντήσουν στα βέλη της αντιπολίτευσης.
Από το Μαξίμου αυτό που τονίζεται είναι πως η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική τα τελευταία χρόνια παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, ξεπερνώντας πολλές φορές τις προβλέψεις. Μεταξύ άλλων εστιάζουν σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων όπως η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η υποχώρηση της ανεργίας, η πορεία των εσόδων κ.α.
Αυτό που τα κυβερνητικά στελέχη θα υπογραμμίσουν κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συζήτησης στη Βουλή είναι πως και το 2024 θα συνεχιστεί η ίδια συνταγή και θα συνδυαστεί η «δημοσιονομική σταθερότητα με την κοινωνική ευαισθησία». Η προσοχή είναι στραμμένη στα ευάλωτα νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διάστημα απαιτηθεί, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τις αντοχές της οικονομίας.
Στις ομιλίες τους στην Ολομέλεια οι υπουργοί και οι «γαλάζιοι» βουλευτές θα εστιάσουν σε μια σειρά μέτρων που θα μπουν σε εφαρμογή τη νέα χρονιά, όπως οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, καθώς και η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων και του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Επίσης θα σημειώσουν πως θα υπάρξει αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, με το κρίσιμο στοίχημα να είναι ο περαιτέρω περιορισμός της φοροδιαφυγής.
Από την κυβέρνηση θέλουν να παραμείνουν σε μια ατζέντα οικονομίας και την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για συνταξιούχους που εργάζονται, όσους χρωστάνε στα ταμεία, όσους είναι στην αναμονή για επικουρική σύνταξη και άλλες διατάξεις.
Τα δημοσκοπικά μηνύματα
Το ξεκάθαρο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως οι πολίτες αναμένουν περισσότερα στη μάχη των τιμών. Το βασικό πρόβλημα των πολιτών παραμένει ο πληθωρισμός/ακρίβεια σύμφωνα με τις τάσεις Δεκεμβρίου της MRB.
Μάλιστα οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν «πολύ μεγάλη» ή «μεγάλη» δυσκολία στο να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ μόνο δύο στους δέκα δηλώνουν ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Παράλληλα το 56,8% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί «παρά πολύ» και «πολύ» από την αύξηση των τιμών ενώ ένα επιπλέον 37,7% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί
Πάντως, αναφορικά με την αξιολόγηση των μέτρων στήριξης (με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας) το 45,4% δηλώνει πως η κυβέρνηση έχει πάρει όσα μέτρα της επιτρέπει η οικονομία ή και περισσότερα. Μάλιστα στην ερώτηση εάν έχουν ωφεληθεί από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, το 62,3% απάντησε καταφατικά.
Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου στις τάσεις της MRB επιβεβαιώνεται το ξεκάθαρο προσβάσιμα της Νέας Δημοκρατίας, που προηγείται με ποσοστό 32,5% (στην δεύτερη θέση είναι το ΠΑΣΟΚ με 12,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτος με 10,9%). Μάλιστα με αναγωγή στο σύνολο η ΝΔ είναι στο 38,8%, ενώ να σημειωθεί πως στην καταλληλότητα πρωθυπουργού (με όλους του πολιτικούς αρχηγούς) προηγείται ο κ. Κ. Μητσοτάκης (με 36,2%), με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Ν. Ανδρουλάκη (11%).
- Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
- Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
- Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
- Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο