Πολιτική | 28.03.2019 16:27

Κλειστή σύσκεψη Τσίπρα με επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας (pics)

Τίμος Φακαλής

Να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες κατοχύρωσης των εμπορικών σημάτων της Μακεδονίας και να ξεκαθαριστούν θολά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται να ζητήσουν μεταξύ άλλων επιχειρηματίες από την Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι συμμετέχουν σε κλειστή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός μπαίνοντας στην αίθουσα χαιρέτισε προσωπικά τον κάθε επιχειρηματία. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αθ. Σαββάκης του ΣΒΕ  λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη τόνισε μεταξύ άλλων: «Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να μας πει τι αλλάζει με την Συμφωνία των Πρεσπών και σε ποια κομμάτια θα μπει μπροστά η κυβέρνηση προκειμένου να πραγματοποιηθούν νέες επιχειρηματικές συμφωνίες». Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Κυριάκος Λουφάκης σημείωσε πως ένα θέμα εθνικό με ευθύνη και των δύο κομμάτων έχει γίνει  κομματικό. «Είναι γνωστές οι απόψεις μου και εκτιμώ ότι καλώς έγινε η Συμφωνία» πρόσθεσε ο κ. Λουφάκης.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τη δυνατότητα να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας με το σημαντικό και θετικό μομέντουμ που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να αδράξουν τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες της θα διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας είπε ότι ανέλαβε την ευθύνη να λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός έπειτα από τριάντα χρόνια και τόνισε την ανάγκη να λειτουργήσουν όλες οι πλευρές με βάση το εθνικό συμφέρον.

Στη σύσκεψη μεταξύ των άλλων συμμετέχει ο οινοποιός Ευάγγελος Γεροβασιλείου, ο οποίος αναμένεται να διαμαρτυρηθεί για τις πρακτικές των οινοποιών της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι πωλούν «μακεδονικά κρασιά». Συγκεκριμένα, θα δείξει στον πρωθυπουργό φωτογραφίες από την πρόσφατη έκθεση Prowein, όπου προβλήθηκαν τα «Wines of Macedonia».

Όπως είπε η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στη συνάντηση συμμετέχουν 40 επιχειρηματίες από τις τρεις περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο προσεχές ταξίδι στα Σκόπια, ενώ ενδέχεται να προστεθούν και κάποιοι ακόμη. Σύμφωνα με την κ. Χατζηγεωργίου, συνολικά 70-80 επιχειρηματίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αποστολή.

Μεταξύ των επιχειρηματιών στη συνάντηση παίρνουν μέρος ο Αθανάσιος Σαββάκης (πρόεδρος ΣΒΕ) ο Σωτήριος Θεοφάνης (Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.Λ.Θ),  ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo Τάσος Τζήκας,  ο Στέφανος Τζιρίτης (πρόεδρος ISOMAT),  o Κυριάκος Λουφάκης  η διευθύνουσα σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ Μαίρη Χατζάκου,  και οι οινοποιοί Ευάγγελος Γεροβασιλείου και Άγγελος Ιατρίδης.

Αλέξης ΤσίπραςΘεσσαλονίκηΜακεδονία ΠαλάςΣκόπια