Με κομματική πειθαρχία οι «γαλάζιοι» στην ψηφοφορία της τροπολογίας για τους μετανάστες: Γιατί εξαιρείται ο Αντώνης Σαμαράς
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΞεκάθαρο είναι το μήνυμα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πως στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής- που κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο- ισχύει κομματική πειθαρχία. Πάντως, αυτό δεν αφορά τον Αντώνη Σαμάρα (ο οποίος έχει ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας) καθώς από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως ως πρώην πρωθυπουργός μπορεί να τοποθετείται όπως επιθυμεί.
Στο Μαξίμου δεν ανέμεναν πως το θέμα θα έπαιρνε τέτοια έκταση και υπογραμμίζουν πως η ρύθμιση δεν αφορά πάνω από 30.000 άτομα. Παράλληλα επισημαίνεται πως η άδεια διαμονής θα εκδίδεται μόνον αν ο πολίτης τρίτης χώρας αποδείξει ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα και θα ανακαλείται αν διακοπεί η απασχόληση, ενώ υπάρχουν και μια σειρά άλλων προϋποθέσεων.
Πάντως, χθες από την κυβέρνηση έχει καταστεί σαφές πως υπάρχει κομματική πειθαρχία, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο πως μετά την ηχηρή διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμάρα υπήρξαν βουλευτές που εξέφρασαν σε συνεντεύξεις τους ενστάσεις για την προωθούμενη διάταξη. Πάντως, οι συγκεκριμένοι βουλευτές δηλώνουν πως θα ακολουθήσουν την κομματική πειθαρχία
Είχε προηγηθεί η ξεκάθαρη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη πως «ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που είναι πρώην Πρωθυπουργός είναι ο κύριος Σαμαράς. Από κει και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες. Θα ισχύσει και σ’ αυτήν την ψήφιση, οπότε, ναι, η απάντηση είναι πως αυτονοήτως θα υπάρχει».
Να σημειωθεί εδώ πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι το μεσημέρι στη Βουλή για να ψηφίσει στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και από το Μαξίμου το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως καμία «παραφωνία» από την κεντρική κυβερνητική γραμμή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή (όπως ήδη αναφέρθηκε από την κομματική πειθαρχία εξαιρείται ο κ. Σαμαράς).
Πάντως, έχει ενδιαφέρον τι θα πράξει σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός, δηλαδή αν θα επιλέξει να απέχει από την ψηφοφορία ή θα ψηφίσει «όχι». Και μένει να φανεί πως θα πορευθεί το επόμενο διάστημα, καθώς είναι το τρίτο… μήνυμα που στέλνει τις τελευταίες εβδομάδες στην κυβέρνηση (είχε διαφωνήσει με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου ενώ έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα ψηφίσει ρύθμιση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών).
Ποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές εξέφρασαν ενστάσεις
Η συζήτηση για την επίμαχη τροπολογία φούντωσε χθες και «γαλάζιοι» βουλευτές διατύπωσαν δημόσια τις ενστάσεις τους. «Αν έβγαινε η κυβέρνηση και έλεγε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εξαιρείται της κομματικής πειθαρχίας δε θα το στήριζα. Αλλά προφανώς επειδή είναι αυτονόητο πως υπάρχει θα το στηρίξω» σημείωσε χθες ο Θάνος Πλεύρης.
Τρεις βουλευτές που είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό - ο Κώστας Καραγκούνης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης και ο Στράτος Σιμόπουλος - έχουν επίσης εκφράσει ενστάσεις για την εν λόγω τροπολογία αλλά αναμένεται να ακολουθήσουν την κομματική πειθαρχία.
Παράλληλα ο Νικήτας Κακλαμάνης έθεσε μια ακόμα διάσταση του θέματος. Όπως είπε ο ίδιος- ανεξαρτήτως κομματικής πειθαρχίας - επί της αρχής είναι υπέρ της ρύθμισης. Ωστόσο, υπογράμμισε πως έπρεπε να έχουν γίνει άλλοι χειρισμοί και ενδεικτικά ανέφερε πως θα μπορούσε πριν κατατεθεί η τροπολογία να είχε παρουσιαστεί τουλάχιστον στους βουλευτές που είναι στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Τι απαντά η κυβέρνηση
Η ρύθμιση που έχει έρθει στη Βουλή δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δε δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας σημειώνεται από την κυβερνητική πλευρά και γίνεται λόγος για μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να αντιμετωπίσει σε ένα βαθμό την έλλειψη εργατικών χεριών. Μάλιστα - μιλώντας χθες στην Ολομέλεια - ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης υπεραμύνθηκε της διάταξης και κατηγόρησε όσους διαφωνούν ότι «είτε δε θέλουν να τη διαβάσουν, είτε δεν ξέρουν να τη διαβάζουν, είτε επιμένουν σε πράγματα που δεν υπάρχουν».
Από την κυβέρνηση τονίζεται πως η άδεια διαμονής θα εκδίδεται μόνον αν ο πολίτης τρίτης χώρας αποδείξει ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα και θα ανακαλείται αν διακοπεί η απασχόληση. Ειδικότερα παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:
- Διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
- Διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
- Συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
- Συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.
- Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
- Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
- Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
- Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του