Πολιτική | 22.12.2023 07:05

ΣΥΡΙΖΑ: Η «ατζέντα Ισλαμαμπάντ» και τα δημοσκοπικά σύννεφα

Σπύρος Ραπανάκης

Με καφέ ή και early drinks σε μαγαζί του κέντρου θα ευχηθεί για τις γιορτές στους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης. Εξάλλου σε δυο μέρες αναχωρεί για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στις ΗΠΑ, έτσι μετά την επιστροφή του από το Παρίσι - το απροειδοποίητο ταξίδι που προκάλεσε ερωτήματα και δυσφορία σε ορισμένους εντός και πέριξ της Κουμουνδούρου- κλείνει τις οργανωτικές εκκρεμότητες.

Ήδη ανακοινώθηκαν το συντονιστικό της επιτροπής θέσεων, η συμβουλευτική επιτροπή των think tanks και οι ομάδες εργασίας για την ακρίβεια, τη στεγαστική πολιτική και το ιδιωτικό χρέος ενώ μέσα στην μέρα αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου η οποία αναβλήθηκε την Τετάρτη.

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου θα είναι αυτές τις μέρες γιορτινό καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης θα ακούσει τα πατροπαράδοτα κάλαντα ενώ οργανώνεται και χριστουγεννιάτικη γιορτή για τους εργαζόμενους το πρωί της Κυριακής.

Δημοσκοπικά σύννεφα

Πίσω από τα φωτεινά λαμπιόνια όμως η ατμόσφαιρα είναι λίγο πιο παγωμένη αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να καταγράφει χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις, τόσο το κόμμα όσο και η δημοτικότητα του προέδρου. Και μάλιστα με πτωτικούς ρυθμούς και σταθερά στην τρίτη θέση. Στο 13,4% από 14,7% στην έρευνα της opinion poll, στο 12,4% από 12,7% στη χθεσινή έρευνα της metron analysis. Στελέχη της Κουμουνδούρου ωστόσο σημειώνουν ότι το κλίμα θα αποτυπωθεί στις έρευνες τους πρώτους μήνες του νέου έτους καθώς μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο. “Υπάρχει χρόνος”, τονίζουν να ανατραπεί το κλίμα και να διεκδικηθεί ξανά η δεύτερη θέση. Άλλοι παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι εάν η εικόνα αυτή παγιωθεί ή ακόμα χειρότερα, επιδεινωθεί, τους επόμενους μήνες, τα πράγματα ίσως να μην είναι αναστρέψιμα.

Στο μεταξύ, για δεύτερη μέρα ο Στέφανος Κασσελάκης αναγάγει σε κεντρικό ζήτημα αντιπολίτευσης το tweet του Πακιστανού υπουργού επικρατείας. Σε χθεσινή του δήλωση έκανε λόγο για “Ατζέντα Ισλαμαμπάντ” επαναλαμβάνοντας πως ο Υπουργός Επικρατείας του Πακιστάν μιλά για “500.000 Πακιστανούς εργάτες” στρέφοντας τα βέλη του στον Άδωνι Γεωργιάδη. Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να απαντήσει: “Συζήτησε ο Υπουργός του για 500.000 εργάτες με τον Πακιστανό Υπουργό, ναι ή όχι; Είχε την άδεια του να το κάνει; Ψέματα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ψέματα για τις υποκλίσεις στον Ερντογάν. Τώρα, Ψέματα και για την «Ατζέντα Ισλαμαμπάντ»”.

Σε σχέση με την αποστολή φρεγάτας στη ναυτική επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μίλησε για μια απόφαση που “θέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε μια επιχείρηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας "προθύμων" και όχι διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει η χώρα”. Όπως τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης προτεραιότητα για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. “Από εκεί και πέρα ο ρόλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή - πέραν της τήρησης των δεσμεύσεών της ως κράτος-μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ- δεν πρέπει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της στρατιωτικής της παρουσίας, αλλά στον διπλωματικό της ρόλο, του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας”, υπογράμμισε.

ειδήσεις τώραΧριστούγενναΗΠΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑ