Πολιτική|23.12.2023 06:45

Πώς διαβάζουν στο ΠΑΣΟΚ τις δημοσκοπήσεις: «Κερδίζουν» το Κέντρο, «κοιτούν» προς την Αριστερά

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στη Χαριλάου Τρικούπη υποδέχονται με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ πλέον έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση και κοιτάει προς τα… πάνω. Αναγνωρίζουν ότι η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία είναι… τεράστια, ωστόσο στόχος δεν είναι οι επικείμενες ευρωεκλογές αλλά το τέλος της τετραετίας και οι εθνικές εκλογές.

Πώς διαβάζουν στο ΠΑΣΟΚ τις δημοσκοπήσεις

Εκεί που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους είναι κυρίως στο ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία εν πολλοίς δίνουν μια εικόνα στα επιτελεία, σε ότι αφορά δύο στοιχεία: αν η στρατηγική είναι επιτυχημένη και ποια θα πρέπει να είναι η απεύθυνσή τους. Στην προκειμένη περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ με βάση τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στους κεντρώους ψηφοφόρους. Ειδικότερα, μόλις το 7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν κεντρώοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι το 27%. Την ίδια ώρα, χάνει στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, καθώς 25% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν κεντροαριστεροί έναντι 21% του ΠΑΣΟΚ. Η μεγάλη διαφορά υπερ του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στους Αριστερούς, αφού το 23% των ψηφοφόρων που προσδιορίζονται ως Αριστεροί δηλώνουν τη στήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μόλις 7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ  δηλώνουν Αριστεροί.  

Τι πρακτικά σημαίνει αυτό; Ότι στο ΠΑΣΟΚ κοιτούν ξεκάθαρα προς του πιο Αριστερούς ψηφοφόρους. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του κόμματος μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες είχε αναγνωρίσει ότι η Αριστερά βρίσκεται σε περιδήνηση, ενώ πολλές φορές έχει πει με νόημα ότι «υπάρχουν άνθρωποι στην αριστερά οι οποίοι πραγματικά θέλουν να συμπορευτούν μαζί μας στον αγώνα απέναντι στη συντήρηση».  

Στο ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, ξεκαθαρίζουν ότι δεν αποτελούν ένα στεγανοποιημένο κόμμα και επιθυμούν να επικρατήσουν τόσο στο χώρο του Κέντρου όσο και σ’ αυτός της Αριστεράς/κεντροαριστέρας. Την ίδια ώρα, δεν επικρατεί μεγάλος προβληματισμός σε ότι αφορά την «Νέα Αριστερά», η οποία στις δημοσκοπήσεις μετριέται κάτω από 3%. Ο βασικός στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι τους Κουμουνδούρου, όπως ανέδειξε και η δημοσκόπηση της Metron Analysis κινούνται προς το ΠΑΣΟΚ. Για του λόγου του αληθές το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λαμβάνει το εντυπωσιακό 10,2% από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με το ΚΚΕ να βρίσκεται περίπου 1,5 μονάδες παρακάτω. Σε κάθε περίπτωση, βασική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ θα είναι η προσπάθεια δημιουργίας ενός δεύτερου πόλου απέναντι στη ΝΔ…

ειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑδημοσκόπησηδημοσκοπήσεις