Η... χριστουγεννιάτικη ιστορία του Στέφανου Κασσελάκη: Το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον
Σπύρος ΡαπανάκηςΣτο εμβληματικό και διαχρονικό μυθιστόρημα του Τσάρλς Ντίκενς, ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων έρχεται αντιμέτωπος με τρία πνεύματα. Το ένα του υπενθυμίζει το παρελθόν, το άλλο το πιθανό μέλλον, αν δεν αλλάξει ριζικά την στάση του απέναντι στα πράγματα και τους ανθρώπους. Το τρίτο του φανερώνει το παρόν όσων συσχετίζονται μαζί του όταν εκείνος δεν είναι μπροστά.
Η σκιά του παρελθόντος
Ο Στέφανος Κασσελάκης την πρώτη του παραμονή Χριστουγέννων ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πετάει για το Τέξας των ΗΠΑ όπου θα περάσει οικογενειακώς τις γιορτές, κάτι που σίγουρα απεχθάνονταν ο Εμπενίζερ Σκρουτζ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει σήμερα τρεις μήνες στο τιμόνι του κόμματος και βρίσκεται αντιμέτωπος με τα δικά του φαντάσματα. Αν πήγαινε στο πολιτικό παρελθόν, θα έπεφτε πάνω στην αρθρογραφία του Εθνικού Κήρυκα, την υποστήριξη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην σκληρή κριτική του στον Αλέξη Τσίπρα. Ένα νέο παιδί των ΗΠΑ με κύρια ενασχόληση τα οικονομικά και το χτίσιμο μιας καριέρας στις επιχειρήσεις, εμφορούμενο από φιλελεύθερες, αν όχι αμιγώς νεοφιλελεύθερες, ιδέες. Στα πιο πρόσφατα, θα έβλεπε την ενασχόληση του με τα κοινά με την συμμετοχή του σε μη εκλόγιμη θέση του επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία μόνο μερικούς μήνες αργότερα θα μετατρέπεται στην υποψηφιότητα του για την ηγεσία του κόμματος. Σε μια εξέλιξη που στα μυθιστορήματα ενδεχομένως να θεωρείται ακραία, εξελέγη πρόεδρος αφού πραγματοποίησε μια ενθουσιώδη και επιτυχημένη καμπάνια, κέρδισε την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον των φίλων και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στον οποία ήταν άγνωστος. Το παραμύθι κάπου εκεί τελείωσε και έδωσε την θέση του σε μια περιπέτεια διαρκείας. Η προσδοκία για μομέντουμ από την εκλογή του νέου προέδρου που υποσχέθηκε να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαψεύστηκε. Από την επομένη της εκλογής του ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίστηκε σε περιδίνηση και κρίση που προκάλεσε ρωγμές που αποδείχθηκαν αγεφύρωτες. Έτσι λίγο πριν το τέλος του έτους ήρθε η διάσπαση.
Τα ενδεχόμενα του -άμεσου- μέλλοντος
Τελείωσε η κρίση; Το μέλλον θα δείξει. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη δεν επιβεβαιώνεται απαραίτητα ο Αλτουσέρ, αφού κάθε άλλο παρά δεδομένο είναι ότι θα διαρκέσει πολύ. Για την ακρίβεια, θα κριθεί από διάφορους παράγοντες. Κομβικής σημασίας για τις εξελίξεις θα είναι φυσικά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο στόχος που έχει βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική ανατροπή και νίκη σε σχεδόν έξι μήνες από τώρα, μοιάζει περισσότερο επιχείρηση συσπείρωσης και ανάτασης ψυχολογίας, ένα pep talk πριν την σημαντική μάχη. Ο πραγματικός πήχης που θέτουν στην Κουμουνδούρου είναι καταρχάς η διατήρηση της δεύτερης θέσης και εν συνεχεία το 18% που έλαβε το κόμμα στις εθνικές εκλογές ή και παραπάνω. Αν η σημερινή δημοσκοπική εικόνα ανατραπεί στον ΣΥΡΙΖΑ θα φυσήξουν με ανακούφιση. Αν δηλαδή δεν βρίσκεται κάτω από το ΠΑΣΟΚ. Αν δεν το ποσοστό ξεπεράσει έστω πλησιάσει αρκετά το 18%, στην Κουμουνδούρου θα πανηγυρίσουν και θα είναι μια αδιαμφισβήτητη προσωπική επιτυχία του Στέφανου Κασσελάκη. Από την άλλη, αν η δημοσκοπική τάση παγιωθεί, με το κόμμα να παλεύει για την τρίτη θέση σε ποσοστά που βρίσκονται οριακά πάνω από το 10%, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, όλα τα αρνητικά ενδεχόμενα θα είναι πάνω στο τραπέζι. Λίγες πιθανότητες θα συγκέντρωνε τότε ένα σενάριο που δεν θα περιείχε αμφισβήτηση της ηγεσίας.
Τα δεδομένα του παρόντος
Το παρόν του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του έχει σαφή δεδομένα. Με την αποχώρηση σημαντικής μερίδας στελεχών και μελών, είτε προσχώρησαν είτε όχι στη Νέα Αριστερά, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει καθαρό διάδρομο. Να ορίσει τον προσανατολισμό και τις θέσεις του κόμματος, όπως και πράττει. Και βέβαια, να συγκροτήσει το κόμμα όπως επιθυμεί. Ήδη έχει ανακοινωθεί νέα ηγετική ομάδα με στελέχη που δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο το προηγούμενο διάστημα, πολλές γυναίκες και νεότερα πρόσωπα ενώ τρέχει η διαδικασία των Think Tanks με επικεφαλής την Διάνα Βουτυράκου που χαίρει όπως φαίνεται της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης του προέδρου. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, πάνω από 8.000 νέα μέλη έχουν εγγραφεί στον syriza ενώ αναμένεται η ανακοίνωση της στελέχωσης των Think Tanks.
Η εκτίμηση Κασσελάκη είναι ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στην μεγάλη εικόνα
Σε κάθε περίπτωση το διάστημα μέχρι το συνέδριο στο τέλος του Φεβρουαρίου θα είναι ένα κρίσιμο crash test. Τόσο για το αν τα νέα μέλη θα μπουν στην διαδικασία προς το συνέδριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου να ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία εγγραφής για να αποκτήσει κάποιος δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο συνέδριο την 1η ή την 8η Φεβρουαρίου. Με λίγα λόγια, δεν θα μπορεί κάποιος να εγγραφεί την ημέρα της ψηφοφορίας. Απόφαση που ενέχει μια ειρωνεία όμως επί της ουσίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό την εσωκομματική διαδικασία. Ένα ακόμα δεδομένο που συγκροτεί την εικόνα του σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να «καθάρισε» από εκείνους με τους οποίους συγκρούστηκε αλλά δεν παίζει μόνος του. Δεν είναι μόνο η κριτική τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα ή στελεχών όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και προερχόμενων από τη ΔΗΜΑΡ. Διακριτό πόλο διαμορφώνουν το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης που επανήλθε δυναμικά στην εσωκομματική πραγματικότητα. Ενώ γκρίνια και εντάσεις ακόμα και στον έβδομο όροφο έχουν φέρει χειρισμοί και «φάλτσα», με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις δηλώσεις βουλευτών και στελεχών υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Όπως αναφέρουν καλά γνωρίζοντες τα εσωτερικά της Κουμουνδούρου, με το νέο έτος μπαίνουμε εκ των πραγμάτων σε προεκλογική περίοδο και όλες οι πιθανότητες θα αρχίσουν να συζητιούνται όλο και πιο έντονα. Τυχόν χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πυκνώσουν τις συζητήσεις και θα επιταχύνουν τις διεργασίες. Ενώ είναι πιθανό η ανησυχία να μετατραπεί σε δυσαρέσκεια που θα εκφραστεί σε ένα συνέδριο που ιδανικά για την ηγεσία πρέπει να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, να δώσει το σύνθημα για την τελική ευθεία προς τις κάλπες. Αν από την άλλη, η προσυνεδριακή διαδικασία δημιουργήσει θετικό κλίμα που θα εκφραστεί και δημοσκοπικά, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει το πάνω χέρι και όσοι κάνουν υποθέσεις εργασίας και μελετούν σενάρια, θα τα κρατήσουν για τον εαυτό τους. Τουλάχιστον για την ώρα.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων